Всичко за дърводелството
bulhomes2 - майстор
В някои клипове гледах, че си парят детайлите в едни тръби. Обаче никъде не намирам технологията на парене - колко градуса, колко време, налягане има ли, пара ли трябва или се варят във вода. Та ако някой знае...
bimbaeco - майстор
Тези тръби са за парене на детайли, които трябва да се огъват. Парата ги прави по-пластични и не се чупят, като ги огъваш. Букът се пари, за да не се цепи, докато съхне (не само за огъване а изобщо при обработката на материала). Кое от двете неща те интересува?
bulhomes2 - майстор
За подобряване на детайла ме интересува. Няма да огъвам нищо. Демек за "за да не се цепи, докато съхне".
bimbaeco - майстор
Нищо не можах да намеря, освен че се пари на 100 градуса, за да не цепи, да не измята и да му се потъмни малко цветът. За време и конкретна технология не открих нищо. Като се има предвид, че основните производители на парен бук в света са немците, предполагам, че на немски може да се открие нещо, ама на мен познанията по този език са ми твърде бегли. Друго, което ми идва на ум, е да се провери в книжарницата на Лесотехническия университет, но като знам как се пишат учебниците, сигурно ще са някакви дърдоризми от рода на това (http://enciklopediabg.wordpress.com/200 ... %B0%D1%82/).
Иначе, ако те интересува как да си направиш това, дето му викат steam box, мога да ти намеря материали, ама ако ще париш всичко дъска по дъска, не знам къде ще му излезе краят.
bulhomes2 - майстор
Бе то и аз нищо не намерих и затова пуснах темата. Белким има някой, който да знае. Туй "steam box" дето тръбата, за която писах ли е?
bimbaeco - майстор
Да. Това момче скоро прави такава (http://www.youtube.com/watch?v=NMvc2tuVGcQ). Норм Ейбръм също има един епизод на неговото предаване, в който показа как е направил камера за парене от канаризационна тръба. За производството на парата съм слушал, че може да се използва тенджера под налягане. Ето ти още едно решение http://www.youtube.com/watch?v=uyx6aSTM4Ak.
Между другото, намери ли си водач за рязане под ъгъл?
schuldiner - майстор
имам един близък дърводелец, ама всеки път като го питам за нещо, много назидателно обяснява, че пак ние дъртите... пък вие младите нищо не знаете... та не обичам да го разпитвам. Та според него букът е "ташак" (според мен също). Парел се само за цвят, не и за здравина или против нацепване. В смисъл ако прецакаш паренето, ставал много по-зле. В общи линии технологията, без претенции да е точна:
1. Кутиите ги видя - нищо сложно, затова препоръката е да си конструираш кутия според габаритите на детайла. Отвор за конденза и задължително отвор на далечния край да излиза парата, иначе няма да циркулира равномерно в кутията. Детайлът се поставя в кутията след като тръгне парата, на трупчета (това не го видях на клипчетата?). Хубаво е букът предварително да се накисне във вода, примерно за 24 часа.
2. Пара - ти сигурно се гласиш с пароструйка, ама имай предвид, че ще трябва да бачка може би часове. Затова нещо по-просто като тенджера под налягане или голям метален съд (примерно от стар бойлер), което можеш да нагряваш дълго и да има достатъчно вода.
3. За времето хич не му се казваше. Горе-долу 25-30 мин. за всеки сантиметър дебелина на детайла, ама преценката е на око. Всъщност не е на око, а първо се тества с едно парче, пък после с цялото количество, щото все бук, ама дървета различни...
4. Ако ти падне температурата под 100 или ти свърши водата или по друг начин нарушиш процеса, си прецакан. Може всичко да направиш и пак да не се получи.
5. Заеби, каза човекът. С това също съм съгласен.
Stefan2000 - специалист
Наистина, и аз съм ровил по темата, но ни вопъл ни стон, за парения бук.
Освен че се пари за изброените до тук неща, чрез парата се убиват и евентуалните паразити или техните личинки, които в последствие могат да поразят дървесината.
Аз пък от мой приятел дърводелец, знам че парения бук бил "голяма работа". И да, навремето съм виждал цели вагони с парен бук. Направил съм си няколко елемента в онези времена с такъв материал, и нито се напукаха, нито се е появил дървояд.
Сега нищо не чувам по въпроса. А че бук се сече бичи и ползва за дървен материал, съм лично свидетел. Даже дочух че имало и поръчки за износ в Германия.
bulhomes2 - майстор
bimbaeco написа:
Между другото, намери ли си водач за рязане под ъгъл?
Видях от линковете, които бяхте дали, ама не ми се дават толкова пари. Ще си направя сам.

За сефте чувам, че букът бил ташак работа. Що тъй? Че от какво да се правят крака за маси и столове?
Илчо Илиев - майстор
Като почна работа ще питам каква е технологията за парене,сега просто няма как да се свържа с технолога...
На времето са го парели в завода, но от доста години само се суши..
Ако е проблема само ,че се напуква в краищата на талпата/заготовката, то това си има чалъм....маже се в краищата с боя/парафин/лак, нещо ,което да затвори порите в края ,за да няма по-бързо изсъхване,а от там нацепване ....

Тема "Парене на бук - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: