Всичко за дърводелството
Bradley - специалист
Няколко лаишки въпроса от мен...

Предстои ми опит да си направя кухненските шкафове
и към момента съм на идеен етап по отношение на начина на направа/изготовление на вратите

тъй като съм много далеч от дърводелец + нямам работилница и инструментариум не смятам че ще се справя със сглобка
тип нут и перо за врата с рамка и панел (от много гледане на youtube термините ги знам на английски но не и на български) - rails and styles и raised panel with floating tenon като на първата супер-дупер елементарна paint "схема" по-долу

а и съм си харесал "beadboard" тип врати

си мисля няма ли да ми е по-лесно като в дясната част на "схемата"
за едни 20-на мм шперплат да залепя и хвана с винтове от външната страна дъски от иглолистен масив, които да оформят рамката
а с обер фреза да направя канали в шперплата, които да наподобяват слобки м/у отделните дъсчици на "beadboard" панела
или да си играя да правя цял панел от отделни дъски масив чрез pocket holes или бисквитки и после с обер фрезата да правя каналите при сглобките м/у отделните дъски или преди това с рендето да задам по една фаска 45 градуса преди сглобяването и лепенето на панела

като цялото това нещо ще се закрепя за солидни здрави чекмеджета на читави механизми за издърпване (в синьо на схемата)

дебелина на вратата 4см не ми е проблем - искам да станат здрави, тежки и солидни нещата

Изображение
bimbaeco - майстор
Като завинтиш или залепиш масивно дърво върху плоскост (шперплат, МДФ, ПДЧ) в 90 процента от случаите ще ти се спукат дъските, защото плоскостите не мърдат от разликите във влагата. Това съм го научил по трудния начин. Шперплат в България се намира много трудно освен ако не говориш за кофражен. Не е добра идея да ползваш кофражен шперплат в кухнята, защото химикалите, които са използвани за направата му, се изпаряват и са вредни за здравето. Освен това с шперплат и обшивка вратите ще станат прекалено тежки. Друг минус на плана с шперплата е, че него с ръчни инструменти е почти невъзможно да го режеш. Ще ти трябва циркуляр.
Ако нямаш машините, това е най-лeсният начин според мене да съединиш рамката - viewtopic.php?f=35&t=48231&p=634528&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%B4%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B0#p634528. Това е по-яко от винт в джоб и не виждаш гадните отвори на джоба всеки път като отвориш вратата. Като съединяваш, трябва да сложиш и лепило, за да се затвори фугата, а не толкова за якост.
Таблата (ти й викаш панел) може да е просто 4-милиметров трислоен шперплат (такъв има навсякъде, но не е бийдборд). Може да я уловиш в рамката при самото сглобяване (http://woodbg.blogspot.bg/2015/08/blog-post_19.html) или да направиш рамката, да изкопаеш фалц, да свожиш вътре таблата и да я затвориш с лайстни (няма грешка, пише се лайсТна, а не лайсна). Така ще е много лесно да си подредиш парчета ламперия вътре и да си направиш истински бийдборд. Ако правиш канали в шперплат, за да го имитираш, трябва за изшкуриш всичко много прецизно. Дори и да боядисаш таблата обаче, влакната на най-горния слой на шперплата ще съвпадат и няма да заблудиш окото, че таблата ти е съставена от отделни дъсчици.
Също лесен и доста по-як вариант за съединяване на рамката е сглобка с преплащане (http://woodbg.blogspot.bg/2014/09/blog-post_29.html). Може да се направи с ръчни инструменти. Изобщо не е трудна. Допълнителен бонус е, че ако си направиш разрезите правилно, сглобката гарантира, че вратата ще стане правоъгълник, а не ромб. Освен това с тази сглобка вратите няма да ти провисват.
Bradley - специалист
Благодаря за обширния отговор, намерих много полезни неща в него, които смятам ще ми помогнат в бъдещото начинание.

:partyman:
mavryt4o - майстор
Щом смяташ да ги правиш с 4 см правиш си правоъгълна рамка сам си избираш сглобката с малко повече внимаване и с добър трион става .Отпред махаш ръба с оберката с какъвто профилен фрезер ти харесва (това го правиш след като сглобиш ) а отзад преди да съединиш рамката правиш фалц като за рамка на картина да стане но вместо стъкло картина и фазер нареждаш ламперия както искаш и затваряш с первазчета .

Тема "Въпрос относно сглобяване на врати за шкафове..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: