Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Здравейте,

Искам да си направя рафт за подправки за кухнята - нещо подобно на прикачената скица. Дайте идея за материал, дебелина на рафтовете, и т.н. Идеята ми беше да използвам шперплат - мислех да поръчам в ташев галвинг един лист шперплат (те ще ми го разкроят) за шкавче за банята и от това, което остава ще направя рафтовете. Обаче шперплата е хубаво да се кантира с нещо. Бих могъл да залепя тънка летвичка (каква и откъде?) по краищата. Цялото нещо не искам да го боядисвам - искам да прилича на дърво колкото се може повече. Мисля само с безир да го мина и дори да не му слагам лак, макар че в кухнята ще е трудно да се поддържа. Може би ще препоръчате с какво да го завърша за да няма гланц като лакирано. Рафтоносачите мисля да поръчам метални или пък да направя от дърво - не съм решил още. Може би ще трябва праг отзад (или гръб от фазер или 4мм шперплат) за да не изпадат малки неща.

Не разполагам с кой знае какви машини - дрелка и прободен трион с който трудно се реже права линия. Обаче повечето прави разрези ще са вече готови. Вариант е да поръчам летви и рафтовете да не са от шперплат. Тях също могат да ми ги нарежат в магазина.

Прикачен файл

kitchen-shelves.jpg
kitchen-shelves.jpg (88.51 KиБ) Видяна 4032 пъти
bimbaeco - майстор
Аз бих те посъветвал да използваш готови слепени дъсчици от "Бриколаж" или "Баухаус" - няма кантиране и може сам да си избереш някакъв подходящ размер, за да не се налага да режеш. Освен това масивното дърво не провисва толкова. Като тръгнеш да го сглобяваш, по-добре използвай остър ръчен трион, отколкото прободен. Ще се изненадаш колко е пирятно и колко право се реже. Не е лошо да си купиш и едно длето.
Ако е наистина само за подправки, не ти трябва сериозно укрепване на рафтовете може просто да зарежеш леко рафта и вертикалния детайл, за да се получи сглобка и отдолу да завинтиш малка Г-образна планка.
НЕ съветвам да използваш безир. Изшкури хубаво материала и лакирай със разреден 50х50 полиуретан, но вместо да го нанасяш с четка го натрий в дървото с памучен тампон. Така получаваш нужната защита без детайлите да изглеждат сякаш си ги залял със стъкло.

Тук може да видиш с подробности едни рафтове, които правих наскоро.
http://woodbg.blogspot.com/2014/03/norm ... zh-cn.html
npelov - специалист
Прав си за шперплата. Мисля да взема една от тези:
http://www.praktiker-online.bg/product/ ... k-rab.html

Знам че безира не предлага кой знае каква защита, но ми харесва как изглежда. Може би в крайна сметка трябва да пробвам тоя пуст полиуретан. Мненията в нета са 50% че е супер и 50% че изглежда като пластмаса (гланц или мат). Препоръчай някой полиуретанов лак или там както му се казва. Като ходих да пазарувам видях някакъв "clear" тип, сатен. Т.е. прозрачен и матов на вид. Не можах да разбера какво представлява защото дървото нямаше никакви шарки. Знам, че след безир може да се слага лак, а полиуретан може ли? Защото безира прави шарката по-видима.

Гледам по youtube датско масло ("danish oil). То е някаква смес от масла и уретанови съставки. Това бил най-добрия компромис защита/изгед. Но в БГ не го намерих, а не ми се дават 18 долара за 250 ml. Има ли в БГ някакви такива хибридни финиши

Щях да забравя. С какво се разрежда полиуретана? И разреден попива ли поне малко или пак си е на повърхността?

Прикачвам сглобката както я бях замислил. Това ли имаш в предвид:
Прикачен файл:
sglobka.jpg
Прикачен файл:
sglobka2.jpg
bimbaeco - майстор
Това е сглобката, която имах предвид.
Полиуретанът се разрежда с разредител ЗА ПОЛИУРЕТАН. Аз купувам обикновено най-евнития, който ми попадне, така че не знам какво да ти препоръчам.
Всички лакове имат варианти "мат" (satin) и "гланц" (gloss) - това ти казва колко лъщят - гланцът е по-лъскав от мата.
Ако искаш масла, има в ИКЕЯ, но да сложиш масло върху чам е все едно да сложиш на свинче звънче.
В Баухаус има слепени дъски от други дървесни видове - пробвай тях с масло, ще стане добре.
Аз лично ти гарантирам, че разреденият полиуретан не стои по-изсуствено от малслото.
Напиши wipe-on poly (plyurethane) в ютюб и ще видиш повече по темата.
Колкото повече слоеве нанасяш, толкова по-"стъклен" стои детайлът. С две ръце разреден лак, добре втрити в дървото, никой няма да каже, че рафтът ти е лакиран, защото попива почти напълно. Ама ако ти е мерак - пробвай и с масла. Грифин даже намери от някъде някаква рецепта за вакса за дърво, ако ти е интересно, ще го питам да я пусне.
Фитилчо - майстор
Има и вариант с пчелен прополис(дава се с пистолет за горещ въздух) и после пчелен восък.
Става уникално добре !

Но на чам, прав си Бимбаец ... :)

Плоскостите от дъб са страхотни в Баухаус :prayer: но и скъпички
npelov - специалист
Не познавам много дървесните видове и не знам кое как се третира. Не попива ли? Заради смолата? Добре ми казвате, че не се третира с масло, но е хубаво да знам и защо.
От иглолистен слепен плот си направих рафт за работната маса за уредите - осцилоскоп, мултицет .. и т.н:
Прикачен файл:
DSC_5291a.jpg
Само че там най-големия проблем е мухала. Ползвах Bochemit - пише безцветен, но стана грозно жълто. Отгоре сложих ленен безир - солидно количество. Оставих безира минута да поеме малко и след това го шкурих докато е мокро -някъде видях, че това помага малко да влезе в порите. Колко всъщност е попило - явно не много. Не знам колко ще издържи. За сега е ок. Харесва ми на пипане и уредите не се хлъзгат. Само че в кухнята май не е добра идея да слагам импрегнант като горепосочения, особено покрай храните.
Ами ще поогледам за полиуретан. Той не мирише като изсъхне напълно, нали? Секциите с лак от едно време нямат измирисване. Имаше една дето близо 10 години ме просълзяваше като отворя шкаф.
Кажи каква дървесина да търся. Проблема с повечето дъски е, че са много дебели. Не искам 20 мм рафт с размери 650х190мм. Както казах предимно подправки ще стоят там. Няма да тежи толкова много.Та плоскостите са много дебели, дъските много тесни, а нямам много условия за лепене - имам само 3 стяги и нямам нищо с което да правя съединения. Като се наложи ползвам дрелка и дибли, но често не мога да я държа точно под прав ъгъл.

@Фитилчо Язък, че дядо ми беше дърводелец. Дъб-а е твърдо дърво, нали? Wiki казва, че дъба е от семейство букови. А по спомен бука е доста здраво дърво. Дайте някакво четиво за видовете дървесина да се пообразовам малко. Сигурно някой е питал вече във форума.

Дядо ми едно време ползваше безира като грунд преди лакиране. Обаче четох в този форум противоречиви мнения какво хваща и какво не в/у безир. Някои казват че нищо не хваща. Но дядо ми не е имал полиуретан :).
bimbaeco - майстор
Маслата подчертават жилите и дават дълбочина, на чама няма какво толкова да му се подчертава, затова казваме да не му слагаш масло - ще отиде на халос маслото.
Прегледай какви дъски ти предлагат в Баухаус и си избери такава, каквато ти харесва на теб. Няма голяма философия. Длето и трион са ти предостатъчни инструменти, за да направиш такова нещо.
npelov - специалист
bimbaeco написа:
Маслата подчертават жилите и дават дълбочина, на чама няма какво толкова да му се подчертава, затова казваме да не му слагаш масло - ще отиде на халос маслото.
А сега ми се изясни. Мерси.
npelov - специалист
(Уф, че дълго стана. За който го мързи да чете - въпросите са удебелени.)
За Баухаус
И така. Ходих в тоя прочут Баухаус. Не ми хареса. Германците са сложили цена близо до 40 лв на всичко, което струва над 20 лв. За тях може би е готин трик - 10 или 11 eur -> 18.95 или 19.85 - пак изглежда същото (с 1 отпред). Обаче 38 лв за прав ъгъл и от 5 нито един не беше без дефект - не мерси. При това си бяха немски, не китайски.
Същото с дървения материал. Летвите не са ги изсушили правилно и са ги нарязали пресни. Голяма част от тях са напукани и доста силно изкривени. Освен това цените са двойно по-големи от тези на слепените плотове. Дъска чам 1х15х100 см е около 15 лв. Е да, вярно е че това е специален случай - тънка и широка, но като сметнеш и другите дъски пак са поне 1.5 пъти по-скъпи от слепен плот. А късите (1м) са по-скъпи на метър отколкото 2.40 м.
В Баумакс цените са по-добри (но не знам на дървения материал как са там).
Освен това питах за полиуретанови лакове и разредител за такива. Те тръгнаха да ги търсят и да четат съдържанието. Това и аз го мога. Да не говорим, че не знаеха кой разредител е за полиуретанови лакове. Добре че видях на една опаковка "Четките се мият с БК".

За етажерката
(Кой да знае че етЕжерка се пише етАжерка :) ... )
Доста се поизпотих :) (което е част от плана - имам нужда от упражнения). Можеше да си улесня малко дизайна ама карай. Взех слепен плот 120х30. Дадох да ми го срежат да не се мъча вкъщи да правя прави ъгли. Взех 2 летви 3х1 за гърба... наложих ги и като вдигнах рафтчетата да им изпробвам тежестта си рекох няма да стане. Върнах се и взех 1.8х6х100см летви. От втори слепен плот (по-евтино е) изрязах орнаментите, които ще подпират рафтовете отдолу. Можех да взема готови метални, но ми се прищя да са дървени. За орнаментите нарисувах шаблон на ръка (не ми се играеше със sketchup. Знаех че двата орнамента няма да са еднакви, но поне са близки. Така че от изрязаните 8 орнаменти 4 бяха по-големи и 4 по-малки. Напаснах ги по големина за да няма различни на един ред и ... от самолет не можеш да ги различиш.
За да си създам повече грижи и защото ми беше любопитно как ще стане лепнах 10х20 мм летвички от дъб. Близо 6 лв за 2 метра летва. Нямам си на представа колко върви дъбът, но ми се стори малко по-скъпо отколкото трябва да е. Особено с белезите от прегоряло докато са го рязали. Доста зор видях докато ги изшкуря - дъбът определено е твърдо дърво. Защо не съм избрал такива без прегоряло - нямаше. От 10 нямаше една без прегоряло.

Хванах рафтовете с по 4 винта всеки (5х60мм). Орнаментите с по два 4х50 мм на всеки. Имам намерение да хвана всеки рафт за орнамент с 1 винт отдолу нагоре (т.е. винта минава през орнамента и се завива в рафта). Обаче се колебая. Все още не знам дали да го лепя или да си го оставя само с винтовете.
1. Ако го залепя ще стане по-стабилно и ще хвана орнаментите с (дървени) дибли за рафтовете. Така няма да се виждат винтове външно.
2. Ако не го лепя ще трябва да сложа поне по един винт на всеки орнамент към рафтовете. Така обаче ще мога да го разглобя ако е необходимо (примерно ако се местя).

Честно казано ми се иска да го залепя. Не вярвам както е само с винтовете да му стане нещо, но конструкцията не е най-стабилната за такъв вид рафтове. Вие как мислите, да го лепя или не.
Ако не го залепя мога да използвам винтове с цяла резба защото колкото пъти съм чупил винт с частична резба винаги е било където резбата свършва. А и по-големите винтове са 3.5 мм където няма резба. Доста тънки.

Има още един проблем. Един чеп се откачи. Искам да го залепя обратно, но около чепа има смола. Имам чувството, че лепилото за дърво няма да хване добре. Какво се прави ако се лепи където има смола? Мислех да мина с разредител да почистя, но ще почистя само повърхността, а лепилото за дърво е здраво когато попие навътре в дървото.

П.П. Все още не съм го мазал с нищо. Ще изчакам да реша какво ще правя с лепилото. Но после мисля безир -> датско масло. Първо безира ще запази дървото отвътре, второ шарките изпъкват и трето - намалява разхода на датското масло. В тоя дух имам още едно питане - кои лакове са подходящи за кухненски мебели? Т.е. кои са безопасни след изсъхване. Специално тази етажерка няма да е в близост до вода, така че влагата няма да е голям проблем. Питам по принцип.

Ето снимки:
Прикачен файл:
DSC_5380a small.jpg
Прикачен файл:
DSC_5381a small.jpg
Прикачен файл:
DSC_5402a small.jpg

Тема "Рафт за подправки за кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: