Всичко за дърводелството
PCL82 - майстор
В една от стаите и в коридора имам два модела социалистически пловдивски гардероби и секции, широки 92см.
При единия модел остават 30см до тавана, а при другия 60см. Това пространство се използва за багаж, но е грозно и събира прах ако е открито. Не предвиждам да сменям гардеробите за сега.

Искам да направя надстройки, но при 30см те няма да са функционални. Цокълът е висок към 18см. Върти ми се идея да повдигна гардероба почти до тавана и под него да добавя чекмедже, като намаля също челната дъска на цокъла.

Понеже няма да намеря същия цвят ламинат, като оригиналния сигурно ще трябва да направя всичко в два цвята, или пък да обновя и вратичките. Всичко ще правя с поръчани в работилница плоскости, нямам възможност да режа точно.

Очаквам и други ваши идеи и снимки на подобни ситуации!
fillme - специалист
Има фолио, с което може да се облепи целия гардероб и цвета може да се избере да е същия като на новите чекмеджета. А тоя цокъл може въобще да се махне и гардероба да легне на подстройката. Идеята ми е подстройката да е отделен модул, който евентуално след време да може да се ползва самостоятелно.
PCL82 - майстор
Благодаря fillme, че размърда темата. Нещо тя не срещна голям интерес, въпреки, че проблемът е често срещан.

За фолиото ми беше минала идеята, но майка ми е против, защото бързо се появяват дефекти, а и не винаги може да се залепи хубаво, особено по ръбовете и ъглите.

За подстройката като самостоятелен модул е добра идея, но нато махна челото на стария гардероб, трябва да режа страниците, а технологично ми е тругно. Имам само приставка циркуляр ПЦ-150 за бормашина, зеге и ръчни триони. Приставката още е с фабричния си диск с трапецовидни зъби и не се справя добре с талашита. Със зегето става чисто, но криво, когато ползвам трионче с вътрешен чапраз и водеща летва.

Затова искам да си поръчам плоскостите и аз само да дупча с бормашината, шаблона за дибли и фрезата за панти. С готови плоскости, дибли и конфирматни винтове направих сам цяла кухня (горен и долен ред), един гардероб с надстройка и едно шкафче за обувки.

На шкафчето за обувки и гардероба сложих само челна дъска на цокъка без дъно вътре, за да се ползва мястото напълно и по-лесно да се почиства. При нужда могат да се слагат подвижни дъна (като рафтове) и става тайник.
fillme - специалист
Преди десетина години една позната си облепи старите мебели с фолио включително и вратичките под мивката и до сега не е мръднало. Залепиха го с помощта на шпатула с гумен край и отстрани не рязаха отделни лентички, а прегъваха фолиото от плота и го режеха с макетно ножче от вътрешната страна на вратите.
Другото което ми хрумна е да вземеш плоскости максимално близки като цвят с горната част и да сложиш един и същ декоративен елемент и на старата част и на новия модул. Например еднакви дръжки за вратите и/или някакви декоративни лайсни - заблуждават окото. Следващата ми хрумка е модулът да е направен със стеснена горна част, така че страните на гардероба да влязат върху страните на модула, а челната дъска ще се махне и там модула може да има чекмедже.
Ще се опитам да го нарисувам (ама не ме бива в това)

Прикачен файл

модул.jpg
там където са стрелките да влязат страните на гардероба
модул.jpg (24.93 KиБ) Видяна 2024 пъти
PCL82 - майстор
След извесно умуване се стигна до следното решение:
За гардеробите, на които остават само 30см до тавана ще се поръчат само нови врати, като горните врати ще стърчат над гардероба и ще стигат почти до тавана. На тавана ще се завие летва, която да обира кривините.
За градеробите при които остават 60см до тавана ще се направят надстройки и вратите на гардеробите ще се сменят с нови. Ще видя за вариант съществуващите и допълнителните надстройки да са с общи врати, за да няма три врати една над друга. Тук обаче има проблем със точното съосие на страниците.

Тема "Надстройки/подстройки на съществуващи гардероби и секции" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: