Всичко за дърводелството
sasmata - напреднал
Здравейте. Имах една порь4ка на маса от буков дьнер. Направих я но клиента реши 4е иска да стане идеално гладка и полирана! Пробвах вси4ко вьзможно но след месец лака се напуква. Как мога да я напражя да е гладка като огледало и това да се запази за дьлго време?
Благодаря!
Hplane - специалист
Пробвай да изтъркаш лака, да я намажеш обилно с ленено масло и после да я лакираш с яхтен лак.Дано стане.Поздрави!
sasmata - напреднал
А от каде се купува това масло? И с какво то помага на дьрвесината?
Hplane - специалист
Предпазва дървото от влага.Щом ще е външна масата за мен е задължителен.
lov - майстор
Миналата година купувах такова от Практикер. Води се масло от тиково дърво. Ползва се за потдръжка на градинска мебел. Но по принцип тези мебели не са лакирани и само маслото ги защитава от водата. Това с лаковете които издържат на външни атмосферни условия колегите да помагат.
griffin - майстор
Колегата говори за ленен безир а не за тиково масло. Но за лакове за външна употреба за съжаление не мога да помогна. По принцип за да ти стане идеално гладко дървото за да се изгуби текстурата братята хамериканци ползват така наречените пълнители които се нанася на дървото и запълва порите. За съжаление на бг. пазара това не знам на какво съответстра като материал(наименование).
Ето един линк от википедия http://en.wikipedia.org/wiki/Grain_filler
И клипче за повече нагледност [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w86fkxTVZMc[/youtube]
Ако потърсиш в гугъл има доста инфо за "grain filler".
Яхтен лак май повечето хора не биха ползвали заради склонноста му да се люпи :) или поне аз това съм наблюдавал. Преди време бях ползва лаковете на водна основа на леко за врата на двор която се пече цял ден от слънцето и я наблюдавах около 2 години, там където основата беше добра лака не мръдна.
Иначе ако клиента ти иска стъклен блясък може да пробваш след като нанесеш всичките ръце лак които си решил да направиш като автобояджиите които полират крайната повърхност, има кечета за орбитален шлайф които могат да се ползват в случая.
За съжаление с конкретен отговор не мога да помогна а само варианти.

Стих се и за още нещо но колко ще издържи на външни влияния и колко ще ти се върже като цени не знам :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kGxVikwTK1A[/youtube]
това е епоксидна смола която нанасят и после опъват с горелката.
Hplane - специалист
Епоксидната на понася влага.Колагата може да попита някъде където изработват лодки, какъв лак използват.
lov - майстор
griffin написа:
Колегата говори за ленен безир а не за тиково масло. Но за лакове за външна употреба за съжаление не мога да помогна. ...........
Тя разликата голяма. :lol: Все масла само от различен произход. И зависи колко е частично окислено за да може да започне полимеризацията.
За запълване на порите има много рецепти пак на основата на естествени продукти като восък на пример но после лаковете не държат здраво.
hidrazin - майстор
В какъв смисъл епоксидната смола не понася вода?
:partyman:
Hplane - специалист
hidrazin написа:
В какъв смисъл епоксидната смола не понася вода?
:partyman:
Чел съм че става лепкава.Не твърдя че е с всяко, но май с повечето е така.Не съм пробвал и не знам със сигурност.

Тема "Полиране на вьншна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: