Всичко за дърводелството
milent - помощник
Привет! на всички
Ето моята идея за диван в малко жилище на който буквално се живее :). Прехвърлях всички варианти месеци наред, като започнах от падащо легло тип мърфи с малък диван в основата му(голям китук в стаята-няма къде да си прибираш багаж) , та чак за спускащо се легло от тавана с ролкова с-ма и противотежест, но винаги ще остава неприятното чувство , че може да ти се изсипе на главата някой ден, както и вариант спалня вдигната над дивана на около 60см. от тавана, но както винаги по простият вариант се оказва най-сполучлив.
И така събрах си изискванията към един диван,и си измислих собствен вариант който да балансира м/у тях, а те са да си запазя безценното място за багаж, единият (моят) матрак да не е подложен на интензивна употреба за да си остане мек и удобен по-дълго, както и да е максимално просто за изпълнение. Единственото ми притеснение е ,че аз си го измислих и дали няма да имам някакви проблеми с това ще покаже времето.
ето снимки на проекта
https://www.dropbox.com/s/fag9i046mczsg ... ngroom.jpg
https://www.dropbox.com/s/jvntzw863qtxl ... groom2.jpg
До тука представлява обикновен диван с лежанка-табуретка
https://www.dropbox.com/s/pdushjy1us92v ... groom3.jpg
лежанка-табуретката(която и ракла) се маха(тя ще се закрепва неподвижно към дивана когато е в сгънато положение) , издърпва се седалищната част, открива се "багажното отделение" което ще е разделено на 4 и ще се затваря с капаци, именно те ще дават основата за другият матрак който се намира пъхнат зад възглавниците, едно от притесненията ми беше че ще е тежък и трудно ще се борави с него , но се оказа ,че си е лек и се борави лесно.
https://www.dropbox.com/s/o3xgx5vfwmj8m ... groom4.jpg
https://www.dropbox.com/s/rvg2fkffpaeaj ... groom5.jpg
В отворилата се дупка се поставят възглавниците които са с точният размер, че да дойдат наравно с матрака, те няма да са от масивен дунапрен ,а от парченца и няма да може да се легне дирекно в/у тях , но за пълнеж стават(там отвора е 18см.)
https://www.dropbox.com/s/803kmx97djqpg ... groom6.jpg
В допълнение и подлакътниците ще представляват малка ракличка с размери около 90см/70/25см за десният и 90/70/30 за левият там при него има едно изрязване по-навътре с 10см за влезне една макло подаваща се колона от стената.
Направата му от вчера е вече в ход,Сметнал съм го със SketchUp, Поръчките на дървенията са пуснати - Венге лузиана и сурово ПДЧ за базата, високо еластичен дунапрен 3035 за седалищната част и направо Матрак Нани Тирена по поръчка 200/70 за другата част. с разчет съб-неделя да го сглобявам, а дамаската пон-вторник(майка ми е шивачка и на място ще работим). Ще пускам снимки
tysonlkr - специалист
Интересна тема ще я следя.
Снимай повече снимки при сглобяването :wink:
radius - майстор
Колега моя диван е купешки и същия, това са най-масовите в момента ъглови дивани. Не омаловажавам проекта ти, но не като четох останах с впечатление, че дивана е с невиждан принцип.
milent - помощник
radius написа:
Колега моя диван е купешки и същия, това са най-масовите в момента ъглови дивани. Не омаловажавам проекта ти, но не като четох останах с впечатление, че дивана е с невиждан принцип.
:) хм , за момент се замислих дали задният матрак да не го направя на панти, но се отказах, ще изгубя 10см от широчината
milent - помощник
Привет!
Всъщност дивана е готов от около три седмици, но все не ми оставаше време да кача снимки, като за първи път ми беше доста трудно, сглобявах го съвсем сам и голямо бъхтене падна, около седмица от сутрин до вечер, но съм изключително доволен от резултата.
Ето и прогреса в снимки, който всъщност прекъсва по средата понеже в един момент само до снимки ми беше :).

Прикачен файл

5.JPG
Първа проба на седалищната част с колелцата, 4бр. някакви немски от Баумакса дават ги ,че носят по 40кг. едното.
5.JPG (81.01 KиБ) Видяна 18977 пъти

Прикачен файл

4.JPG
Крака за базата две слепени сурово ПДЧ 1,6 см.
4.JPG (73.51 KиБ) Видяна 18977 пъти

Прикачен файл

3.JPG
Базата на седалищната част, и дъното е от сурово ПДЧ, понеже фазера ще се огъва като се натъпчат отделенията, пък и здраво.
3.JPG (46.19 KиБ) Видяна 18977 пъти

Прикачен файл

2.JPG
Отблизо, лепило и видии.
2.JPG (66.65 KиБ) Видяна 18977 пъти

Прикачен файл

1.JPG
Това е седалищната част която представлява две слепени 1,8см сурово ПДЧ, стана изключително тежко трябваше да си го направя със скара и ОСБ 1см. отгоре както май се прави.
1.JPG (78.08 KиБ) Видяна 18977 пъти
milent - помощник
Продължение

Прикачен файл

6.JPG
.
6.JPG (75.56 KиБ) Видяна 18971 пъти

Прикачен файл

7.JPG Направа на предният крак, имах притеснения , че няма да издържи, затова след направата му , го тествах като се качихме 5 човка на седалищната част в разпънато положение и така сновяхме напред назад , леко подрусваме, и за мое успокоение, нищо нито изкърца нито изпука, нито се изкриви.

Прикачен файл

8.JPG
предният крак готов
8.JPG (87.06 KиБ) Видяна 18971 пъти

Прикачен файл

9.JPG Малко приспособление да мога да ползвам диблачката и за минификсове

Прикачен файл

10.JPG
Сглобяваме подлакътниците, челната част е дюбели и минификс, навсякъде другаде където не се вижда е направо с видии.
10.JPG (110.84 KиБ) Видяна 18971 пъти
milent - помощник
Сега тука идва огромната празнина в снимките, сглобяването на табуредката/лежанка (която също е с механизъм за да се отваря), лепенето на матрака към седалищната част, и обличането му , и такера накрая не съм снимал :( нямах сили направо.

Прикачен файл

11.JPG
Подлакътника отблизо , в дъното се вижда изрязаната част за колоната
11.JPG (113.4 KиБ) Видяна 18969 пъти

Прикачен файл

12.JPG в разпънато положение, в дупката която остава след измъкването на матрака перфектно се събират трите възглавници и идват точно на нивото на матрака , така площта за спане се удължава с 20см. Отстрани на седалищната част се наложи да сложим някакъв хлъзгав плат тип промазка, понеже дамаската създаваше невероятно триене една в друга, ако се бях сетил по-рано щях да го сложа на подлакътника, но...

Прикачен файл

13.JPG
Въпросните капаци (сурово ПДЧ 18мм) в/у които ляга матрака пъхнат отзат ,облякани, и самият плат служи като панта
13.JPG (104.32 KиБ) Видяна 18969 пъти

Прикачен файл

14s.jpg Ето го готов
milent - помощник
Като обобщение ще кажа, че стана отличен, имах притеснения ,че ще се разпъва много трудно тези две слепени плоскости станаха невероятно тежки, но уви разпъва се нормално. Като пари ми излезе малко над 700лв.,но те само матраците са 300лв. така , че мисля нормално е като пари. По принцип незнам дали разбрахте ,но не съм се занимавал никога с изработка на мебели т.е. съм си самоук ентусиаст. Главно съм черпил инфо от този форум години наред и сам съм направил едно кухненско, две холни маси , две легла, доста преправки на мебели и това е , този последният ми проект е най-мащабният и там вдигнах поне три нива Diablo стил :)
marmoz - специалист
Хубаво е станало,браво за мерака,изпълнението и знанията които си придобил :)
ESPACE - майстор
Евала за проекта, който е напълно в духа на форума но при положение че в момента такъв диван се продава за 549лв. остава само удоволствието от добре свършената работа. С това ни най малко не искам да омаловажавам труда, който сте положили. Браво още веднъж

Тема "Направи си сам ДИВАН" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: