В някои клипове гледах, че си парят детайлите в едни тръби. Обаче никъде не намирам технологията на парене - колко градуса, колко време, налягане има ли, пара ли трябва или се варят във вода. Та ако някой знае...
Всичко за дърводелството
bulhomes2
- майстор
25 мнения в "Парене на бук - как?"
bimbaeco
- майстор
Нищо не можах да намеря, освен че се пари на 100 градуса, за да не цепи, да не измята и да му се потъмни малко цветът. За време и конкретна технология не открих нищо. Като се има предвид, че основните производители на парен бук в света са немците, предполагам, че на немски може да се открие нещо, ама на мен познанията по този език са ми твърде бегли. Друго, което ми идва на ум, е да се провери в книжарницата на Лесотехническия университет, но като знам как се пишат учебниците, сигурно ще са някакви дърдоризми от рода на това (http://enciklopediabg.wordpress.com/200 ... %B0%D1%82/).
Иначе, ако те интересува как да си направиш това, дето му викат steam box, мога да ти намеря материали, ама ако ще париш всичко дъска по дъска, не знам къде ще му излезе краят.
Иначе, ако те интересува как да си направиш това, дето му викат steam box, мога да ти намеря материали, ама ако ще париш всичко дъска по дъска, не знам къде ще му излезе краят.
bimbaeco
- майстор
Да. Това момче скоро прави такава (http://www.youtube.com/watch?v=NMvc2tuVGcQ). Норм Ейбръм също има един епизод на неговото предаване, в който показа как е направил камера за парене от канаризационна тръба. За производството на парата съм слушал, че може да се използва тенджера под налягане. Ето ти още едно решение http://www.youtube.com/watch?v=uyx6aSTM4Ak.
Между другото, намери ли си водач за рязане под ъгъл?
Между другото, намери ли си водач за рязане под ъгъл?
schuldiner
- майстор
имам един близък дърводелец, ама всеки път като го питам за нещо, много назидателно обяснява, че пак ние дъртите... пък вие младите нищо не знаете... та не обичам да го разпитвам. Та според него букът е "ташак" (според мен също). Парел се само за цвят, не и за здравина или против нацепване. В смисъл ако прецакаш паренето, ставал много по-зле. В общи линии технологията, без претенции да е точна:
1. Кутиите ги видя - нищо сложно, затова препоръката е да си конструираш кутия според габаритите на детайла. Отвор за конденза и задължително отвор на далечния край да излиза парата, иначе няма да циркулира равномерно в кутията. Детайлът се поставя в кутията след като тръгне парата, на трупчета (това не го видях на клипчетата?). Хубаво е букът предварително да се накисне във вода, примерно за 24 часа.
2. Пара - ти сигурно се гласиш с пароструйка, ама имай предвид, че ще трябва да бачка може би часове. Затова нещо по-просто като тенджера под налягане или голям метален съд (примерно от стар бойлер), което можеш да нагряваш дълго и да има достатъчно вода.
3. За времето хич не му се казваше. Горе-долу 25-30 мин. за всеки сантиметър дебелина на детайла, ама преценката е на око. Всъщност не е на око, а първо се тества с едно парче, пък после с цялото количество, щото все бук, ама дървета различни...
4. Ако ти падне температурата под 100 или ти свърши водата или по друг начин нарушиш процеса, си прецакан. Може всичко да направиш и пак да не се получи.
5. Заеби, каза човекът. С това също съм съгласен.
1. Кутиите ги видя - нищо сложно, затова препоръката е да си конструираш кутия според габаритите на детайла. Отвор за конденза и задължително отвор на далечния край да излиза парата, иначе няма да циркулира равномерно в кутията. Детайлът се поставя в кутията след като тръгне парата, на трупчета (това не го видях на клипчетата?). Хубаво е букът предварително да се накисне във вода, примерно за 24 часа.
2. Пара - ти сигурно се гласиш с пароструйка, ама имай предвид, че ще трябва да бачка може би часове. Затова нещо по-просто като тенджера под налягане или голям метален съд (примерно от стар бойлер), което можеш да нагряваш дълго и да има достатъчно вода.
3. За времето хич не му се казваше. Горе-долу 25-30 мин. за всеки сантиметър дебелина на детайла, ама преценката е на око. Всъщност не е на око, а първо се тества с едно парче, пък после с цялото количество, щото все бук, ама дървета различни...
4. Ако ти падне температурата под 100 или ти свърши водата или по друг начин нарушиш процеса, си прецакан. Може всичко да направиш и пак да не се получи.
5. Заеби, каза човекът. С това също съм съгласен.
Stefan2000
- специалист
Наистина, и аз съм ровил по темата, но ни вопъл ни стон, за парения бук.
Освен че се пари за изброените до тук неща, чрез парата се убиват и евентуалните паразити или техните личинки, които в последствие могат да поразят дървесината.
Аз пък от мой приятел дърводелец, знам че парения бук бил "голяма работа". И да, навремето съм виждал цели вагони с парен бук. Направил съм си няколко елемента в онези времена с такъв материал, и нито се напукаха, нито се е появил дървояд.
Сега нищо не чувам по въпроса. А че бук се сече бичи и ползва за дървен материал, съм лично свидетел. Даже дочух че имало и поръчки за износ в Германия.
Освен че се пари за изброените до тук неща, чрез парата се убиват и евентуалните паразити или техните личинки, които в последствие могат да поразят дървесината.
Аз пък от мой приятел дърводелец, знам че парения бук бил "голяма работа". И да, навремето съм виждал цели вагони с парен бук. Направил съм си няколко елемента в онези времена с такъв материал, и нито се напукаха, нито се е появил дървояд.
Сега нищо не чувам по въпроса. А че бук се сече бичи и ползва за дървен материал, съм лично свидетел. Даже дочух че имало и поръчки за износ в Германия.
Илчо Илиев
- майстор
Като почна работа ще питам каква е технологията за парене,сега просто няма как да се свържа с технолога...
На времето са го парели в завода, но от доста години само се суши..
Ако е проблема само ,че се напуква в краищата на талпата/заготовката, то това си има чалъм....маже се в краищата с боя/парафин/лак, нещо ,което да затвори порите в края ,за да няма по-бързо изсъхване,а от там нацепване ....
На времето са го парели в завода, но от доста години само се суши..
Ако е проблема само ,че се напуква в краищата на талпата/заготовката, то това си има чалъм....маже се в краищата с боя/парафин/лак, нещо ,което да затвори порите в края ,за да няма по-бързо изсъхване,а от там нацепване ....
Тема "Парене на бук - как?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература