• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко за дърводелството
cekop - специалист
Здравейте. Купих си малък настолен циркуляр с мисълта да го преработя както правят повечето от хората които вземат машини под 1000 лв. Циркуляра е KINZO с мотор 1000w и 2950 оборота с диск 205 мм . Искам да направя нова конструкция с промяна на ъгъла и потапяне на диска и нов плот.Въпроса ми е дали диска да е на оста на двигателя както е оригинално на 2950 об. или да поставя допълнителна ос като повиша оборотите. Тук обаче идва вторият въпрос като повишавам оборотите ще падне мощността на мотора . Как да постъпя.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
:-D ползвай мултипликатор :-D
griffin - майстор
Аз бях пред подобна дилема, но при мен проблема беше че циркуляра от който тръгвам е с диск 315мм, а аз имам запасени дискове 250мм. В крайна сметка потествах как реже циркуляра с по-ниски обороти 2800 с диска който ползвам на другия ми циркуляр който е 4500 оборота. Честно казано разлика в качеството на среза не намирам, подаването е малко по-бавно, но доколкото четох из разни форуми това намалява фанса да прегориш материала ако спреш да подаваш. Аз реших да тръгна по пътя диска монтиран на вала на мотора. Минус в моето решение че губя част от капацитета на диска, но в моя случай това не ме бърка. Ако решиш да слагаш втори вал на който да монтираш диска печелиш, че може да приближиш диска до масата и да изкараш по-голям капацитет на рязане от по-малък диск. Минуса в добавянето на вторичен вал е доста повечето стругаро фрезистка работа, ако си правиш частите сам и усложняването на конструкцията за наклон и потапяне. Ако слагаш допълнителен вал може да оставиш предавателно отношение 1:1 и в тоя случай няма да ти се качат оборотите, но и няма да ти падне мощността. Ако качиш оборотите на допълнителния вал мощността ще ти падне.
mavryt4o - майстор
За какво купи този циркуляр като ще променяш всичко и правиш на ново :? Щом не си вързан в ръцете има доста механизми от български машини напускани в олх http://olx.bg/ad/darvodelski-mashini-i- ... 360d36db4a нямат страничен наклон но не е билка за умиралка. Шейната на плота ще си я направиш с транспортир отзад и променяш ъгъла какъвто искаш не е трудно.Продаваш кинзото вземаш си механизъм и читав мотор и надграждаш
griffin - майстор
Маврудчо според мен не си прав че наклон на циркуляра няма да му липсва на човека, може два пъти да ти се наложи и като нямаш наклон или трябва па правиш гимнастики, които може да са опасни или да не правиш среза. Иначе ако има готови механизми с наклон е по лесно да се почне от такъв.
cekop - специалист
Благодаря за отговорите.Понеже бях чел някъде във форума че е важна периферната скорост затова беше чуденката' но след отговора диска ще бъде направо на мотора само ще направя механизма за наклон и потапяне и ще видим какво ще стане.
Leon - специалист
griffin написа:
.... Ако качиш оборотите на допълнителния вал мощността ще ти падне.
Пълни глупости!
шоп - майстор
Leon написа:
griffin написа:
Пълни глупости!
Не са глупости. Двигателят си има същата мошност, но работният вал, ще имаш по-високи обороти и съответно по-малък въртящ момент. Загубите на триене при търкалянето от лагерите на вторият вал и загубите в ремъчната предавка не ги слагам в сметката за да не издребнявам, но преди 25 години в механото щяха да ми пишат слаб, ако не ги сметна при изчисляване на зъбна или ремъчна предавка

Редуцирането или мултипликирането на оборотите водят точно до това.
Leon - специалист
шоп написа:
Leon написа:
griffin написа:
Пълни глупости!
Не са глупости. Двигателят си има същата мошност, но работният вал, ще имаш по-високи обороти и съответно по-малък въртящ момент. Загубите на триене при търкалянето от лагерите на вторият вал и загубите в ремъчната предавка не ги слагам в сметката за да не издребнявам, но преди 25 години в механото щяха да ми пишат слаб, ако не ги сметна при изчисляване на зъбна или ремъчна предавка

Редуцирането или мултипликирането на оборотите водят точно до това.
Кое не е пълни глупости?
Че мощността пада ли?
Пълни са, а не са абсолютни глупости, защото мощността пада с 1-5% в зависимост от вида на предавката.
Ама някои хора бъркат мощността с въртящия момемент.
(Други пък N с Nm ... ама нейсе :lol: )
шоп - майстор
Спада ли мошността, която може да се извлече от работният вал? СПАДА! Пълни или абсоютни глупости са това ти ги класифисирай :partyman:

Дали е с 1-5% или с повече не мога да изчисла. Има само зададени параметри :мотор 1000w и 2950 оборота, и натам има неизвестни. Какви ще са лагерите, каква серия и тип, вид и брой на ремъците ( предполагам ремъчна предавка ще е) ?

Ако имам тези параметри мога да сметна загубите:-)

Едно време даже ни караха да смятаме загубите в редуктори спрямо вискозитета на мазилното вещество!

Както и да е спирам с писането по темата. Присъединявам се към мнението на колегата, че един подходящ ел.двигател и самоделна кинематична предавка е по-удачният избор. При дърводелството, както и при металорязането е важна периферната скорост и въртящият момен, който е в пряка връзка с подаването ( скоростта на рязане)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Направа на хоби циркуляр–дилема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: