Всичко за дърводелството
Caxo - специалист
Здравейте, предполагам знаете как са направени таваните в мазетата на старите къщи...Греди, между тях дъстки над които има пръст...Иска ми се това цялото нещо да го лакирам. Веднъж за да се подобри вида и второ ако успея да огранича падането на дребни боклучета от тавана. лака да играе като запечатка :roll: Можете ли да ме посъветвате какъв импрегнат да използвам както и последващо покритие... лак на каква основа ще е най-добре в случая ? Гредати са дъб или бук... Също така смятам, че ще е по-добре ако не е лъскаво, а по скоро някакъв сатен... или не знам...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Caxo написа:
Здравейте, предполагам знаете как са направени таваните в мазетата на старите къщи...Греди, между тях дъстки над които има пръст...Иска ми се това цялото нещо да го лакирам. Веднъж за да се подобри вида и второ ако успея да огранича падането на дребни боклучета от тавана. лака да играе като запечатка :roll: Можете ли да ме посъветвате какъв импрегнат да използвам както и последващо покритие... лак на каква основа ще е най-добре в случая ? Гредати са дъб или бук... Също така смятам, че ще е по-добре ако не е лъскаво, а по скоро някакъв сатен... или не знам...
Изобщо не му трябва лак на това. Почисти много хубаво и фугирай. Толкова години е било без импрегнант и лак, дишало си е, запечатка не му трябва, даже напротив. Като фугираш и боклучета няма да падат.
Caxo - специалист
А с какво да фугирам... процепите са много.... Вариант е само тях да ги грундирам с нещо, разните заздравители за основи... на база Ц200 ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не става с грунд. Снимай и покажи
Но обикновено боклучетата минават не през нацепените дъски, а се сипят пез фугите
Някакъв пластичен пълнител ти трябва.
Caxo - специалист
За съжаление това е най-доброто изображение към момента.... при следващо ходене ще направя по-читави снимки.

Прикачен файл

Заснемане.JPG
Заснемане.JPG (86.79 KиБ) Видяна 2646 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Добра е снимката. Дъските ти са ръчно обработвани с тесла!
По принцип е ценно да запазиш автентичния вид. Ако те влекат тези работи. Пълнежът е кирпич. Уважаван от мен термо и звуко изолатор, + е част от системата. Такива къщи земетресение не ги събаря.
Помети тавана и със шпакла събори стърчащия кирпич. нямах време да мисля по този въпрос, но ще немерим подходящия ти фуго пълнител. Да хваща и за дърво и за кирпич. Нещо гипсово ще е. Работил ли си с гипсови шпакловки?
Caxo - специалист
Ами като цяло искам да запазя нещата, да . С гипсови шпакловки съм работил малко... Проблвал съм да грундирам кирпич и имаше ефект, след това не се ронеше така и не цапаше. На втория етаж така правей за да захване мазилката където беше паднала. Дали няма да се получи и тук така ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Грундирай с четка фугите, но това ще спре повърхностното ронене. Падат ти трошици от движението. Тази къща не е като буца бетон, движи се, диша. Вибрацийки, такива неща. Т грундирането няма да спре роненето
Незная дали ще ти хареса, но аз бих затворил дъските с осб или ламперия между мертечетата. Иначе преди време по-малките процепи ги фугирах ме с ц200 и фин талаж/трици, а по-голямите мисля, че бъркаха кал със сено.
chapara - майстор
Наковани летви , припасвани които да прихлупят фугите :wink:

Тема "Лакиране на таван в домашна механа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: