• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
deianr - специалист
Здравейте!
Първо, да кажа, че освен сглобяването на насипно закупени мебели, нямам опит в изработването на такива. Но много искам аз да направя бебешкото легло, което да пасне на нашите нужди и желания.

Ето каква е идеята ми (извинявам се, но имам само Paint на този компютър):
Изображение

Най-простият вариант - от 4 плоскости: 2 страни 100х64 см, един гръб 123.6х100 см и една основа 120х62.2 см за матрака, захваната за трите стени на креватчето. Дебелина на ПДЧ 1.8 см.
Евентуално мога да сложа дъно от фазер и да направя някакви вратички и пространството отдолу да се ползва за шкаф, но това впоследствие, защото идеята поне за началото е леглото да е залепено за спалнята и този "шкаф" ще е неизползваем до един момент.

Въпросите ми са:
1) ПДЧ безопасен материал ли е за дете, предвид това, че вероятно в един момент ще го гризе и т.н.?
2) В Практикер могат ли да ми направят горната част на двете странични плоскости като дъга, така че да няма остри ръбове? Или поне отпред (там, където не се свързва с задната плоскост) да го скосят?
3) Безопасност - нещо, което пропускам? Височината 100 см добре ли е, горния край (на който се ляга) на матрака ще дойде някъде на височина от пода 45 см, т.е. до 100 см ще останат още 55 см за шаване и изправяне :) Ще може ли детето по-нататък да се качва на височина 45 см, или идва високо и ще трябва да смъквам нивото на матрака след време?
4) Впоследствие ще ми трябва и решетка. Гледах в други теми идеи за направата й. Трябва ли да оставя разстояние между матрака и края на плоскостите за нея, или тя може да се сложи "външно"?

Очаквам и приемам всякакви идеи, благодаря.
tanciora_gele - специалист
Здравей,
ние скоро преместихме детското легло така както ти го искаш - да бъде "залепено" за спалнята.
Идеята ти детският матрак да бъде на нивото на матрака на спалнята според мен няма да е удачен.
При нас детския матрак е десетина сантиметра по-ниско от матрака на спалнята, защото щерката доста се върти през нощта. Тази "падина", която се получава играе ролята на ограничител на детските въртения през нощта и така не може детето да дойде при вас.
Може и да греша, но според мен варианта детето да спи на ниво "една идея" по-ниско от вашия матрак е практичен.
Иначе за ПДЧ-то може да го картираш и ще заприлича на купешко.
Дано да съм помогнал :)
bimbaeco - майстор
Преди две години правих същото упражнение - http://woodbg.blogspot.bg/2014/11/blog-post_9.html
Не използвах ПДЧ. Не е трудно да се направи с дърво.
mavryt4o - майстор
Той човека вероятно и трион няма не вярвам да се впусне в подобен проект.Мисля че варианта е някакъв компромисен но само за новородено.Изобщо няма да е удобно обгрижванито през леглото а то е 24 часово.Трябва и малко самостоятелност защото като знае че мама е до него ще иска се да е на спалнята при нея а ти след 2-3 безсънни нощи сам ще идеш на дивана.Почне ли да лази без преграда за 2 минути до тоалетна и се е метнало на пода.Почне ли да се изправя 60 см стени са смешно ниски.Затова кушетките са направени с регулиране на височината на дъното в началото е на около 50см то никаде не мърда пък и на теб е по-удобно вземането 30-40 пъти на ден и като почне да се набира сваляш.Не си мисли че откриваш топлата вода то си е измислено .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
deianr написа:
Здравейте!
Първо, да кажа, че освен сглобяването на насипно закупени мебели, нямам опит в изработването на такива. Но много искам аз да направя бебешкото легло, което да пасне на нашите нужди и желания.

...
Първо да ви пожелая леко бременеене и щастливо раждане!
И по въпроса, но леко встрани. Първите 2 месеца е удобно бебето да е до майката. Заради нощното кърмене. И будене. За това, просто си вземате бебето в леглото. Обгрижване на бебе в легло долепено до спалнята е много неудобно. Ако сте на шише пък, таткото изобщо няма достъп и да иска, не може да направи нищо.
Освен това. Разбираемо е желанието ти, Но, ако не си уметен в тези неща, не се захващай. Ще натрупаш негатив и ще убиеш много време и откъм пари няма да ти се върже
Най-добре е бебешкото креватче да е бебешко - с промяна на височината на матрака, подвижна решетка, чекмеджета. Допълнително повивалник с чекмеджета. лед 2 години, живот и здраве го сменяте
Обмислете отново
lyubohar - майстор
Разбирам мерака сам да си направите детското легло.
Аз съм минал по този път преди 40год.
Но сега има голям избор.
Сина ми гледа син на 15 месеца.
Те така го вземаха в леглото си и вече не спят нощем.
Понякога ни го носят у нас за да спят поне една нощ.
И съответно и аз не спя.
Най добре е от раждането отделно и обезопасено.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И така не е. Зависи и си е различно
zdravcho - специалист
lyubohar написа:
Разбирам мерака сам да си направите детското легло.
Аз съм минал по този път преди 40год.
Но сега има голям избор.
Сина ми гледа син на 15 месеца.
Те така го вземаха в леглото си и вече не спят нощем.
Понякога ни го носят у нас за да спят поне една нощ.
И съответно и аз не спя.
Най добре е от раждането отделно и обезопасено.
Споделям напълно. Само че моите са на 6 и 4 ,5г.
Въпрос на лично виждане е относно отглеждането на децата и разбира се до физическата възможност децата да са отделно. Нашите ги изгледахме даже в сгъваема кошара(но си имаше всички екстри регулиране на 2 етажа, повивалник, люлеене..). Решихме че така е по практично - такова легло се ползва до 3-4 годинки някъде, зависи колко бързо расте. После трябва ново легло. И ако е масивно, от дърво като излезе от употреба даже не можеш да го сгънеш и се чудиш къде да го слагаш, а пречи. И направихме две нормални легла 190/82 за детската, които ползвахме и ние в началото. А бебетата в сгъваема мобилна кошара. Каката по необходимост на 2 и малко излезе от нея и беше небивала радост като се ширеше на голямото легло. Като си свърши работата кошарата - сгъната, опакована, колкото сак.
Отделно говориш за безопасност - да тя е много важна. Плоскостите трябва да са много добре кантовани с дебелия кант, иначе остава остър ръб с тънкия. Добре е да се помисли и за тапицерия, а след време и за някаква преграда както си се досетил.
Разбирам напълно мерака ти да майсториш, но според мен в случая нещо готово ще е по-добър вариант. Не съм сигурен, но в Практикер и другите магазини от сорта (ХоумМакс, Биколаж) правят само прави срезове. За контурни изрязвания ще трябва да ползваш услугите на друг майстор/фирма или да си ги правиш сам, съответно и кантоването после. Но не пречи да провериш.
Лека и безпроблемна бременност и раждане.
deianr - специалист
Благодаря на всички за споделените размисли и идеи. Благодаря и за пожеланията, нека всичко е наред!
Според мен, съвместното спане до определен момент е от голям плюс не само за бебето (тогава то има най-голяма нужда от близост), но и за родителите. Спестява постоянните ставания и ходения до бебешкото легло. Всеки си има мнение по въпроса, разбира се. Не съм съгласен с това отделяне на бебето от майката още от родилния дом, което се практикува. Да, бебето ще свикне и даже ще спре да се къса от рев в някой момент, но на каква цена...

Идеята да е малко по-ниско от нашия матрак може да я използвам. Като цяло вече съм решил да е от истинско дърво, а не ПДЧ, МДФ и подобни.
Варианта със сгъваемата кошара ми беше първоначалното решение, но малко по малко го изхвърлих за основно легло, точно защото не може да се долепи до нашето.
Продължавам да умувам, пък ще видим.
Много ми хареса варианта на дървено легло на bimbaeco. Може да му стане бизнес, аз бих си взел такова от истинско дърво. За съжаление нямам нужните инструменти, за да го направя като него.
bimbaeco - майстор
С машини е по-лесно и бързо, но ако си купиш готово калибриран материал, имаш времето, желанието и мястото, може да го направиш с инструменти за стотина лева - бормашина, трион, ренде, длето и чук.
  • 1
  • 2

Тема "Изработка на бебешко легло, залепено за спалня - идеи и препоръки?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: