Всичко за дърводелството
npelov - специалист
Закачалката вкъщи нещо не стига за всичките дрехи, та реших да направя временно втора закачалка докато се наканя да измисля по-цялостно решение (вместо две закачалки).

Използвах случая да се пробвам с байцване защото ми се стори, че на тъмно кафяво дърво ще тича месинг(оф цвят). Взех 3 от тези и байц "череша" и "тик" пак от там (на лакпром). В процеса разбрах 3 неща за байцването (поне):
1. Според лакпром череша и тик нямат никаква разлика в тоналноста и са оранжево-кафяви.
2. Няма начин да изщкуриш байцвано дърво до идеално гладко ... така де, не можах да се сетя за такъв
3. Домакинските ръкавици са добро изобретение.

По точка 2 опитах следното:
1. шлайфане - излиза дървото отдолу, независимо колко съм го киснал в байца.2
2. мокро шлайфане с байц - колкото и да шкуриш все си остава грубо, че и по-зле става
3. Байцване, мокро шкурене с байц+безир - Тук успях да изгладя малко дървото понеже безира не дава на байца (или спирта в него?) да прояде меката част на дървото. Обаче безира не се смесва с байца (едното е на водна основа, другото ... хммм малсла+петрол?). На места се получиха тъмни петна, а на други стана по-светло. Освен това безира затапи част от байца вътре и не му дава да изсъхне. Дали ще се напука - не знам. По принцип трябва байца да е изсъхнал преди да импрегнираш/грундираш/лакираш.

Мисля да го оставя няколко дни да изсъхне поне горния слой и да намажа лицевата част с датско масло - приятелката ми не дава да го лакирам, за да не цапа дрехите, и да оставя гърба и отстрани един месец да съхнат. Подложил дървени трупчета 4мм да съхне по-лесно и да не цапа стената.

Кръгчетата, които закриват винтовете направих от тънка лентичка дърво - отпадък от същия материал. Едното вече се счупи. Хванах го с лепило за дърво и след това ще го полея от вътрешната страна с епоксидна смола. Знам, че има и готови, но те са предназначени предимно за ламинирано ПДЧ. Трудно ще се намери същия цвят/шарка

Та питането ми е има ли начин да се байцва дърво и да си остане гладко или поне да може да се изшлайфа след това без да се загуби цвета. Знам че има различни цветове лакове, но аз не правя мебели всеки ден. По-евтино ми е да взема различни видове байц, да изпробвам и да ползвам този, който ми хареса.
Също така не знам как точно се нанася байц. Гледах в youtube, че се полива обилно и след известно време (колко?) се изтрива с парцал. Предполагам съхне една нощ и след това може да се импрегнира/лакира.

П.П. Видях ей това в блога на griffin. Предполагам че ако се полира малко не става гладка (плоска) повърхност, но не е толкова грапава на пипане.
Прикачен файл:
DSC_5369a small 2.jpg
Прикачен файл:
DSC_5370a.jpg
DSC_5370a.jpg (92.42 KиБ) Видяна 5330 пъти
griffin - майстор
Колега аз ползвам спиртен байц който е по труден за работа, трябва да се работи много бързо или да втриваш малки количества за сметка на това обаче оцветява лепилото по добре и прониква в дървото по добре спрямо водния байц. Това което съм виждал по магазините е воден байц спиртния си го бъркам сам от прах. По принцип има опция да добавиш към спиртния байц шелак и да мацаш с тая смес.
Водния байц или предполагам масления се чака да съхне спиртния съхне моментално почти и за това е по кофти.
При мен при намасянето на байца често ми става нееднородно ,така че напоследък слагам 2 към 1 вода лак преди да нанасям байца това втвърдява влакната на дървото и може да го прешкуриш преди да нанесеш байца, с разредения лак не се запечатва напълно дървото но се стабилизира повърхността. Така след като нанесеш байца не се вдигат толкова влакна и не е толкова рошаво дървото ;). Последно четох че може да се обработи с лепило вода 1:1 смес но не съм стигнал да го пробвам.
Доколкото съм гледал може да разтвориш байц в масло и да намажеш с него но това ще го пробвам следващите пъти като се налага.

Това за шлайфане се ползва т.к нанасям восъчна паста която за да стане гладко е добре да се полира но на ръка ме мързи да търкам :-). Ако ти се занимава пробвай да нанесеш байц а после за да свалиш влакната може да търкаш повърхността с гъба за чинии която има скоч( зеленото за загоряло ) така ще свалиш влакната. Вариант е да намажеш след байцването с масло то ще попие и ще омекоти влакната така само като потъркаш с един парцал по усърдно ще прибереш надигналите се власинки на дървото и ще е приятно за пипане.
npelov - специалист
То и във водния байц има алкохол, но е предимно вода. Обаче е е водата това, което разяжда дървото. Мокрил съм дърво с вода и съм го шкурил - никакъв проблем.
Ще потърся тоя спиртен байц. Дай някаква снимка да добия представа. Какво пише на него?
griffin - майстор
Колега аз не земам готов поръчвам байц на прах или кристали и разтварям с спирт
http://www.ebay.co.uk/itm/170942393308? ... 1439.l2649
от тоя сам си купувал има и рецепти кое как се готви :) има шелак и разни други нетрадиционни неща :)
Веднъж си бях зел орехов байц готов от магазина няма нищо общо с това което бъркам цвета е страшно слаб и не оцветява добре.
Chefo77 - майстор
За да не сваляш байца при шкурене, след като изсъхне го лакирай една ръка. След изсъхване на лака - тогава шлайфай.
bimbaeco - майстор
Съгласен съм с Чефо за шлайфането след първата ръка лак. И аз правя така.
Ако си сложил винтовете под куките на закачалките, е нямало да има нужда да правиш тапички.
bulhomes2 - майстор
Chefo77 написа:
За да не сваляш байца при шкурене, след като изсъхне го лакирай една ръка. След изсъхване на лака - тогава шлайфай.
+1. Това е и технологията на мебелистите по нашия край. Шкурене до окончателна гладкост, мокрене, пак шкурене, байц, грунд (може и лак - почти едно и също е), шлайфане (леко с едни дунапренови гъби - омекотяване му викат) и окончателен лак.
npelov - специалист
Мерси за съветите. Ще опитам. Ще пробвам и спиртния байц.
Ако си сложил винтовете под куките на закачалките, е нямало да има нужда да правиш тапички.
@bimbaeco Хитро! Ще го запомня. По принцип е добре винтовете да са по-към края и ако са само два да са по-нагоре, но при закачалки - както в случая тежестта е събрана в самата закачалка, така че това е най-подходящото място за винт. Два винта под крайните закачалки щяха да свършат работа. Но и така стана добре - изглеждат и като орнамент :).

Тема "Първи опит за байцване (съвети моля)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: