• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
marian1 - майстор
Здравейте искам съвет за това как да си закрепя плота към краката на масата - идеята ми е от плота да стърчат шпилки и аз от долу да ги затегна с перчати гайки. Искам да има възможност да си прибирам плотовете когато не са необходими, или през зимният сезон. Плота е с дебелина около 30 мм.

Има ли някоя джада, която да захване шпилките към плота стабилно? А случайно друга идея - освен директното завиване с рапидки?
Илчо Илиев - майстор
По принцип се слагат 4 царги(дъска с размер 6-8 см/2см), които са закрепени за плота,а към тях се закрепват краката с болтове..
Друг вариант е да закрепиш за плота планка с парче винт, но поне 14-16мм,а на крака планка с гайка,но ще трябва да се сложат в долния край на краката шпростни-летва с размер 3/5см, за да се укрепи конструкцията, иначе има вероятност да се люлее масата...
Друг вариант- за всеки крак по 2 парчета винкел-50/50мм, като парчето да е дълго 50мм..
Закрепваш към плота с види или с каруцарски болтове тези парчета така,че да хващат две съседни страни на крака, крака с болтове стягаш към винкела,но ако има люлеене трябва да се сложат шпростни...
Друг вариант- за всеки крак стабилна лентова панта, а в долния край на краката се монтират шпростни с болтове, като не ти трябва масата, развиваш болтовете на шпростните и сгъваш краката..
todor_tsanov - специалист
има гайки с външна едра резба и вътрешна ситна резба плота се пробива колкото е гайката навива се и се слага шпилката в меб. магазини има http://dikam.com/bg/Мебелни-крака-и-щип ... а?start=10
ESPACE - майстор
Имаш ли краката, които ще закрепваш към плота? Иначе се продават готови крака за тази цел - около 7-8лв. на крак и отговарят на изискването ти да могат да се свалят.
marian1 - майстор
Имам крак - той е от друга маса - чугунен - три крака събрани в един - има същите маси по магазините с екзотично дърво отгоре за плот - но нямах плота - за това си нарязах и кантирах плот от фолирано пдч - моля когато терминувате разните му части показвайте снимка или обяснявайте - че някои термини не са ми ясни.
al4o - специалист
Щом имаш краката ако беше дал и снимка досега да са ти решили проблема :-D
marian1 - майстор
Да това е добра идея .. ето го крака -

Прикачен файл

DSC00494.JPG
EDI - майстор
Правиш глухи отвори в плота, набиваш и залепваш нит гайки с борд и отдолу с болт.
monilan - специалист
И след като боядисаш краката, монтираш плота и го обработиш подобаващо, и се почва едно "край тая кръгла маса" :partyman:
ZEDYCUS - майстор
Еди, не го мъчи човека с нит гайки. :razz: Тодор Цанов е показал линк с мебелна втулка, има три размера с М6,М8 и М10 вътрешна резба, затяга се в отвора с инбусен ключ 6,8,10 мм. Изображение Такива използвах и аз за диска на дисковия ми шлайф, нямат мърдане при 2800оборота, но съм ги и лепил за всеки случай.
  • 1
  • 2

Тема "Закрепваане на плот към крака на маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: