Всичко за дърводелството
diss - специалист
Здравейте, поради независещи от мен причини, шкафовете в кухнята са лакирани с различен цвят лак. Едните са светли другите са с тъмен махагон. Искам да попитам ако лакирам светлите също с махагон ще се получи ли нужния ефект, за да станат еднакви и може ли да се лакира върху стария лак?
Ето и снимка:
http://store.picbg.net/pubpic/E4/7C/4a4 ... 20e47c.jpg
joroantonov - специалист
Лявото няма нищо общо с "Махагон", имаш два варианта - сваляш до дърво байцваш с Махагон и лакираш или взимаш оцветен лак и на гърба на някое чекмедже или вратичка пробваш дали ще докараш цвета, ако го докараш лакираш отпред.
bimbaeco - майстор
Не лакирай отгоре, ще стане много зле (това е същото, все едно да лакираш върху стъкло). За да направиш светлите шкафове като другите, трябва да изшкуриш лака до дърво, да оцветиш (с байц или лазурен лак) и да лакираш отгоре. Това е ужасно много труд. Освен това между таблите и рамките все ще остава нещо светло, понеже таблите се разширяват и събират в зависимост от влажността на въздуха. С други думи, задачата граничи с невъзможното.
Друг начин да ги уеднаквиш е да ги боядисаш. Ако се спреш на този вариант, трябва да изшкуриш и двата цвята шкафове, но не изцяло, а колкото да нараниш повърхността на лака, за да захване боята, и да ги боядисаш бели преди да нанасяш какъвто цвят си избрал, иначе тъмните ще стоят винаги по-тъмни, независимо от избрания от теб цвят, и ще са по-различни.
joroantonov - специалист
Според теб какво означава "Още една ръка лак" ?
diss - специалист
Вие ме хвърлихте в тъч.
Няма ли начин, да станат шкафовете в един цвят, но да се личи дървото (не да се боядисва с боя) и да не граничи с мисията невъзможна? Пък било то и какъвто и да е цвят.
joroantonov - специалист
Е така де, при втория ми вариант може да го докараш цвета и отдолу ще се вижда и фладера.
diss - специалист
joroantonov написа:
Е така де, при втория ми вариант може да го докараш цвета и отдолу ще се вижда и фладера.
да де, това е най-лесния вариант, но дали ще стане върху стария (белия лак) да нанеса направо червения (махагона). Вероятно ще трябва поне малко да се тръкне с шкурка.
SoWhat - специалист
Няма да се получи еднакво.
Трябва да се изшкури до "нула". Ако остане малко от стария/светлия/ лак /прм. във вдлъбнатини, пори/, то при нанасяне на друг върху него, този участък ще стане по тъмен /на точки/.
lyubohar - майстор
Един вариант-нови врати на левия шкаф.Направени там където е направен десния.
Останалото горе,долу не се вижда много и може да се опита да се оцвети като десния.

Тема "Лакиране на шкафове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: