• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
prascho - майстор
привет,

Искам да Ви попитам дали има начин за химично отстраняване на лаково покритие? В една от стаите имаме нанесен от доста години полиуретанов лак /най-вероятно на Лакпром/, но има жълт оттенък. Преди време почнах да го шлайфам, но останах без ръце (на около 1/3 махнах покритието). Сега виждам, че има разлика между старото положение и новия лак Дуфа. Дали е възможно чрез корселин, белина....да се отстрани лака без да се нарани дървото отдолу? Търкането няма да е лесно, но е по-удобно от шлайф машината.

Благодаря.
EDI - майстор
Няма да стане работата с химия.Намери някой паркетаджия с хубава машина да ти свали лака.МЕТАБО имат фрези за сваляне на стар лак, ама първо са скъпи и второ не са много производителни.
prascho - майстор
Паркетчията с фреза ли ще го свали?

Аз имам един шлайф на Фесто, ама сигурно е около 4-5кг и на 5-тата минута изплезвам език /голям кютук е/. Все пак говорим за таван и земното притегляне си казва думата :sad: .

П.П. Лошото е, че не става въпрос за дюшеме, а ламперия с фаска. Ще останат едни жълти ивици.
EDI - майстор
Аааа, аз за дюшеме помислих, че става дума.С химия хич не става.На таван може с ексцентършлайфа да пробваш.Лентовия сваля повече, ама е по-тежък.Фугата пак със шлайфане, с ръба на ексцентъра.Има и начин фугата да я оправиш с фрезоване с малка оберфреза - с малък профилен фрезер /триъгълен,объл и т.н./, ама пак трудно на тавана.В общи линии ще е тежък робски труд с каквато и да било машина.
nikolson - майстор
prascho написа:
привет,

Искам да Ви попитам дали има начин за химично отстраняване на лаково покритие? В една от стаите имаме нанесен от доста години полиуретанов лак /най-вероятно на Лакпром/, но има жълт оттенък. Преди време почнах да го шлайфам, но останах без ръце (на около 1/3 махнах покритието). Сега виждам, че има разлика между старото положение и новия лак Дуфа. Дали е възможно чрез корселин, белина....да се отстрани лака без да се нарани дървото отдолу? Търкането няма да е лесно, но е по-удобно от шлайф машината.

Благодаря.
Вкарал си се във филм, в който съм участвал... :x Има химии, ама цената е като да смениш ламперията http://www.gubra-bg.com/product.php?id_product=59
Както и сам си разбрал, търкане му е майката, а бащата е волята. На мене втора година ми стои входна врата, на която ми остана само касата и като си помисля, ставам като сух барут.
prascho - майстор
Тази химия от 500мл за каква квадратура стига. Един м2 или ...? Врати как да е, търкал съм и знам, но таван.....голяма съсипия. Пък да ти кажа, не знам дали си заслужава.
Chefo77 - майстор
Все си мисля, че целта няма да е само да се свали лака, а да се подготви основата за следващия лак. Това включва повторна обработка на покритието.
Извикай циклач с хубава машина, за да свали стария лак, а фаската я остави в жълтеникавия цвят. Ще се открояват дъските :)
prascho - майстор
Chefo, три дни ми кострваха да сваля стария лак /доколкото успях/:). Заякнах в раменните стави доста :-D Фаската я оставям жълтеникава, както спомена. Сега се чудя дали да си използвам безцветния Антисептик на Дуфа или да търся нещо по убаво. Като, че ли в белите страни ползват разни масла и пасти, а не лакове.

Не знам как стоят нещата у нас с намираето на тези масла. Вие сте по запознати.
Chefo77 - майстор
А има ли конкретна причина да искаш да е с масло, вместо лак?
Я не се занимавай с глупости, а си го лакирай. Така дори и да си оставил местенце с недобре почистен лак, ще си имаш равномерно ново покритие. Маслото няма да хване там, където има лак :)
nikolson - майстор
То дето няма да хване маслото върху лак, ами и на ново дърво да е, май се омаслява два пъти годишно.
  • 1
  • 2

Тема "Химично отсртаняване на полиуретанов лак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: