Всичко за дърводелството
tangratannakra - напреднал
Здравейте!
Имам от стандартните интериорни врати за ново строителство (така си мисля), леки, кухи, вероятно китайски. На вратата към хола ми се иска да има стъкло, за да е по-светъл коридора. Възможно ли е да се изреже отвор и да се сложи витринно стъкло или не си заслужава усилието, и да търся нова врата?

А има ли начин тези врати да се уплътнят отвътре :D? Че много ме дразнят, как все едно няма врата :-)

Прикачен файл

main.jpg
main.jpg (97.48 KиБ) Видяна 3288 пъти
EDI - майстор
Може да стане, ама иска работа, инструмент и материал.Вратата ти е рамка от дърво и две залепени кори.Може да се изреже, ама ще трябва и вътрешна рамка да правиш, канал в нея и малко декоративни лайсни.
lyubohar - майстор
Всичко е възможно.
Освен инструментите и акълите се иска и майсторлък.
Може да се изреже вътрешната част на вратата,да се оформи с фреза легло за стъклото.
Обаче трябва да се затвори с подходящ профил.
Доста фина работа ще е и предварително трябва да се премисли.
Аз си го представях като изрязване с пробиван трион, изравняване със шкурка. После боя. Аз така или иначе искам да ги пребоядисвам. Но не знам как да закрепя стъклото. Или по-скоро са поставя упора в кухината, която да издържи стъклото. Май не е толкова лесно колкото ми се иска....
А някаква идея за завършването на декоративната арка отгоре на вратата?
griffin - майстор
Може да се направи, изрязваш грубите(малко по-малки) очертания на отвора който искаш да имаш от вътре във вратата между двата листа фазер или шперплат ако е направена като пита вратата отпори малко от тия клетки и набутай и залепи по периферията на отвора дървени парчета които да са с дебелина точно колкото е разстоянието между двата листа. Хубаво е парчетата да са максимално точно напаснати тоест да нямаш големи фуги в тях. След това с фреза или пак с зеге трябва да изрежеш вече точните очертания на отвора който искаш. След това с фреза и фалцов бит мисля че се води на български такова Изображение трябва да изрежеш фалц в дървената рамка която ти обкантва отвора за да легне стъклото. Лепиш стъклото с силикон купуваш си декоративни лайсни примерно от някой бриколаж магазин и с триончето си ги нареждаш от двете страни на отвора и така скриваш някои малки грешки ако си допуснал :-D.
Тая хватка съм я правил, но при запълване на отвор от котешка вратичка :) тъй че е изпитано :-D .
Добре де, ами тази лайсна с канал която трябва да придържа стъклото, не трябва ли по-адекватно да се закрепи? Моите представи са, че стъклото тежи, т.е с лепило ще е крайно недостатъчно. Иначе сега се сетих, че вероятно горната арка може да се изреже от парче дърво и да се подбутне между кората и стъклото?
griffin - майстор
Лайсната е парче дърво залепено между двете лица на вратата, примерно 25мм дебело и 60мм широко ако е фазер вратата вътрешната страна на фазера е грапава обикновенно, ако случайно е гладка може да минеш малко с шкурка, и лепиш и стягаш с стеги, ако те притеснява тежеста сложи 6см дъска ебаси. Не мисля че ми схвана идеята която се опитах да ти обясня, парчетата които се лепят между панелите служат само за рамка за стъклото, те няма да се виждат накрая тъй като след монтажа на стъклото в тая носеща рамка трябва да сложиш декоративни лайсни отгоре. Честно казано обаче ако искаш да е такава арка отгоре не знам от къде ще намериш лайсни които да сложиш там, за правоъгълен отвор ще ти е по лесно.
Разбрах, но просто не мога да повярвам, че лепило ще залепи досатъчно здраво дървените профилчета, че да издържат стъклото.

Отделно, че с подобни проекти съм на начинаещо ниво, колкото да си скова рамка за картина. Но все от някъде се почва, нали? ;)
EDI - майстор
Не е трудно, но се иска малко ръка.Лепило без проблем не стъкло, ами и слонче ще издържи.Ако ти се започва, очертай си първо рамката с хартиени тиксо и изрежа със зеге светлия отвор.Предполагам вратата е с вътрешна рамка 32 или 35мм.Намери си четири летвички с тази дебелина, дай снимка и ще ти кажем нататък как ще стане.При подходящи декоративни лайсни и без фреза ще стане, щото ГРИФИН направо в дълбокото те хвърли още от началото. :lol: :partyman:
Последна промяна от EDI на вт сеп 01, 2015 8:46 pm, променено общо 1 път.
griffin - майстор
Ето примерен чертеж какво имам в тиквата, но това ще е мъка за такава дъга да го направиш

Прикачен файл

wlojka.fw.png
wlojka.fw.png (79.58 KиБ) Видяна 3231 пъти

Тема "Отвор във врата за поставяне на стъкло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: