• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
forski - специалист
Здравейте колеги, случайно попаднах на тази снимка и понеже въпроса за нова спалня е актуален и при мен, реших да еспериментирам и да се опитам да зглобя нещо подобно :)
Въпроса ми е, от какъв дървен материал са трупите които са използвани за леглото от снимката?
Мога да си набавя суров бук, на желан от мен диаметър, който съм използвал да си направя трупчета за сядане около външна маса, проблема при него е че като започне да изсъхва се цепи ужасно много!
Другия вариант за който си мислех е да използвам чамови греди 15х15 или по-големи ако има, но проблема там е че пускат много смола.
Дайте идея за дървен материал, греди или трупи който мога да използвам за направата на нещо подобно, за матрак 180x200

Прикачен файл

spalnia[1].jpg
dadko - майстор
forski написа:
Другия вариант за който си мислех е да използвам чамови греди 15х15 или по-големи ако има, но проблема там е че пускат много смола.
Като гледам на снимката- тези трупи също са чамови
griffin - майстор
Колега няма проблем да ползваш чамови трупи смолата се запечатва при лакирането. Ако го направиш от бук ще стане един тон леглото :)
nikolson - майстор
Това легло има много подводни камъни, и при направата, и при употребата. При направата не са ползвани само трупи, а между тях са лепени попълващи парчета, защото няма как да стане една плоскост, след като не са срязани в средата.
forski - специалист
Аз за това май ще минавам на варианта с гредите, защото там всичко е равно и гладко, а и по-лесно ще ги пренеса и монтирам :)
Проблема е че като са мокри и те се цепят и то доста, но ще заложим на старата максима че всеки дефект е ефект!
nikolson - майстор
Има и слепени греди, има и сушен материал, до 500 лв/м3, по вашия край не може да няма. Троян и Трявна са но петдесетина километра, Тетевен малко по-далеч.
Друг вариант е, щом ти харесва рустик/кънтри/прованс стила е, слепен плот върху три такива обли белени трупи.
forski - специалист
Материал има много, въпроса е че още не съм си изяснил как точно да я направя, мислих за вариант да сложа 3 или 4 греди по-дължина и в/у тях да наредя сухи букови дъски на нут и перо, лепени и захванати с видии за гредите. Да стане като един голям плот, както казва колегата и в/у тази плоскост да сложа матрака, спалнята е за селска къща така че този стил е идеален :)
griffin - майстор
Варианти има за направа ако сложиш обикновенни греди ще се загуби ефекта на това което виждаш, на първо четене може да намериш срязани трупи и да ги залепиш с равната референтната страна към нещо като стабилно сандъче в което по късно ще ляга матрака тука има подобно под матрака дали е сандък не знам.
После през самите греди отдолу където няма да се вижда може да се изрежат няколко канала и да се сложат закрепващи талпички напречно на тия декоративните. Вече за лягането на земята и т.н може да се мислят и други решения :).
inspo - майстор
Докато е време помисли и по въпроса с мухъла под матрака...
forski - специалист
Абе и за това мисля, и си мисля че на надлължите греди дъските могат да се наредят не плътно с нут и перо, а през определено разстояние като скара!
Не държа на някаква върховна естетика, и си мисля че като се шлайфне и се импрегнира с хубав байц и лак нещата ще придобият приемлив завършек!
Най важното е да е евтино и функционално, така или инъче ще се дават 1000 ++ лв. за матрак който за мен е по-важен и приоритетен, поне рамката мога да си я направя сам :)
  • 1
  • 2

Тема "Дървен материал за спалня-направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: