Всичко за дърводелството
vkk777 - напреднал
Предварително се извинявам, ако подобна тема е разисквана вече, но аз не успях да намеря:
Въпросът ми е следният:
Имам да залепя ъглово МДФ профили, 10мм дебели.
Разполагам със следните лепила:
- PU AKFIX PA370 за дърво;
- МОМЕНТ FIX WOOD
- MOMENT FIX EXTREME POWER;
След като проведох "експерименти", установих, че и с двете лепила на Момент - сглобката се разделя с поглед;
С полиуретановото, с крак го къртя и няма чупене.
Доколкото съм чел, ПВА лепилата би следвало да се справят по-добре при МДФ и ПДЧ, спрямо полиуретановите,
но при мен не се случва този сценарий.
Дали аз бъркам нещо или ПУ лепилата просто си правят по-добра сглобка?
Важно ми е да уточня за себе си тези неща, преди да започна да сглобявам, че после няма връщане назад.
Мерси!
EDI - майстор
При този избор от трите лепила, полиуретановото дава по-здрава сглобка.Имай предвид, че при лепене с полиуретанови лепила си иска притягане на детайлите.Ако искаш да ползваш хубаво бяло лепило, вземи ТАЙТБОНД II или III.От белите лепила на МОМЕНТ, най-харесвам обикновеното, с черната капачка - най-здрав лепилен шев дава.
vkk777 - напреднал
Да, точно в момента се чудех дали да не опитам и с ТАЙТБОНД.
Доколкото виждам разликата между Original, II и III е основно в това дали ще е за външна или вътрешна употреба?
При мен е за вътрешна и вярвам Original /червеното/ ще свърши работа?
Имат ли други разлики помежду си, в здравината да речем?
И наистина ли това лепило е толкова добро, колкото се говори?

За Момент, предполагам говориш за Moment wood standard с черната капачка, не съм го пробвал досега, мислех че като състав е същото като Moment Fix Wood, от което не съм никак впечатлен.
EDI - майстор
III става кафяво и твърдо след изсъхване, II е малко по-еластично и прозрачно-жълто, като изсъхне, но в общи линии водоустойчивостта е водеща при трите разновидности.Работил съм само с 2 и 3, категорично са най-добрите лепила, с които съм работил.Здравината на шева е в общи линии еднаква.Забравих да добавя и КЛЕЙБЕРИТ 300 от хубавите лепила, но то се намира по-трудно и е в по-големи разфасовки.
Да за СТАНДАРТ ставаше дума.Работил съм и с водоустойчивото със синята капачка, но не съм доволен от него.
Не знам какво точно правиш, и каква здравина на шева търсиш, но според мен ползвай II.Ето тук можеш да видиш конкретни данни за лепилата - http://www.titebond.com/product_selecto ... a72c3e8043 .
vkk777 - напреднал
Ок, поръчвам II, благодаря ти много!
mavryt4o - майстор
Не знам защо избираш пва щом дори си си направил труда за практически опити и си разбрал че полеуретановото е в пъти по-здраво :?
mcm - специалист
Пролетта лепих МДФ первази върху пластмасова ламперия с това:

https://rosi.bg/lepilo-za-mdf-807.html

получи се отличен резултата, само трябва да се внимава защото залепя моментално и няма отлепяне.
vkk777 - напреднал
mavryt4o, реших да дам шанс на titebond, защото съм чел невероятни неща. Хората лепят лъкове и неща с екстремни натоварвания с него. Гледал съм сравнения с тяхното Gorilla, което е PU, и titebond се справя по-добре или толкова добре, колкото него.
Поръчах една туба, ще видим какво ще стане и ще напиша после какво показват моите сравнения.
Като общо, не ми харесва в PU, че прави голяма каша и трудно се почиства след това, водните са идея по-добре в това отношение.
Ще видим ...
mcm, не съм виждал досега това лепило, ще прочета и за него.
EDI - майстор
Вярно е, че полиуретановото набъбва и ако не внимаваш става мазало, но има едно предимство - много лесно се отстранява и шлайфа след изсъхване и не оставя петна след лакиране.ТАЙТБОНД също не оставя петна, което не може да де каже за другите бели лепила.Двукомпонентните лепила са много удобни - ползвам ги от години, но ако ти трябва време за напасване на детайли, не става работата, веднага слепва и няма време за корекции.Освен това след време шева става чуплив и има вероятност да се строши, особено ако се лепи твърда или екзотична дървесина.
vkk777 - напреднал
И така, 24 часа по-късно, имам резултат.
Titebond II Premium срещу Akfix PU:

Akfix:
Изображение

titebond:
Изображение

С доста зор строших тайтбонда, с още повече - акфикса.
Разликата обаче е, че акфикса се раздроби ... обаче се плоскостта по него :)
Самата сглобка не е мръднала, отлепила се е горната част на мдф-а.
Тайтбонда си се отлепи съвсем чисто по самата сглобка.
За мен изводът е красноречив.

Тема "ПВА срещу полиуретаново лепило?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: