Всичко за дърводелството
Крис - напреднал
Здравейте,
закупих си 4 операционна машина УБДН-2 втора употреба. Въпросът ми е дали повърхността на абрихта трябва да е идеално права, защото на този не е... В средната част е малко вдлъбнат (вижда се леко на едната снимка). Това ще създава ли проблеми по време на работата с абрихта...??? и ако да как мога да го оправя :)
Прикачен файл:
15301145_1630993293590225_1692046267_n.jpg
15301145_1630993293590225_1692046267_n.jpg (89.24 KиБ) Видяна 3324 пъти
Прикачен файл:
15310390_1630993233590231_1608737999_n.jpg
15310390_1630993233590231_1608737999_n.jpg (80.28 KиБ) Видяна 3324 пъти
shotik - майстор
Както си сложил дъската на снимката е така, зад вала ламарината е щампована и повдигната с около 1.5 мм , за да може ножовете на вала да са по- високи от предната част и да може да се отнема част от материала ,която е с дебелина на повдигнатата части като минава назад да се плъзга по щампованата част. Може да не е точно 1.5 мм, това ми е по спомен от двете такива машинки ,които имах преди да купя тази ,която имам.
Николай Николов - специалист
Абсолютно задължително е. На твое място бих я върнал, ако не е възможно - бих сменил плота.
Крис - напреднал
И аз мисля че трябва да е права както е писал Николай. Днес пробвах да взема няколко дъски и забелязах че от единият край (задният) взима повече от колкото отпред... Как мога да сменя плота ? Има ли нови ? или трябва да търся стругар
shotik - майстор
Николай Николов написа:
Абсолютно задължително е. На твое място бих я върнал, ако не е възможно - бих сменил плота.
Защо мислиш ,че е за връщане ? Като се отнеме материал нали той е намален една стружка отдолу и тази разлика трябва да е компенсирана от тази щампована издатина ,за да не е във въздуха.!
На професионалните абрихти задния плот е с височина на ножовете, а предния е по-нисък ,колкото е преценено, че трябва да се отнеме от материала .

Има тема във форума за такава машина и има обяснения.
kolcho - специалист
Николай Николов написа:
Абсолютно задължително е.
Кое е "абсолютно задължително" - предната и задната част на плота на един абрихт да са в една равнина? Я пак?
Но преди да отговориш помисли дали задължителните неща да са други две:
1. двете части на плота да лежат в УСПОРЕДНИ равнини, при това симетрично на оста на вала.
2. Задната част на плота да е на височината на ножовете минус толкова, че при поставяне на твърда линийка върху нея и завъртане на вала да се отчитат някъде между 3 и 5 мм придвижване в обратната посока.
kolcho - специалист
Крис написа:
И аз мисля че трябва да е права както е писал Николай. Днес пробвах да взема няколко дъски и забелязах че от единият край (задният) взима повече от колкото отпред... Как мога да сменя плота ? Има ли нови ? или трябва да търся стругар
Мислиш и бъркаш! Задната част на плота на един абрихт трябва винаги да е по-висока от предната! Проблемът при твоята машина е късият плот, особено в задната му част+липсата на сериозни възможности за настройки / освен варирането с височината на ножовете/. Това не ти позволява да водиш обработвания детайл достатъчно стабилно в неговия край. Резултатът е по-голямото отнемане именно в края. Трябва да се примириш с това - машината ти не е предназначена за прецизна обработка. Оставяй си надмерка в детайлите, след това обрязвай изкривеното и ще решеш донякъде този проблем. Това е!
Илчо Илиев - майстор
Крис написа:
Крис, колегите са ти казали и обяснили точно как трябва да бъде плота и защо, а ако имаш възможност, иди при някой дърводелец и погледни някой истински абрихт :lol:
Това, което се получава в края на детайла е в следствие на два проблема, основния е ,че натискаш детайла в задния край,а трябва в предния, след ножовете,а другия проблем е в неправилен реглаж на абрихта, но при твоя случай, където няма начин за реглаж на плотовете, трябва да се регулират ножовете, т.е. да се свалят леко, докато се изчисти този проблем, но първо пробвай да рендосваш без да натискаш в задния край...
Като мине 2/3 от детайла, премести ръцете на предния плот,след вала, инстинктивно натискаш без да искаш в задния край...
Не знам колко и за какво ще го ползваш това нещо,но е машина с компромиси, намират се малки абрихти на поносими цени,но...ти си знаеш..
nikolson - майстор
Какво регулиране на плотовете при тази машина? Не е ли един ламаринен плот?
wanderer - специалист
то това че няма регулиране на плота - ясно. обаче като гледам втората снимка, или дървото, което е върху машината е криво, или наистина има някаква хлътнатина успоредна на равнината на вала и около вала. не знам до колко е коректна снимката? най добре да се сложи един алуминиев мастар или нивелир, плътно натиснат по повърхнината на задния плот. тогава става ясно. пък и кой знае предишния собственик какви изпълнения е правил...

Тема "Въпрос за абрихт ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: