• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 37
Всичко за дърводелството
bimbaeco - майстор
Миналата седмица говорихме с ЕДИ и Илчо, че ще е добре да започнем тема за доработка на дърводелски машини (и не само) и по-точно да покажем как сме се опитали да разширим ограничените възможности на евтините си любителски машини. Днес ще започна темата със стационарен циркуляр за дърво.
По една или друга причина нашият пазар е такъв, че ако ти трябва подобна машина, трябва да си купиш или нещо от рода на „Айнхел” и „Тулсън” за по 300 – 400 лева или форматен циркуляр за 3 – 4 000 (например „Метабо”, „Холцман” или познатите ни машини от Якоруда), т. е. от единия край на спектъра отиваме чак в другия и по следата няма нищо или поне аз не съм могъл да открия.
Не мога да си позволя форматен циркуляр както заради цената, така и заради пространството, което заема, а освен това тези машини са правени за плоскости, а аз обичам да работя с масив.
Това по-горе май нямаше нужда да го пиша, защото, ако сте като мен, то ви е до болка известно.
Та реших вместо да си купувам машина, да опитам да направя моето РИОБИ TS 1525 да работи по-добре. Никога няма да е „Делта” или „Пауърматик”, но сега ми позволява да правя много повече неща от преди.
Основните проблем на машините като моята са 3:
1 – нестабилният линеал (който се огъва при допир и никога не си сигурен, че е успореден на диска, освен ако не го премериш пред и в края на диска;
2 – малкото разстояние между диска и крайната дясна точка на линеала (т. е. максималната ширина на детайла, който може да разбичи); и
3 – това, че самите циркуляри са леки и като бичиш нещо по-дълго, се прекатурват под тежестта му (което е ужасно опасно, понеже тогава пръстите ти са най-близо до диска).
Ето как реших тези проблеми за себе си:
1. Линеалът (снимки 1, 2, 3 и 4): направен е от винкел и тръбен профил. Принципът на работа е като на „Бизмайер”, само че вместо ексцентричен механизъм за залостване, аз съм използвал винт (дръжка от шлайфер), която, като се навие, затяга притискателната плочка върху тръбния квадрат. Плочката е с пружини, за да може, като се охлаби винта, да освободи линеала, а да не залепва. Механизмът е такъв, че като се затегне, линеалът е успореден на диска във всяка точка на плота, а понеже е от достатъчно голям профил, вече не се огъва. В далечната част линеалът се плъзга върху друг винкел, който служи да усили конструкцията и да носи допълнителното крило на плота и допълнителната маса, която се разгъва, когато се бичи дълъг материал (или когато имам нужда от повече пространство). Белите подложки, върху които се пързаля винкелът са от кухненска дъска за рязане. Материалът (HDPE) е издръжлив на триене и действа като парафин (сам се смазва).
2. Плотът (снимка 5): разширих го с парче кофражен шперплат така, че вече да мога спокойно да разбичвам детайли с ширина до 70 см. Под него може да се монтира оберфреза и да се използва като маса (линеалът вече го има).
3. Проблемът с прекатурването го реших с разгъваема маса (снимки 6, 7 и 8 ), която е закачена с панти върху задния винкел от конструкцията на линеала и стои върху крака, които също с панти се свиват под нея, когато искам да я сгъна. Отдолу на краката има гумени крачета, които са на винт и ми позволяват да нивелирам масата, понеже подът в работилницата е неравен.
Преработил съм също механизма за повдигане на диска, устройството за подаване на материала под ъгъл и съм направил вложка с нулев толеранс (от ламиниран паркет). Също съм направил цял куп приспособления, които ми позволяват да правя още неща (като например сглобки и сложни разрези), но за тях ще пиша друг път, ако има интерес.

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

5a.jpg
Последна промяна от bimbaeco на нед авг 25, 2013 11:03 pm, променено общо 2 пъти.
bimbaeco - майстор
Ето и останалите снимки.
Ако някоя от тях ви изглежда позната, то е защото циркулярът беше обявен за продан (понеже най-накрая си купих нов). За да не наруша регламента на форума и да не помислите, че използвам възможността да си правя реклама или бизнес, машината вече не се продава.
Ако имате и вие какво да покажете, моля, включете се със снимки и описания.
Знам, че ЕДИ например, скоро ще публикува нещо за масата си за фреза, поне така обеща.
За да е структурирана информацията, ако вашата доработена машина не е циркуляр, може да озаглавите темата "Доработка на....". Така, като съберем достатъчно теми, ще можем да създадем цяла нова категория само с доработки.

Надявам се, че ви е било интересно.

Прикачен файл

6.jpg

Прикачен файл

7.jpg

Прикачен файл

8.jpg
ZEDYCUS - майстор
:) Доста си си поиграл, но си увеличил много възможностите на Риобито. =D>

Айде и аз ще се запиша веднага в темата ти, с една доработка на Габровска триоперационна машина. Останали са вече само две операции, планя и циркуляр -нямам борапарата към нея. Няма толкова възможности за настройка на циркуляра като Риобито на колегата, но за дребни дърводелски операции става.
Оригинално плота на циркуляра покрива ножовете на планята, но промених закрепването да може да се използват и двете операции едновременно с мерки за сигурност. Много ме дразнеше процедурата на сваляне и качване на плота за циркуляра, всеки път като се наложи.. :rolleyes:
Направих предпазител за ножовете и остана една кутия да покривам диска. Монтирах и нов успореден водач от чугун, оригиналният е от тънка ламарина) мисля е от банциг. Разпробих старите отвори от М8 резба на М12 за да станат винтовете на водача, наложи се единият ред дупки да го преместя заради малко по късата му дължина. Същият водач става и за планята, но заварих още едно ухо по същата причина. Нищо общо няма чугунения водач с ламаринения, става идеален прав ъгъл, за разлика от преди. Накрая монтирах и колелца за по удобно местене. Двете са със спирачка за застопоряване. Това е от мен, някога може да направя нов раздвижен плот за напречно рязане с водачи от чекмедже, но не се знае. :-D

Прикачен файл

DSC03334.JPG

Прикачен файл

DSC03335.JPG

Прикачен файл

DSC03337.JPG

Прикачен файл

DSC03368.JPG

Прикачен файл

DSC03370.JPG
bimbaeco - майстор
Браво, Зедикус.
Тези машини като твоята са много популярни. Ще има кой да ти открадне идеите.
profesionalist_wood - майстор
bimbaeco, гледам имаш щрайхмус,онзи зеления на снимката. Да не е легендарния Фартулс :?:
bimbaeco - майстор
Да, той е. Много съм доволен от него. Имам и абрихтчето. От 5 години ги използвам. Сега съм решил да си правя установка за острене на ножовете за тях, за да не се разкарвам по точилари.
profesionalist_wood - майстор
Я снимай абрихтчето. Оригиналните френски абрихти не се внасят вече от 7 години, производството им е спряно и сега има по-нови серии правени в Китай с ужасно качество....сякаш е правен в час по трудово от маймуни. Имам надълга и широка статия някъде из форума. Сега официалният и единствен вносител е злополучния Евромаркет
Айде, щрайхмуса Фартулс е с перфектна изработка дори не остъпва по качество на американския DeWalt правен в Тайван за 1600 лв :-D
Ножовете много трудно се затъпяват, а и е тежък доста :lol:
bimbaeco - майстор
Ето го абрихтчето. Не знам дали е от новите, или от старите, но ми върши идеална работа.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (102.59 KиБ) Видяна 11667 пъти
profesionalist_wood - майстор
Да от старите е, железни са. :) Това ще те надживее. Те бяха два вида 15см и 22 см ширина на плотовете. От бриколажа ли ги купи? Аз още продължавам да ги търся
bimbaeco - майстор
Дано си прав.
От Бриколаж го купих. Бяха ги свършили и специално за мен го поръчваха от някъде. След това повече не видях да ги продават. Ако си търсиш такава машина, защо не погледнеш абрих-щрайхмуса на Woodstar (http://www.hhhservice.com/magazin/drvoo ... 5-woodstar). Уж били немски. Гледам, че на все повече места ги продават, но не знам що за стока са. Някой, ако има впечатление, да каже.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 37

Тема "Доработка на циркуляр" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: