Здравейте или по-точно добър вечер на всички.Искам вашето мнение по една тема която на пръв поглед може би не е за форумът,но е направи си сам.Става въпрос за преправянето на товарен бус фиат дукато в кампер.В общи линии концепцията е изчистена,но въпросът който ме затруднява е:изработването на мебелите.Нов съм в дърводелството и не мога да си изясня няколко въпроси,които са от голямо значение.Първият е:от какъв материал да са шкафчетата ПДЧ 18 мм или шперплат16мм, 18мм отпада заради теглото,а може би шперплат 13мм.ПДЧ-то е идеално има го в разцветки от А до Я,но идва тежко, могат да ми го нарежат по размер и да го кантират, от друга страна шперплата 13мм е идеален,но как да го кантирам та да заприлича на нещо ако не е кантирано ще е като направено от някой от кръжока ръцете ми пречат.По какъв начин да го завърша,с какъв лак.Мисля си че ако е усилен отвътре с летви 2x3см ще е достатъчно здрав.Какъв лак да използувам за лакиране?Четох във форумът ама като нямам никъкво понятие и от лакове не разбирам нищо,нооо искам да се образовам.Има и някъкви немски ПДЧ-та специално за случаят ама къде ги продават?.Ако някой има идеи моля да ги сподели,ще е от голяма полза.
Здрасти,
в кемпер форума има доста фото разкази за преоборудване на товарни бусове в кемпери. Не смятам, че ПДЧ 18 мм ще натовари толкова много шасито, защото мебелите в кемпера са малко на брой и на размер. Все пак е хубаво да си сложиш и допълнителни въздушни възглавници.
Но ако все пак теглото е решаващо за да не минеш в категория където не можеш да го караш с категоряи Б ти остава варианта 13 мм шперплат, като челата можеш да ги кантираш с профилирани чамови челни летвички. Всеки дърводелец може да ти ги направи с профилирана фреза.
Стреми се при проектирането максимално корпусната мебел да бъде и част от функционалните прегради в буса.
За лакиране можеш да използваш цветните лазурни лакове.
Успехи и метни снимки накрая