• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
vassenceto - напреднал
Здравейте майстори

Не знам дали тук трябва да пиша ама мисля ,че си е дърводелска работа.Значи става въпрос за панелка със тези старите бяли паянтови врати.Лошото е ,че с годините дървото за което е захваната пантата на врата от отваряне и затваряне се е разбило.Имам предвид дупката се е разширила и сега вратата е провиснала а долната панта играе.Идея как може да се оправи това?Благодаря предварително.
griffin - майстор
Изрежи с длето квадратче от мястото където се е захващала пантата(може и с фреза да го изкопаеш) подбираш пърченце дърво което да пасне на мястото и го залепяш с лепило за дърво :-) като стягаш с нещо докато изсъхне там.
Вариант е да набиеш един дюбел(продават пръти за дюбели с различни дебелини на метър) пак с лепило и после си правиш дупката наново и това е.
Последна промяна от griffin на ср фев 13, 2013 10:52 pm, променено общо 1 път.
vassenceto - напреднал
Лепилото за дърво има ли тази якост да задържи парчето за вратата.Съжалявам ,че питам ама никога не съм работил с дърво ,за което съжалявам.
griffin - майстор
Залепеното ще стане по здраво от самото дърво спокойно :-)
това не е едновремешното костно лепило :-).
Просто запулни дупката по някой от начинитие и готово :-)
vassenceto - напреднал
Мерси ще опитам тия дни.
annynik - помощник
Точно същия проблем се опитахме да решим по същия начин, но неуспешно. Вратата е на стая в панелен апартамент, с метална каса. След време лепилото изпусна, дупката се разшири и вратата пак 'климна" . Мислех да поръчам нова от "фирмите" - цената за поръчка само на врата и лайсни за нашата метална каса е минимум 265 лева, което не ми харесва. Разбирам обикновена врата да струва около 200 лева с монтажа и всичко, ама поне срокът да е нормален, а не както ми го оферират сега 6 седмици....
Гледам по Бохаус и подобните магазини има всякакви врати. Плюс впечатлиха ме някакви румънски врати с каси по около 110 лева и се чудя, що да не си вземем такава, скъсяваме я малко и готово. Изглеждат си съвсем прилично. "Консултантът" в един от магазините се изказа, че като се скъси вратата (от 200см до 192) щяла да се скапе и не трябвало и пр.
Касата няма да я ползваме, само лайсните евентуално и така.

Някой с опит за съвет моля ви? Толкова ли сериозен ще е проблема? Нали като слагаме паркети и плочки винаги подрязваме вратите отдолу, какво толкова...
Сори ако се отклонявам много от темата.
marmoz - специалист
annynik написа:
Толкова ли сериозен ще е проблема? Нали като слагаме паркети и плочки винаги подрязваме вратите отдолу, какво толкова...
Сериозен е :-D ,нискобюджетните врати са 4 дъски/летви/ по периметъра,пълнеж пита и 2 слоя фазер,като резнеш доле тия 8 см ще отстраниш долната летва и ще останат само вертикалните с питата.Тя вратата така и така си е паянтава,но и ти ако и помогнеш ........ Е успех.... :)
annynik - помощник
да де, това е въпроса.
Тази "летва" долната като се изреже, не може ли нещо да се направи - в празното да се сложи същата такава летва и да се залепи и така?
marmoz - специалист
По принцип може,ама не си струва усилията /според мене/.От евтина врата ще ти стане скъпа/евтина/ врата :)
anidb1973 - напреднал
Доколко разбрах проблема е в пантите защо не опиташ с нови панти и смяна на местата като овеличиш броя от 2 на 3 или 4.
  • 1
  • 2

Тема "Малко помощ за врата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: