Всичко за дърводелството
angela_pk - специалист
Имам нужда от ремонт на дограмата.И по-точно на прозорците.Преди няколко години са минавани първо с лазурен лак цвят орех и след това с обикновен лак за блясък.Но със времето на места лакът е силно повреден,на други места пък нищо му няма.Искам всичко да сваля и да го направя отново.Но как да го сваля,каква машинка ми е нужна(не искам на ръка)?И след това с какво да ги мина,та хем да са тъмни,хем с блясък.И каква поддръжка е нужна?Моля помогнете!!!
$64EN - специалист
здрасти
първо да те предопредя , че това с което искаш да се захванеш не е малко като труд и време . и аз исках да направя същото нещо в кухнята като имам свободно време и накрая ги ремонтирах тези прозорци в продължение на половин година .аз се опитах да направя моята стара дървена дограма нещо като стъкло пакет и май успях доста по-топличко ми беше тази зима .
значи аз направих следните неща :
1.с шпакла махнах колкото можах повече стара боя
2.разглобих прозорците на основните им елементи - стъкла , "крила" (тъка казвам на рамката която държи стъклото - всеки прозорец се
състой от 2 крила + 2 стъкла)
3.с бензинова лампа ( тогава нямах пистолет за горещ въздух - то не че сега имам де :lol: , но тва е др. тема :) ) свалих доста боя . след това тествах с препарат за сваляне на боя . и накрая с една машина за шкурене свалих сичките слоеве останала боя .
прецени ти кой вариянт за сваляне на лак ти допада най-много. незнам дали препарата за сваляне на боя действа и на лак за дърво!!!
4. почистих стъклата с бръснарско ножче от стария маджун и после ги измих с препарат за прозорци , минах после с ацетон ( да няма мръсотия и мазни петна по тях) -само по крайщата където се слага попринцип маджун .
5.почистих и рамките на прозорцита от стария маджун и пак ги минах с ацетон
6. сложих силикон на местата където се слага маджун и отгоре поставих стъклото -(тази операция ми бе най-лесно да я правя при легнал прозорец на два стола )- ковнах по две , три пирончета на всяка страна ( общо 10-12 броя за едно крило ) да се задържи стъклото и пак минах със силикон . обрах излишния такъв с пръст топнат в течен сапун (или веро) . тази процедура я направих на всяко крило на всеки прозорец.
7.изчаках един ден да изсъхне силикона и боядисах крилата на прозорците .
8.зглобих крилата на прозорците и на дървената част - където се допират сложих силикон , тъкаче след като се затворят крилата на прозореца и се завият винтовета вътрешната част на прозореца (между стъклата ) да бъде херметизирана ( да не може да влиза или излиза въздух , и да си стой се един и същ )
9. после прецених че няма да си отварям повече прозорците докато не ги сменя с PVC дограма и минах рамките ( касите) на прозорците с монтажна пяна за дограма и затворих веднъж за винаги прозорците . след като се втвърди пяната , изрязах излишната с макетно ножче и минах фугите за всеки случай със силикон .
нямах мн. време и не ми се занимаваше много много и крайният ефект не стана много красив , но поне забравих , че при бури прозорците ми пропускат вода , за вятър да не говориме .
забелязах че тази зима средната температура в кухнята ми се покачи с 2-3 градуса .

успех
Последна промяна от $64EN на вт май 01, 2007 3:41 pm, променено общо 2 пъти.
angela_pk - специалист
Благодаря много за изчерпателния отговор.За херметизацията не зная,но това със силикона ми хареса много и мисля да го приложа.
$64EN - специалист
няма за какво :)
надявам се да съм ти бил полезен !
ако има нещо което те притеснява или се двуумиш - сподели ( ЕЙ КАК ЗВУЧИ САМО :lol: ) .
ще се радвам да ти помогна с каквото и както мога :)
KIBRIT - специалист
$64EN,а с какво ги боядиса тези прозорци ?
Аз мисля да ги мина с лак,но незнам какъв. :?
Подложени са на силно слънце лятото и дъжд и сняг през зимата.
Западно изложение са !
peshev-ko - специалист
Моят съвет е да използвате лак на водна основа,но първо трябва да отстраните до дърво стари покрития!Мн. добър такъв лак е на TELUX -словенски.Около 12 лв. кутията.Най добре се нанася с пистолет...На 2-3 ръце,като след всяка се шлайфа леко с фина шкурка.Ще бъдете поразени от готовия вид и дълготрайността!
prascho - майстор
peshev-ko написа:
Моят съвет е да използвате лак на водна основа,но първо трябва да отстраните до дърво стари покрития!Мн. добър такъв лак е на TELUX -словенски.Около 12 лв. кутията.Най добре се нанася с пистолет...На 2-3 ръце,като след всяка се шлайфа леко с фина шкурка.Ще бъдете поразени от готовия вид и дълготрайността!
Mоже ли да ни предоставиш снимки, сподели колко време е изтекло от нанасяне на покритието моля.
peshev-ko - специалист
Най-старото нещо,което съм правил с този лак е една дограма на заведение,но няма как да я снимам!Това беше през лятото на 2002.Приеми го на честна дума-не е мръднал лака!
А днес ще снимам една дограма,която още не съм монтирал/щото е за мен :-D /
KIBRIT - специалист
А дали е нужен грунд преди това ?
yurig - специалист
Лазурния лак е импрегнирал дървото и няма да се махне затова само изшлайфай горния лак с виброщлайф и лакирай с яхтен лак,който е устойчив на жега и студ.

Тема "Ремонт на дървена дограма-моля за съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: