Всичко за дърводелството
chicho_mitko - специалист
Здравейте, закупих гардероб от материал чам, водят го баварски комплект и май е правен във Велинград. Не е лакиран от вътрешната страна, та въпроса ми е - ако го лакирам ще има ли някакъв проблем, нарочно ли не е лакиран отвътре.
rositodor - специалист
:? От вътрешната страна не е лакиран с цел пестене на лак.Не е лошо да го лакираш,но и така да си остане няма да му стане нищо! :) .....Кратко и ясно!
Илчо Илиев - майстор
Мите, и аз доста мислих що аджеба не се лакират отвътре такива мебели...
Остана да питам един колега, но ще е по-късно...
В нас има стар гардероб, орехов, който е поне на 50г, полирован е, обаче отвътре си е без покритие.....
Аз бих го лакирал идеално от всякъде, поне заради дървояда...
bimbaeco - майстор
Трябва да се лакира отвсякъде, защото лакираната повърхност отделя и приема по-малко влага от нелакираната. Това прави плочите от дърво нестабилни и могат да изметнат или да се напукат (вероятно нищо няма да им стане, но има такъв риск). Ако навлажниш една тънка дъсчица само от едната страна, ще видиш колко бързо ще се огъне, защото навлажнената повърхност ще се разшири перпендикулярно на влакната, а сухата ще си запази ширината. Нашите производители не лакират страните, които не се виждат. За мен това е диващина. Илчо е прав за дървояда. Друго предимство е, че като е лакирано, дървото се чисти по-лесно и не се цапа.
chicho_mitko - специалист
Благодаря на всички отзовали се! Днес го нивелирах, регулирах вратичките и го грундирах с импрегнационния грунд на Леко. Разбира се само нелакираните части на гардероба. Така мисля да го оставя, а напролет може и да му тегля един лазурен безцветен лак.

Тема "дали да лакирам гардероб от чам отвътре" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: