Всичко за дърводелството
Celeborn - специалист
Здравейте,

Днес докарах един плот от ИКЕА, слепени дъсчици бреза около 4мм на лицевата страна + страниците, както и сърцевина от OSB и гръб от промазана хартия. Останал е неизползван в заведение на мой приятел и днес ми го даде, тъй като след като са го изкарали от помещението, той е прибрал плота в гаража си и последния месец е стоял подпрян на една от стените (с гърба към стената), в резултат на което е изметнал по дългата страна от влагата.

Въпросът ми е има ли какво да се направи без специални приспособления, стеги и т.н.?

Дали ако го оставя да съхне няма да се върне към що-годе право състояние? Или да го сложа на равен под и да го натоваря с нещо отгоре, но все пак оставяйки го да диша?

Всякакви идеи са добре дошли - самият плот ще се ползва по-скоро като работен - за хоби неща и т.н., така че не ми е важно да постигна съвсем 100% резултат, но не ми се иска да го пиша и аз фира...

Прикачен файл

2016-05-10-13.42.491.jpg

Прикачен файл

2016-05-10-13.43.141.jpg
Chefo77 - майстор
Лично мнение - така като гледам, май единственият вариант е да се монтира върху фиксирана основа - или върху крака, повече от 4, здраво захванати за пода и нивелирани, или върху друг плот, гарантирано прав. И тогава не съм убеден, че ще успееш да го изправиш, но все пак има някакъв шанс.
Christo - майстор
Определяш къде е най-голямото изкривяване. Слагаш на равно място плота с гърбавото нагоре. В двата края подлагаш две трупчета или нещо друго, дебело 10-15 сантиметра. Върху подложките слагаш плота. В областта на най-кривото място слагаш нещо тежко, например торба цимент или каквото там имаш, така че да изкривиш плота на обратно. Всеки ден махаш тежестта и проверяваш резултата. Ако няма ефект, увеличаваш височините на подложките в двата края. Не бива да се прекалява, защото може да се счупи плота. Успех!
EDI - майстор
Може да си поиграеш с тежести, но щом ще е за работен плот, послушай акъла на Чефо.Направи си нивелирана рамка за основа и хвани плота към рамката, така принудително ще го изравниш.
torbalan - Дървен философ
И аз съм за идеята с рамката, но ако е този плот, за който си мисля - как ще го хване за рамката?

В местата, където трябва да са краката е плътен, но като цяло мисля, че е кух.
Ще трябва с винт отгоре през целия плот за рамката. Колко ще държи - не знам.
Celeborn - специалист
Вътре е чиста проба ПДЧ... като всеки стандартен кухненски плот, само дето отгоре не е винил, а дърво...
Аз имам един от ИКЕА, дето е плътен само там, където трябва да се хванат краката...

Иначе е кух...

За това се притеснявам, как ще го хванеш за рамката...
Celeborn - специалист
Ще снимам утре и разни парчетии, които взех от другите плотове, според мен със захващането няма да има проблем. Иначе ето това е самият плот, 37кг:

http://www.ikea.bg/kitchen-and-applianc ... 587/28718/

Дават го да се хваща на 10mm дълбочина, Ø 3mm, но това е по-скоро при кухненско вграждане, колкото да не мърда.
Ако смяташ, че няма проблеми със захващането - направи си рамка и го монтирай на рамката...

Спи града и дъвче дъвка ;)

Тема "Изметнал плот (бреза + osb)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: