Всичко за дърводелството
Здравейте,хванал съм се да направя навес на вилата.Той ще е с дължина 6метра и ширана 3.5м(заедно със стряхата)
Ще е залепен за стената на къщата та идеята ми е следната:
Слагам 3 колони 8х8 залепени на стената,анкерирани на две места по височина през метър с Г планки за стената.Върху тях 1 греда 10х10 на 6 метра която ляга на 3-теколони в 2-та грая и в средата. Отпред същата конструкция(няма стена) само че колоните са 10х10,гредата е онвово 10х10 на 6м. Двете се съединята в напречни греди(мертеци) 10 броя през 60см(център център) 6х8 размер на 3.5 метра.Стряхата ще е ~50см Забравих да спомена разтоянието между колоните ще е 3 метра. Отгоре ламперията ще е от дъски 2.5см дебелина х 60см дължина(широчината е различна) и върху тях битумна мембрана с посипка. Прикачил съм едно четежче за по голяма представа.
И да си дойдем на въпроса, дали тези дебелини на дървения материал са достатъчни ? Притеснява ме няма ли да увиснат в средата мертаците ?


Червеното - 10х10 на 6 метра
3-те задни 8х8 на 3.5м
3-те предни 10х10 на 2.80
Зеленото са планките(като на задните колони ще има по още 2 на колона на 1м височина от пода)
Сините линии са метраци 6х8 на 3.5 метра

Прикачен файл

Untitled.jpg
SEV - специалист
Здравей,да споделя при мен какво се случи.Моите мертеци са 10/10 сантиметра,подпрени са на 3,5 метра,дължината им е 4 метра,сложени са са през 50 сантиметра и провиснаха леко след няколко години.Наклона им е около 25 процента и от горе е с цигли.
Аз мисля,че тези греди които ще държат мертеците,подпрени през 3 метра също ще провиснат.При теб няма да го има теглото на циглите,та че може и да стигне дебелината на монтираните мертеци.Според мен е по удачно и те да бъдат малко по дебели като сечение.Така мисля аз,нека някой спец и той да си даде компетентното мнение.
шоп - майстор
Трето мнение и от мен, че ще провисне. Прекалено ажурна конструкция.

Моят навес е 9х5 и е също със ферми ( подобни като тези на снимката) от дублирани греди 12х8см и 14х10см

Тази зима наваля 55-60 см сняг и нищо не е мръднало Според мен не трябва да се подценява снеговото натоварване.

Поне във верикал гредата трябва да е с по-голям размер....той носи.
Успехи!
ni1986 - напреднал
Колоните до стената не ти трябват, ако можеш да захванеш гредата за стената с планки - пестиш материал. А за гредите 6х8 - добре е да ги замениш с 6х12 или 8х10. Собственото тегло на конструкцията и покривното покритие ще го издържат, но при сняг ще провиснат.

Докато писах се появиха и мненията по-горе, които напълно подкрепям.
mavryt4o - майстор
Както си го начертал следвай този модел но + още една греда в средата и 3 ферми на другите греди както е казал колегата хем е по-красиво хем няма да ти се пречкат греди по средата.Няма смисъл от тези планки по-добре бий два анкера по средата между вертикалните.
VLADO66 - майстор
Барбекюто ми е така, само че на 5 м.Ребрата и подпорите са 10/10 .Има леко провисване,което едвам се забелязва, но аз го отдавам повече на това че материала изсъхва на конструкцията.Предвиди вентилационни отвори в горната част на покрива-лятото става доста горещо отдолу.
Dobrin_1981 - специалист
И аз да се включа,и с фермите ще стане,но малко се усложнява изпълнението.По добре вземи ребра(мертеци)с по голямо сечение примерно 5x10 или 6x12,няма да имаш проблем от личен опит ти казвам. :) Ето моя навес пак на 3 метра с 6x12 и керемиди и няма грам провиснало,това е след поправката защото първо го бях направил с по нежни гредички.Вънка спираше да вали а вътре не :lol:
Dobrin_1981 - специалист
Прикачен файл:
20160415_111330[1].jpg това е

Тема "Дървен навес 3х6м" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: