Всичко за дърводелството
vencil - специалист
Ами до сега не ми се е налагало да правя големи отвори в дърво и не знам на какво да заложа. Отворите евентуално ще са 25мм, 30мм и 43мм в шперплат или някакво твърдо дърво дълбочина от 20 до 40мм, като ще се надявам да са максимално точни. Нямам нищо за такива отвари значи ще купувам,та на какво да заложа:
1. Плоско свредло - тези до какъв диаметър на отвора са удачни :?
Изображение
2. Боркорона
Изображение
3. Свредло за дърво, регулируемо - това изобщо става ли за нещо :?
Изображение
4. Друго .... :?

Ще се дупчи с ръчна дрелка, бормашина как е правилно да се каже #-o .
wanderer - специалист
тези отвори проходни ли ще бъдат или глухи, и ако са глухи каква степен на равност трябва да имат дъната им?
vencil - специалист
Ами тези които се каня да правя ще са проходни. Май ще е проба грешка :lol: , надявах се някой които е правил да сподели опит ама.....
lyubohar - майстор
Щом са проходни продават един комбиниран инструмент за различни по диаметър отвори.
Не знам как се казва и не намирам в момента снимка.
За ръчна бормашина с водещо свредло в средата.
Диск с канали за режещите окръжности.
Те представляват да речем части от огъната в различни по диаметър ножовки.
Вадиш тези,които са с неподходящ диаметър и оставяш този,който ти трябва.
Слагаш център и започваш.
Като наближиш края почваш от обратната страна на плоскоста за чист срез.
Навсякъде се продават-и евтини и по скъпи.

Прикачен файл

2956-1.jpg
2956-1.jpg (43.07 KиБ) Видяна 3929 пъти
Последна промяна от lyubohar на съб дек 10, 2016 1:26 pm, променено общо 1 път.
mitko64 - майстор
Най- точно и бавно :-D става с тези http://casaidea.ro/product/4592/set-fre ... piese.html , но за Ф43 не съм виждал. Стават и за глухи отвори. Скоро дупчих такива с колонна бормашина, голям кеф!
wanderer - специалист
от опита който имам подкрепям mitko64. най добри резултати можеш да имаш, ако е възможно да работиш с настолен вариант на бормашина, или поне да направиш малко опити, и да видиш дали ръката ти води правилно машината респективно свредлото. по горните комбинирани корони с водещо свредло не ги харесвам. като цяло не правят някакъв калиброван диаметър. поне не и моите евтинджос. за ГК стават ама за шперплат..... каквото и да избереш пробвай да сложиш паразитно парче дърво под детайла, и пробивай докато пробиеш и част от него. номер едно за мен си е свредло за метал, заточено според случая, въртяно от настолна бормашина с нужните обороти. :)
lyubohar - майстор
Разбира се комбинираната боркорона не е идеалния инструмент,
но за отвори с приблизителни размери става.
Има си и момент на майсторлък за да станат прецизни.
Например да не се бърза и да не е с голям натиск и строго вертикално.
Има си и ограничение за дебелината на материала.
Но това се оправя като се премине от другата страна.
За предпочитане е да се купи марков инструмент.
Пробивал съм във всякакви материалаи,включително и шпертплат.
Но ако е необходим строг диаметър,тогава подобни на колегата.
Но пак си трябва майсторлък.
vencil - специалист
Взех от фрезиите за панти 30мм да пробвам, ами става. Направих една дупка в едно парче ПДЧ малко на салам стана ама съвсем малко де :lol: , предполагам с повече старание ще станат нещата. Гледам има и едни спирални свредла за дърво и ми изглеждат доста читаво направени, предполагам че и те биха били добър вариант.
Изображение
lyubohar - майстор
Тези са за ръчна дрелка-маткап.
wanderer - специалист
не. могат да се въртят от всичко. което има нужните обороти и сила. такива само съм оглеждал по магазините. по спомен са заточени с един калиброващ и един режещ ръб. предполагам предимството им е при пробиването на дълбоки отвори, и по точното водене заради свредления връх. тези които ти е посочил митко са с по два режещи, и два калиброващи ръба срещуположно. ако можеш да ползваш оберфреза още по добре.

Тема "Отвор, дупка с какво?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: