• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
caffe_88 - специалист
Здравейте някой знаели този ефект как е получен има ефект на натрупан с времето прах

[img=http://s10.postimg.org/fp3789m7p/tabla.jpg]

[img=http://s18.postimg.org/nvkcv8uid/frame1.jpg]
profy - специалист
Матова боя металик в същия нюанс като пастата. Иска се сериозен опит.
fillme - специалист
бе метни го на тавана за 2 седмици и после се опитай да почистиш с влажен парцал :headbash:
Тани - модератор
profy написа:
Матова боя металик в същия нюанс като пастата. Иска се сериозен опит.
А защо да се ползва металик? Не виждам на първата снимка да има метални отблясъци. На мен ми прилича на не добре боядисано! От скромния ми опит с около 20-30 литра бояджийски материали през последните няколко месеца, знам, че ако след първа ръка не зашкуриш настръхналото, то с всяка следваща ръка там все повече става на прах, а където шкурено, става все по-гладко. Този "ефект" ми прилича на дефект от неопитност и/или мързел на бояджията, да изтърка навсякъде. Вижда се, че такъв "ефект" има само по труднодостъпните за пришлайфване места. Ако се загледате в мебелните магазини, на някои мебели от боядисан MDF по местата където е минавано с заоблящ фрезер, също го има този ефект, макар и не чак толкова изразен!
EDI - майстор
Има специални байцове за такива ефекти, ама у нас не знам дали се продават.Руснаците много работят с такъв тип ефекти, там са си направо цяла школа.
Тани - модератор
Явно се получава ефекта на възприятията, като при фокусниците - виждам това, с което имам опит :lol: Пък и като не мога да пипна! На първата снимка изглежда, точно като не толкова добре обработено дърво, но е възможно да е обработено с друг вид повърхностно покритие, например пълен мат!
profy - специалист
Тани написа:
...А защо да се ползва металик? Не виждам на първата снимка да има метални отблясъци.
Металикът ще даде ефекта на напрашеност, вероятно върху него има тънък матиращ слой, и след него е пастирането, накрая лак, вероятно два вида - гланц и мат.
Невъзможно е само по снимка разшифроване на технологията, а в случая са две.
Имам дългогодишен опит в пастиране и постигане на античен меден, бронзов ефект върху железни повърхности,
който се постига със 7-кратна обработка на повърхнината, технологията е изцяло моя,
но съм ползвал каквото може от руснаците, много са напред.
Цялостна технология липсва, всеки си пази ревниво технологията, всички бои, лакове и разтворители са специални.
В конкретния случай за около година време след опити може да се създаде подходящата технология -
грунд, бои, пасти, визкозитети, температура на нанасяне, време на съхнене, слоеве и пр.технологически фактори.
Необходими са много познания по химия и подробно запознаване с методите на работа на реставраторските работилници, за да се постигат еднакви резултати.
Като хоби е неоправдано скъпо занимание, струва си, ако може да стане професия.
Има поствани няколко снимки на мои произведения във форума.
nikolson - майстор
Мисля бях поствал линка http://www.fartt.com/products.html
Все пак мисля, че става дума за някакъв вид напукване на лака, било естествено, било технологично. Затова мисля, че художник -реставратор би могъл за даде ценни съвети.
caffe_88 - специалист
Колеги открих как е получен ето пълно инфо по долу// пише за придаване на античен вид на метални предмети значи ли че на дърво няма да се получи с тази пудра що то пък нали на първите две снимки дърворезбата беше направена на дърво/

[img=http://s22.postimg.org/nbhb9mx7x/antyque_powder.jpg]

Античната пудра е ефектен медиум на водна основа, който се използва за придаване на старинен вид на метални предмети или предмети, декорирани с металически бои. Удобната опаковка позволява втриване на малки количества с пръсти в гънките на релефа. Така се постига имитация на оксидирал метал или отлагания върху предмета, предизвикани от годините. След изсъхване се лакира с акрилен лак на водна основа или синтетичен лак в зависимост от предназначението на предмета или използваните върху него други декоритвни ефекти.
  • 1
  • 2

Тема "Някой знаели този ефект как е получен/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: