• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Иван Златев - специалист
Здравейте,започнах да си правя декоративен кладенец и стигнах до цилиндъра на който се навива въженцето за кофата,ще го правя от летвички 2х2см ,но тъй като не съм на ТИ с геометрията не знам как да изчисля с какъв ъгъл да ги скося за да си прилегнат плътно.
Изображение
Диаметъра който мисля да го правя е 20 см,ще съм благодарен ако някой се опита да ми обясни по какъв начин да го изчисля,и не само в сегашния случай както трябва да е 20 см а като цяло как се изчислява такъв ъгъл.
bogomilZ - специалист
Прави се шаблон

сегмент с радиуса на външния размер и водач перпендикуляр на допирателната на окръжността
рендосваш докато допре до водача
с такъв шаблон правят бурета бъчварите - за всеки диаметър буре си имат шаблон
сегмента не е задължително да е четвърт кръг както на чертежа - може да е и 4 см дъга

Прикачен файл

shablon.jpg
shablon.jpg (33.41 KиБ) Видяна 2618 пъти
Andri01 - майстор
Изчисляваш пълната обиколка-376,8мм,делиш на 20 и получаваш 18,8бр. летвички. т.е. 19бр, 360/19=18,94градуса. Или 19градуса трябва да е ъгъла сключен между двете страни на летвичките. вече как ще го докараш обаче-въпрос на дърводелство и машини .
П.С. Да това е практически метод.Май ще ти свърши по-добра работа от изчислението ми :)
Последна промяна от Andri01 на чет юли 03, 2014 10:15 am, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Първо уточняваш броя на летвите, от които ще правиш цилиндъра. Вслучай на чертежа от 8 летви. Ъгъла a в центъра го изчисляваш в случая 360°/8=45°. После изчисляваш ъгъла на скосяване b. (180°-45°)/2=67,5° Това е
Обаче мисля така ще ти е по-трудно за изпълнение, ориентирай се към метода на Богомил.

Прикачен файл

2014-07-03_101405.jpg
2014-07-03_101405.jpg (27.77 KиБ) Видяна 2617 пъти
bulhomes2 - майстор
Що да е по-трудно? Всичко се свежда до едно накланяне на диска на циркуляра. Другото ми се вижда далеч по-сложно - направа на шаблон, рендосване до напасване на всяка летвичка от двете страни... Аз поне няколко пъти съм го правил с изчисления и никакви зорове не съм срещал.
ESPACE - майстор
Вие, които се занимавате с дърводелството си знаете най-добре. Както и да го направи все ще стане - не е ракетна техника.
bogomilZ - специалист
bulhomes2 написа:
Що да е по-трудно? Всичко се свежда до едно накланяне на диска на циркуляра. Другото ми се вижда далеч по-сложно - направа на шаблон, рендосване до напасване на всяка летвичка от двете страни... Аз поне няколко пъти съм го правил с изчисления и никакви зорове не съм срещал.
дадох примера с бъчвара - с циркуляр ще скосиш страните но няма как да направиш овала по диаметъра. по метода с шаблона не е задължително всики летви да са калибрирани по широчина (посочената 2 см) а може да са произволни - просто се допълва по сегмента
ESPACE - майстор
Е, то в случая вероятно въобще не се търси овал по външната обиколка при тези размери на летвите и целта за която се прави.
Иван Златев - специалист
Благодаря много на всички за подробните обяснения,мисля че ще се справя. :drinkers:
miliad - майстор
С риск да ме навикат, ще вметна!
Детайл 2х2 см, да минаваш многократно по планята или да режеш на циркуляра със скосяване, не ми се вижда разумно да рискуваш пръсти,след като има и други варианти:
https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D ... 87#imgdii=_

Иначе поясненията са ценни за всеки.
  • 1
  • 2

Тема "Геометричен въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: