Всичко за дърводелството
brad4edat - специалист
Привет колеги :)

Искам да в помитам за мнения и наблюдения дали имате относно това как режат циркулярни триони от обикновенния тип, но източени под ъгъл както на гърба, така и на челото им!?

Моля модераторите да не възприемат темата като самореклама!

Имам заточващи руски машини от няколко години, като онзи ден реших да пусна за първи път опцията за завъртане на главата на машините по време на заточването и да видя как е.
Направих пробата върху един монтажен диск, който използвам при изработката на пендули. Диска е обикновен ф-600 със ляв-десен чепраз. Беше заточен по съвсем обикновен начин и режеше добре, но при дебелина на дървото от порядъка на ф200-250 се усещаше леко заглъхване. Разточих диска по новия начин със ъглите и при тестовете, които направих се оказва че така заточен диска реже много по-добре, въобще не се усеща че се реже дърво със дебелина ф200-250мм. Просто диска преминава през дървото "по инерция" така да се каже.

Та понеже имам доста клиенти с подобни дискове на пендулите им и искам да подобря предлаганите заточващи услуги, искам да попитам и вас дали имате наблюдения с такива дискове!? Режат ли по-добре, по тихи ли са или по шумни и т.н. Не искам да разточа диска на някой клиент и да остане недоволен, за това искам да събера мнения предварително. В инернета се поразрових но не намирам никъде информация за подобен род дискове, за това правя тази тема.
Клиентите ми са предимно дървопреработващи цехове (грубата първична обработка на дървесината) и там в повечето случаи са предимно Роми работниците или българи си, но са хора на които не може да се разчита много за коректна обратна информация, къде от мързел къде от неразбиране. За шефовете им да не казвам, че те пък даже и незнаят от къде се пускат машините в повечето случаи, еле пък да имат някакви по-подробни наблюдения върху работата на машините. Тук сте предимно дърводелци и майстори, които работят именно с машините и за това мисля, че може и да намеря необходимата информация сред вас :)

Ето и едно клипче с това как заточва машината, като тук има една уловка, че на клипа е снимано първоначалното разточване на зъбите!! Налага се при финната дозаточваща процедура да се избутва избутвача с един зъб напред или назад и да се оформи правилно гърба на зъба!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DP5wxLykKgw[/youtube]
bulhomes2 - майстор
Готина машина. Кажи поне от кой град си!
brad4edat - специалист
От гр. Разлог съм.

Машините ги спасих от тотално унищожение преди 4-5 години. Бяха в един рушащ се завод в окаяно състояние и докато се организирам за 2 дни със превоза изпуснах 4-тата машина. Ромите я бяха хвърлили през прозорците на втория етаж за да я счупят на парчета за желязо ;(
Това за руски машини, подобни са на Wolmer, кой от кой е гледал и крал незнам :lol:
Бяха ми нужни близо 2 години за да възстановя 3-те спасени машини, всяко едно болченце, клинче, винтче и ламаринка са пребарани и възстановени наново. Не просто нова боя а направо нови и то даже леко подобрени машини си станаха.

Ти колега работил ли си със такива триони за които питам, имаш ли наблюдения някакви? :partyman:
bulhomes2 - майстор
Никаква идея нямам, но ако ми беше наблизо щях да си нося дисковете при теб.
lov - майстор
Издири някой стар учебник по дърводелство или не помня точно какво пишеше на него от някой горски техникум. Дядото ''тъста'' се занимаваше професионално със заточване във фабриката. Та съм виждал в такъв учебник при него доста теория и препоръки. Бе вообще много подробно написано като за начинаещ. Всъщност стареца се занимаваше да точи видирани дискове и ако видиш колко наклони се правят при тях тези обикновенните дискове ряпа да ядат. Заточващата глава се побърква от движение докато обходи един зъб. И това е за всеки конкретен случай според предназначението на диска. Цяла наука си е и до колкото си спомня се учило цяла година само за заточването на инстументите.
Ще се опитам да ти изровя нещо. Лощото е че на много места по същия начин за да спечелят колкото се може на бързо предадоха машините за скраб новите собственици.
brad4edat - специалист
Ами колега аз със другите две машини източвам гърбовете и челата на трионите с видии. Знам ги ъглите имам и каталози сборници и литература за тях и нямам проблеми с инфото з атях.
никъде обаче не намирам инфо за подобен род обикновени дискове и източени така. Ако обаче ми намериш инфо и ми го снимаш от твоята литература ще е супер.
Такива обикновенни дискове са много по добри за пендулите за окрайчване на материала. Там не се търси качество на сряза а просто да режат максимално лесно и дебели греди а и не се чупят зъбите от песачинките както е при видиранит едискове.

Извинявам се за писането но пиша от кирилизиран телефон и нямам препинателни знаци :(
lov - майстор
Точеха си ги хората точно по този начин. Защото при едно промишлено производство се търси и скорост на обработката. Виждал съм го с очите си дори на триони на гатери. Стареца ми беше направил един циркуляр за дърва с диаметър на диска около 800мм на които чапраза беше направен през зъб. Тоест имаше и зъби които си бяха прави. Та именно по край него ми дойде любопитството как са се точат и защо така и как са заточени че са под наклон. За съжаление стареца си замина отдавна а тъщата е от прибраните и тая надежда да изровя нещо по таваните като отида на там.
brad4edat - специалист
Ето двете машини, които заточват твърдосплавните пластини. Едната заточва и калиброва гърбовете на трионите а другата съм я пуснал да точи челата на пластините. Нормално заточва гърбовете на трионите с около 0.2мм разлика в диаметъра на триона, като заводските в повечето случаи излизат заточени с 0.2-0.4мм биене в диаметъра. Заигравал съм се с няколко триона и съм свалял до 0.04 - 0.06мм биене в диаметъра. Много рядко съм срещал трион с биене под 0.2мм излезнал от завода :?

Странно защо с такова грозно качество съм снимал, ще трябва да снимам наново :shock:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_bvBOOe-fpc[/youtube]

А ето и снимки на въпросния начин на източване на обикновен трион. Този тук е вече на сумана кубатура смляна и не е много остричък вече, ама за нагледно става :)
Прикачен файл:
Sharpening circular discs (10).jpg
Триона е източен под ъгъл както на челото, така и на гърба! Получава се изключително остър атакуват ъгъл.
Прикачен файл:
Sharpening circular discs (4).jpg циркулярни триони от обикновенния тип
Прикачен файл:
Sharpening circular discs (9).jpg циркулярни триони от обикновенния тип
Прикачен файл:
Sharpening circular discs (1).jpg
brad4edat - специалист
Привет отново :)

Да допълня със малко инфо относно въпросните триони без твърдосплавни пластини и заточвани под ъгъл + чапразене.

Изображение Това е трион за надлъжно рязане! Реже се по дължината на кръговете на дървесината! Не се заточват под ъгъл, само им се слага чапраз и се заточват с прави чела.

Изображение Това е трион за окрайчване! Реже се напряко през дървесните кръгове на дървото! Заточен по този начин триона прерязва много по-лесно твърдите дървесни кръгове.

Прикачен файл:
IMAG0185.jpg
Коментара и поясненията ги давам за триони, които се използват при пендули! Търси се максимална дебелина, лекота и бързина на сряза а не качество (гладкост)!
След доста заточвания по този начин Изображение и проби на доста дискове се уверих, че режат невероятно леко дебели греди 15х15, 20х20см, греди.
Трионите са с зъби от 40z до 60z, като тези с по-малкото зъби естествено се справят още по-лесно с дебелите греди. Естествено тези триони се захабяват по-бързо от тези с твърдосплавните пластини, но имат голям + в лицето на това, че не се чупят зъбите от пясъка, който е набит все още при грубата начална обработка на дървесината. Тези триони тежат в пъти по-леко от трионите с твътдосплавни пластини ( лично проверено няколко пъти, със току що наточени и със работили вече от 5-6 дни трини), а начепразени равномерно с съответното чапразило режат още повече.
Всъщност този тип триони режат найстина много по-бързо ( пендули) и леко от трионите с пластини.
Много е важно при заточването на такива триони да се обърне внимание на зашлайфането на дъното на зъбите за да се избегне появата на пукнатини в триона!
Ако търсите диск за пендул, търсите максимална дебелина на сряз, максимална бързина и лекота и сте готови да ги заточвате веднъж седмично, то това са вашите триони Изображение.

Ще допълня с още наблюдения и инфо след време.
bulhomes2 - майстор
Готино приспособление ми се струва. Какъв е диска на дрелката?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=en ... ymlCrsBy2Y[/youtube]

Ей като се закучи тоя ютуб понякога. Само това http://www.youtube.com/watch?feature=en ... ymlCrsBy2Y или това http://youtu.be/MymlCrsBy2Y а и с двете не ще да тръгне плейъра в поста...

Намерих производителя - http://www.kaindl-austria.at/kss_schaer ... 4rfstation
Има доста клипчета. Остава да намеря и вносителя....

Мда. И него намерих... - http://www.ebay.com/itm/Kaindl-Scharfst ... 53e994d540 - към 200 евро без митото и ДДС, които ще са задължителни с DHL-а

Тема "Заточване на циркулярен диск под ъгли, наблюдения?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: