• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
klambrev - специалист
Здравейте,
Имам възможност да взема дъвен чамов материал седял повече от 5 години на сухо. Предимно талпи 6-7см. Ще го ползвам да го разбича на по-дребни детайли.
Въпроса е как да позная за вътрешни проблеми.
Огледъл съм го за отворчета на дървояди - няма, загнило външно няма. Какво друго да гледам ?

Благодаря предварително
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Миризма и цвят. И пукнатините устройват ли те
griffin - майстор
Ако може да си подбираш талпите избягвай тия с ядро и погледни дали са разбичени относително право. Случвало ми се е да попадам на матяриал с разлика от 1см в дебелината на дъската в двата края :). Ако наистина е сушен на въздух както са ти казали би трябвало да има по малко вътрешни напрежения и съответно по малко изненади при разбичването :).
Илчо Илиев - майстор
klambrev написа:
Здравейте,
Имам възможност да взема дъвен чамов материал седял повече от 5 години на сухо. Предимно талпи 6-7см. Ще го ползвам да го разбича на по-дребни детайли.
Въпроса е как да позная за вътрешни проблеми.
Огледъл съм го за отворчета на дървояди - няма, загнило външно няма. Какво друго да гледам ?

Благодаря предварително
Докато не рендосаш една дъска,няма как да разбереш какви проблеми има...
Ако има някъде кора, 99% има нашественици,но понякога външно не си личи и спокойно може да се заблудиш....
Какво смяташ да правиш от този материал?
При толкова дълго ''сушене'',материала се напуква повърхностно, стават доста дълбоки язви и ако ти трябва добро лице, има доста да рендосваш,а от там повече загуба на материал..
Както и колегите са ти казали, гледай за еднаквост на дебелината, за да не се окаже ,че в единия край е 6см,а в другия 4 и да не ти излязат сметките..
При такова сушене,ако материала не е бил добре стифиран и не се е проветрявал добре, може да е посинял/почернял,зависи каква плесен го е лепнала,това не е огромен проблем,но за мебели с лаково покритие не е подходящ..
bogomilZ - специалист
Колка пари е кубика?
klambrev - специалист
Благодаря на всички за отделеното време.
Материалът ще се ползва за ребра на една покривна конструкция и ще се калибрира на 5х15 на четристранка.
Алтернативата със свеж материал не ми се ще.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
О, супер за тази цел синята и черната плесен не пречат, малките разлики в дебелина и измятане също. При биченето ще се види, нищо фрапиращо не очаквай. Така сушен е идеален за конструкция
Илчо Илиев - майстор
n_a написа:
О, супер за тази цел синята и черната плесен не пречат, малките разлики в дебелина и измятане също. При биченето ще се види, нищо фрапиращо не очаквай. Така сушен е идеален за конструкция
Да, но какво правим с нашествениците..след 3 г с начале.....
За такава цел аз бих използвал единствено мартаци от акация/салкъм,но...колегата сам си решава :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Въпросът бе, дали материалът е читав, а не дали да е чам. Не загатвай, а си изкажи съображенията и препоръките
griffin - майстор
Нашествениците се лекуват с препати за обработка. В България гледам че е известен бохемита, но предполагам има и други. Бохемита гледам се продава като различни разновидности в зависимост дали дървесината е нападната или не. Аз ползвам някакво по-евтино тук което просто се нанася два или три пъти в зависимост от състоянието на дървото.
  • 1
  • 2

Тема "Познаване на стар чамов материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: