• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
dimitar_petkof - напреднал
Здравейте, нов съм във форума. На преди 3 месеца си закупих пет операционна доспатска 320 машина. Машинката е в много добро състояние, не беше пускана в употреба откакто е закупена от първия собственик. Идеята ми е с нея да си правя пчелни кошери. Купих си циркулярен видиран диск, настроихме с един приятел плотовете на абрихта, настроих и плота на щрайхмуса (ако се казва плот тази плоскост подвижната под ножовете :) ). В неделя се опитах да направя първия си кошер - долу горе се получи, но има леки разминавания от по 2-3 до 5 мм в различните детайли. Според мен проблема е в това, че нямам оригинален линеал на циркуляра, както и една планка, която се захваща към самата машина и от нея се настройва правия ъгъл между абрихта и детайла. Забравих днес да направя снимки, утре ще снимам. Та въпросът ми е някой знае ли от къде мога да си намеря линеал, които да ми даде точност на работата и да я улесни. Ще кача снимки, които съм взел от нета как изглеждат тези части при другите машини.

Прикачен файл

част пет операционна 3.jpg
част пет операционна 3.jpg (75.1 KиБ) Видяна 4129 пъти

Прикачен файл

част пет операционна 1.jpg
част пет операционна 1.jpg (73.08 KиБ) Видяна 4129 пъти
kendal - специалист
Колега защо не опиташ да си го направиш viewtopic.php?f=35&t=44049&start=140 мога да покажа и по- подробни снимки ако се интересуваш.
cvetomir_77 - специалист
Колега за 80 лв ще намеря фрезист, който да ми направи поне 2 броя.
Мисля, че ми трябва нещо такова, но може би по прецизно:
http://olx.bg/lineal-za-bantsig-i59654486
Добра идея е да попитам при някой стругар или фрезист.
Благодаря на отзовалите се!
griffin - майстор
Колега щом си правиш кошери не си вързан в ръцете :), ако можеш да заваряваш може да си направиш линеал за циркуляра. За абрихта може да ползваш една летва която да закрепиш неподвижно под прав ъгъл спрямо плотовете. За линеала за циркуляр виж темата за модификация на циркуляр има изписано тонове. Вкл. има и планове как да си го направиш. Предвиди си да може да си го настройваш така даже и да мръднеш при заваряването може да си донагласиш нещата после.
В крайна сметка прецених че мога да мина без линеал, защото нещо не ми стана ясно как да си направя та реших и сложих един винкел на каретката и едно трупче, което захващам със стяга. Понеже на машината ще се правят кошери и няма да имам кой знае колко операции. Не можах да направя снимки защото нямах ток в телефона. Та настроих уж винкела да е перпендикулярен на диска на циркуляра отрязах на един детайл за корпус на кошер двете страници, мерих двете дължини и се получи разлика от 1 мм, което ми се стори нещо нормално. После тазз страница я срязах по дължина мерих и пак 1-1.5 мм разлика. Та подкарах аз материал за 12 такива страници спокоен, че всичко е наред... Да ама Не. Наложих ги една до друга и се оказа, че има разлика между две от тях около 7-8 мм по дължина... Та дайте съвет как да я центровам да реже точно?
griffin - майстор
Дай да видим поне какви си сътворил :-D.
Линеала ти може да е мръднал след настройката за това да ти се е прецакала серията. Иначе тука може да получиш идеи но линеала трябва да го съобразиш с твоята машина и как да го нагодиш към нея, едва ли всеки тука има такава машина :-D.
EDI - майстор
Щом има стяга, няма начин да не е мръднала настройката. :lol: Като напънеш, без да се усетиш и си сменил размера. :-D
Довечера ще снимам и кача. Не мисля че е мръднал винкела (затяган е с чешмеджийски ключ) и го удрям с чук за да го наместя. Стягата се захваща за винкела и парчето дърво. Като снимам ще видите, не ме бива много в обясненията :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Линеал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: