Всичко за дърводелството
to4ka - напреднал
Пускането на тази тема е провокирано от множество въпроси, на които не успях да намеря отговори сред продавач-консултантите в търговската мрежа. Повечето от тях свързват боите и лаковете на водна основа с кошерите за пчели и до там. Да не говорим, че цветовата им гама на повечето места се изчерпва с бяло, жълто и синьо. Надявам се тези от вас, които имат опит с акрилните бои и лакове на нашия пазар, да споделят своето мнение, за да може по-лесно да отсеем сеното от плявата.

Към момента не съм работил с подобни бои и ми прави впечатление, че като цяло не се предлагат наситени цветове, или аз не съм срещал такива. Интересува ме, има ли техники за засилване на цветовете, които не влошават качествата на боята?
SoWhat - специалист
Нека въпроса да се раздели за бои и за лакове. Защото има разлики при използването и третирането им. И върху какво изделие ще се ползват също има значение.
to4ka - напреднал
Темата е поместена в раздел дърводелство, какво по-ясно от това, трябва ли да конкретизирам, че става дума за мебели, дограми, играчки, огради, ако щеш и къщички за птички! Ако някой има лични наблюдения и опит с акрилните бои и лакове, предлагани на родния пазар, нека да ги сподели.
От това, което се предлага в търговската мрежа на моя град, не мога да направя адекватен избор и се налага да поръчам по интернет, но не ми се стреля на сляпо. Както вече казах, не съм работил с подобни бои и лакове, нуждая се от жокер...
griffin - майстор
В бг ползвах тоя модел
http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 98&start=0, сега не спомням колко струваше кутията но между 11 и 13 лв последно. Лака е като желе буквално носи доста разреждане като прави хубаво лаково покритие. Пръскал съм го с пистолет и съм го мазал с четка удобен е за работа и икономичен т.к носи значително разреждане както казах.
Трайност на покритието не мога да дам съвсем точно мнение т.к съм го ползвал за вътрешни мебели(нямам забележки) пръскан е върху врата която се пече нонстоп от слънцето 2 години удържа като основата си признавам че не я подготвих както трябва :-). Пръсках и на един парапет който пак се пече яко там вече се олюпи признавам :-). Нямам по дълги наблюдения т.к къщата вече не е наша вече но ако тук имам възможност да ползвам тия лакове на тия цени в никакъв случай няма да се замисля :-).
to4ka - напреднал
griffin, благодаря за изчерпателното ти мнение, за този лак!
Като разглеждах боите ми направи впечатление, че са с гъстотата на петмез и ми минаха разни мисли, относно трайността. За по-дълго съхранение, вероятно ще трябва да се покриват с вода и така да се затварят.
griffin - майстор
Боите на оргахим не сам ползвал, лака ми седя в мазето при температура околко 5 градуса 2 години както си беше в опаковките нямаше проблем, сега 2 години седи в стая в кутиите не се беше втвърдил, ако ми го донесат по коледа от БГ ще ти кажа как е след 4 - 5 години съхранение, че едната кутия стана доста дърта. За цветове може да опиташ и сам да си правиш цветни лакове :-).
nikolson - майстор
to4ka написа:
Пускането на тази тема е провокирано от множество въпроси, на които не успях да намеря отговори сред продавач-консултантите в търговската мрежа. Повечето от тях свързват боите и лаковете на водна основа с кошерите за пчели и до там. Да не говорим, че цветовата им гама на повечето места се изчерпва с бяло, жълто и синьо. Надявам се тези от вас, които имат опит с акрилните бои и лакове на нашия пазар, да споделят своето мнение, за да може по-лесно да отсеем сеното от плявата.

Към момента не съм работил с подобни бои и ми прави впечатление, че като цяло не се предлагат наситени цветове, или аз не съм срещал такива. Интересува ме, има ли техники за засилване на цветовете, които не влошават качествата на боята?

Акрилните бои се произвеждат от акрилна емулсия и пигмент. Акрилът е органично съединение,което се разрежда с вода,но след изсъхването е устойчиво на вода.
http://www.maestropan.net/proizvodstvo_akrilni.html
http://www.vamak-ltd.com/fasadni-akrilni-boi-ceni.html
Латексите са на акрилна или варова база.
to4ka - напреднал
На маестрото боите са предназначени за художници, 40 лв. за килограм, абсурдно звучи! Мислех си да ги ползвам, за да подсиля предлаганите бледи цветове, но пак ще ми излезе дебело и нерентабилно, а и не се знае какъв ще е ефекта. Някой работил ли е с тези бои? http://www.samola.eu/catalog/page,shop. ... urer_id,0/ Цветовете в каталога, който гледах нямаха нищо общо с тези от сайта, даже ги попитах да не е избелял от времето, но ме разочароваха с доброто му състояние(още се съмнявам).
griffin - майстор
Пич боите дето си дал са на сократес и наистина сигурно струват майка си и баща си но имай на предвид че при мен средностатистическата кутия боя 750 мл е 12-20 евро :-). Пробвай от бг боите и лаковете кое те устройва. Най-добре на водна основа лесно за чистене след работа и не смаркаш изпаренията :-).
toni_g79 - специалист
Що направо не кажеш какво ще боядисваш,че да ти се даде адекватен отговор.......Има различни акрили с различно приложение -върешно ,външно върху каква повърхност и т.н....... Не по маловажен въпрос да не кажа и по-важен е въпроса за грунда под акрила :wink:

Тема "Акрилни бои и лакове - мнения и препоръки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: