• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
bmw_320m - помощник
здравейте направих си градинска къщичка за инструменти от дърво но дървения материал е суров искам да попитам някой който разбира от дърво може ли да лакирам с някаква боя за дърво за цвят и да запечатам отгоре с яхтен лак само външните стени и да оставя вратата отворена да съхне от вътрешната страна или да оставя да изсъхне изцяло и тогава да лакирвам дъските мисля че бяха смърч
big_death - специалист
Изчакай да изсъхне и лятото ако има нужда удари една шкурка и лакирай с байц или лак на водна основа - НЕ със яхтен защото от слънцето ще се налюпи за 2,3 години.
EDI - майстор
Точно тъй мисля и аз.А яхтения може и 1 година да не изкара.4-5 цикъла дъжд-слънце и готово, без него си.
kozl - майстор
Щом си работил със суров материал - очаквай да се появят луфтове м-у дъските. Аз така купих сурови дъсски, рендосах ги и ги наредих за рафтове. Освен, че се изкривиха, м-у тях се появиха луфтове по 1,5 см. Влагата и смолата повреждат лака. Вече е модерно да се ползват масла - ама много скъпи. Няма го и ленения безир на пазара.
griffin - майстор
Ако е прекалено мокър току що накълцан мазане с масло докато попива и на пролет с някакъв лак или я остави на масло и от време на време трябва да я минаваш. Ако е поизсънал материала може да се мине с лак на водна основа.
Пъвото съм го правил с трупче от живо дърво(филия) която успях да запазя ненапукана, второто средносух материал правих креват на дребното не се е изкривил още, за сравнение една талпа ос същата партида оставена в мазето се изгърби с около 1,5 сантиметра за 4м дължина. При кревата не виждам изкривявания пръснат е 3 ръце водоразтворим лак да кажен май ниско качество(поне аз по евтин не можах да намеря :) ).
За масла ленено продават все още но последната цена която знам е 4,5 за литър кой знае колко е в момента. Вариянт е да ползваш и масло за ядене ама и то не е евтино с такова обработвам дъските за рязане.
bmw_320m - помощник
разбрах че можело да мажат с автомобилно изгоряло масло един приятел има сервиз и ми даде от бензинов двигател че не е толкова черно мисля да ги намажа само отвътре че отвън ако ги намажа с него после няма да докарам цвета който искам с лака
VLADO66 - майстор
bmw_320m написа:
разбрах че можело да мажат с автомобилно изгоряло масло един приятел има сервиз и ми даде от бензинов двигател че не е толкова черно мисля да ги намажа само отвътре че отвън ако ги намажа с него после няма да докарам цвета който искам с лака
Недей,ще запечаташ влагата в дървото.По добре изпръскай с лозарска пръскачка с Бохемит форте концентрат
griffin - майстор
И каква е идеята на бохемита колега, т.е с какво ще помогне като се пръска с него
VLADO66 - майстор
Не образува запечатващ филм,на водна основа е т.е. позволява дифузията на остатъчната влага отвътре навън,и не на последно място е бюджетно решение.
  • 1
  • 2

Тема "дървен материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: