• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
vlad0 - специалист
Здравейте,
Решил съм да правя дървена ограда - бетонен цокъл 50-60 см., греди 8х8 през 2м. хванати с планки за бетона и хоризонтални дъски 12см. широки. Въпросът ми е за дебелината на дъските, дали 2 см. ще са достатъчни? Разбира се няма да се катерим по нея :) , но все пак някой ако е правил ограда с по-тънки дъски нека сподели дали е имал проблеми. Аз лично съм виждал такава оргада, но беше направена с дъски 2.5 см и изглеждаше стабилна, но все пак това си е 20% повече материал.

Поздрави!
rositodor - специалист
Мисля че 2см са достатъчни...
EDI - майстор
На 12 см ширина са достатъчни.Масовите кофражни дъски не са ли 25 мм, защо не действаш с тях.Удряш по едро ръчно ренде и си готов.
vlad0 - специалист
Привет,
Кофражните са по 25мм но ширината варира от 10 до 30 см., което не ме устройва.
Искам да стане нещо такова:

Прикачен файл

IMG_20130705_120328.jpg

Прикачен файл

IMG_20130705_120422.jpg
Последна промяна от vlad0 на чет ное 21, 2013 4:41 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Ще станат и 20 мм, няма проблеми.
housedoktor - майстор
2,5 -3 см бих поставил аз .Успех !
Илчо Илиев - майстор
На тези 2 м. и ако смяташ да слагаш чам.. и 3 см ще се изметнат...
Тук в една фирмичка правят такива ''пана'',но са от акация/салкъм и са солидно импрегнирани...
Според мен , ако искаш да е красиво и здраво, ще трябва паната да са по-къси, на 1 м, не казваш колко ще е височината...
А за дъските като цяло....не знам дали някъде ще намериш готови, на този размер дъски, така,че без машинна обработка трудно ще стане...
Така,че, ако те устройва на 1 м да са паната, може да си вземеш кофражни дъски, да намериш къде да ти ги калиброват на широчина , да ги рендосат и нарежат на дължина...
mitko64 - майстор
Koфражните дъски са си блага работа, ровиш в купа и си избираш, но кусура им е че винаги са сурови и трябва да чакаш да съхнат поне 6 месеца. Никога не залитайте по много широките- винаги се измятат тангенциално, особенно от централна дъска.
vlad0 - специалист
Бетонния цокъл е около 60 см. така че дървената част ще е не повече от 1.6м. Но греди през 1 м. ми се вижда грозновата работа, ще се загуби идеята. Може би да се намали измятането е по-добре да я направя с дъски 10 см. широчина. Иначе за измятането, мисля че трябва да се наковат мокри и възможно най-бързо за да не изметнат много.
radius - майстор
Много идейна ограда. И по-лесна, защото се избягват хоризонталните дебели майки, на които се коват дъските. Единствено, че е като стълба и е удобна за прескачане.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за дървена ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: