• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
sensi - специалист
Здравейте, имам сухи орехови талпи и реших да си направя спалня. Понеже нямам абрихт питах комшията да ги рендоса. Но ми каза , че ореха много се измята и ми предложи да ги разкрои на 7см и да ги слепи. Наистина ли се измята ореха, че сърце не ми дава да ги разрежа, че са с размери 300х22х5 см
Илчо Илиев - майстор
Всяко дърво се измята, но след като е изсъхнало, вероятността е мнооого по-малка...
Колко ще са дебели и широки детайлите които ще ти трябват за тази спалня?
За да слепиш две парчета дърво трябва да са добре ''изправени'', да прилепват идеално и за да имат по-добра якост, задължително се прави канал(нут) на двете парчета в който се вкарва летвичка(перо/чуждо парче),за таблички, които са в ''рамка'' и са тънки, може и без перо...
Ореха е трудно за обработка дърво, много се кърши, и може би за това се дърпа твоя комшия...
Иначе,ако питанката е за таблички, може да разбичите на по-тесни летви,но чак на 7 см ....няма смисъл, и като лепите,гледай год. кръгове да се разминават....
nikolov333 - майстор
Не ми харесва тая работа с биченето и най-добре изчакай повече мнения.. :partyman:
mavryt4o - майстор
От известно време се занимавам с орех сух ли е на тези размери без никакъв проблем да се лепи само с лепило все пак това са 5см още повече и далеч от влага.Това с рязането и чуждото тяло си е подсигуряване. Тази тешка дълга талпа почти невъзможно да се обработи за перфектното слепване после трябва абрихт с максимална дължина на плотовете и за това ти е предложил бичене но губиш красотата на шарката.Поне пре мен ореха не е имал никакво кършене или чепче става гладък като стъкло перфектния материал.
sensi - специалист
Дъските смятам да са 3 см дебели и широки колкото позволява талпата. А иначе материала е на 10 г.
mavryt4o - майстор
Имаш 5-ца и ще изхвърлиш другото :? Ако правиш висока задна табла от слепени 3-ки широки няма да е добре.Сега съм съгласен с колегата илиев и варианта с таблите пак е по-добро решение.
sensi - специалист
Позамислих се за размера на талпите и ги премериха значи 2 талпи са дебели по 6 см. и една е 9см. Освен да ги разбича на по 3 см(като се хване чепраза сигурно ще дойде на 2,7см) и да се рендосат. Дали ще е стабилна дъска 22х2,5 см. Като се има в предвид,че ще има и една гредичка отвътре за да легне подматрчната рамка?
Илчо Илиев - майстор
Няма проблем, гредичката ще държи цялата конструкция...
Рендосваш талпата от двете страни, кантираш и цепиш на две, пускаш я през щрайхмуса ,като не е задължително да изкараш перфектно лице,все пак тя страна ще остане отвътре...
Това с лепенето не го уточни, за таблите ли искаш да лепиш или :?
PIP - майстор
22см орехова талпа не всеки банциг ще я разцепи без да криви, а и в най-добрия случай ще изкараш 2х23мм чисти дъски от нея, които са за тая дебелина е по-добре да са слепени. Така че най-добре да се рацепят талпите предварително и след това да се слепят. Тъкмо, ако има пукнатини може да се изхвърлят. Миналата година си правих орехова кухня от 6г сух материал и моите талпи се бяха изкривили при сушенето, въпреки правото редене (бяха на 6см). Нямам много лепени широки детайли, заради дизайна който си измислих, но това, което се е налагало да лепя го цепих и слепвах след това.
mavryt4o - майстор
Нищо няма да изезне така .Само таблени табли на 2 разделени може да вкара всичкия три метров матириал.Бичи стабилни рамки и другото всичко в таблите.Но се искат завидни умения машини и време.
  • 1
  • 2

Тема "Слепени дъски за спалня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: