Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
От доста време искам да си направя този стол (пазарна цена около 400лв)взех размери направих си шаблон. За сглобяването и тапицирането мисля че ще се справя и сам.Ще ви кажа аз какво съм намислил .Да си купя талпа 3 метра дълга 4 см дебела(толкова е дебел оригинала) и широка 40 см наложих детаилите и видях че толкова ми стига .Та искам да питам какво дарво да избера и дали дърводелеца може да ми изреже тези детайли и аз да си ги залепя с някакво здраво лепило? Ще приемам всякакви уместни съвети.

Прикачен файл

6ablon.jpg

Прикачен файл

taburetka.jpg

Прикачен файл

stol.jpg
colyo - специалист
Според мен се ориентирай към варен бук. Понякога изпадат и запазени дъбови талпи от скеле. Като гледам няма нищо кой знае колко сложно в изработката на този стол и с малко търпение и точна ръка ще се справиш без проблем. За дърводелската работа ти рябват: зеге, оберфреза, лепило, пили и шкурки. Може и без механизация, но си е утрепия.

Успех в начинанието.
mavryt4o - майстор
colyo написа:
Според мен се ориентирай към варен бук. Понякога изпадат и запазени дъбови талпи от скеле. Като гледам няма нищо кой знае колко сложно в изработката на този стол и с малко търпение и точна ръка ще се справиш без проблем. За дърводелската работа ти рябват: зеге, оберфреза, лепило, пили и шкурки. Може и без механизация, но си е утрепия.

Успех в начинанието.
значи здраво дърво трябва върти ми се из главата една орехова талпа....
mavryt4o - майстор
mavryt4o написа:
colyo написа:

Успех в начинанието.
значи здраво дърво трябва върти ми се из главата една орехова талпа....
мислиш ли че със зегето ще стане добър и равен сряз все пак си е 5-6 см здраво дърво да не окалпазаня материала
colyo - специалист
Със сигурност няма да стане като със CNC, за това казах, че ще ти трябват пили и шкурка. Между другото се сещам, че гледах подобни люлеещи се столове да ги майсторят от шпертплат. Като се удари един тъмен байц и после хубав лак ще стане супер. Дори и да не стане добре ще си се набутал само 15лв. за 1м2 шпертплат. Помисли и за този вариант.
sspoko - специалист
Според мен трябва да обърнеш внимание на люлката мисля че трябва да се изработят от огънат на пара бук разбичен по дължина на жилите на дървото, защото изрязани от талпа могат да доведат до сцепване по жилите на дървесината които няма как да вървят по цялата дължина в този случай, или да се изрежат от шперплат.
miliad - майстор
На пръв поглед простия стол, е с доста сложно изпълнение. Има много лепене и рязане, а и скрити сглобки особено в подлакътника. Купи си дебел шперплат и изрежи цялата страна като един детайл. Това ще е много по-лесния вариант за теб. Може и да слепиш два листа шперплат за да изглежда по-дебело. Накрая ако ти се занимава може да кантираш с швартна от масивна дървесина, макар и това няма да е лесно гледайки извивките.
griffin - майстор
Два дена чета темата и се чудя какви съвети ще се дадат накрая не издържах хехехе и аз трябва да туря един подпис хехехе :-).
Ман ще стане да земеш една дебела талпа и да направиш стола ама няма да стане както си го мислиш да изрежеш по шаблона нещата т.к на някои места ще ти се получат извивки напреко на жилите на дървото които ще са с малка дебелина и ако ги натиснеш настрани тия извивки(визирам това извитото отпред на ръцете специално) има мнооого голяма вероятност да счупиш детайла дори и да е от здраво дърво.

Първо краката има 2 начина на извиване, студено и топло, студеното е нарязваш листчета дърво по 2-4мм мацаш с лепило и стягаш в калъп предполагам ако се разтърсиш в нета за студено ламиниране ще има доста резултати процеса не е сложен поне на изглед но ще трябва да си направиш калъпа за огъване който ще ти глътне материал който в последствие трябва да метнеш.
Изгледай това http://www.youtube.com/watch?v=uLIdl1Qj3Vo

Както и да е това е за краката въпреки че там извивката не е много голяма и може и да е здраво ако го изрежеш от едно парче дърво.

Другия проблемен детайл са подлакътниците, не знам дали си обърнал внимание но в предната част се вижда парче дърво идеята е влакната на дървото да вървят в различни посоки за да е здрав подлакътника на страничен натиск, там с сигурност ще ти се наложи да лепиш дърво с различна посока на нишките за да осигуриш здравината.

Така че от една талпа ще стане но ще изисква доста обработка лепене и съобразяване с посоката на влакната на дървото и натоварванията няма да стане с зегето да резнеш детайлите :-)

Но колега по горе ти подхвърли по хитра идея шперплат изрязваш може да облечеш по краищата където си рязал с дърво и даже няма да си личи че е шперплат.
Вече ти си решаваш дали ти се занимава :-)
sspoko - специалист
griffin написа:
Ман ще стане да земеш една дебела талпа и да направиш стола ама няма да стане както си го мислиш да изрежеш по шаблона нещата т.к на някои места ще ти се получат извивки напреко на жилите на дървото които ще са с малка дебелина и ако ги натиснеш настрани тия извивки(визирам това извитото отпред на ръцете специално) има мнооого голяма вероятност да счупиш детайла дори и да е от здраво дърво.
това имах в предвид и аз ама колегата го обясни по разбираемо :)
mavryt4o - майстор
sspoko написа:
griffin написа:
това имах в предвид и аз ама колегата го обясни по разбираемо :)
на ръба сте да ме разубедите има едни преотценени кухненски плотове здрави изглеждат...

Тема "Помощ и съвет за направата на този стол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: