• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Всичко за дърводелството
kibora - напреднал
Здравейте, обмислям направата на беседка с размери 2x3 метра, като общо взето се водя от ей тази схема (тя е за по-голяма беседка, така че ще има изменения):
https://stroyday.ru/stroitelstvo-doma/l ... ukami.html

Изчетох всички теми на форума, свързани с беседки, като се убедих, че гредите трябва да се рендосат. Някои хора препоръчват да си купиш електрическо ренде и да си ги рендосаш, други да си купиш готови рендосани греди. За да преценя, имам следните въпроси:

1. Само гредите ли трябва да се рендосват? По принцип беседката ще бъде изцяло дървена (освен бетона в основите и битумните керемиди). Необходимо ли е да се рендосват и останалите дървени материали?
2. Ако приемем, че ще рендосвам сам, ренде ли ми трябва или шлайф?
3. Къде в Русе (или околностите) мога да намеря подходящи дървени материали (греди, дъски и т.н.). Тези в HomeMax са доста скъпи, а доколкото гледам, цените в София са почти двойно по-ниски. От друга страна в HomeMax предлагат готови рендосани греди 10x10, т.е. ако не е нужно да рендосвам останалите дървени части, по-добре да не се мъча, а да си ги взема от там готови на по-висока цена.
EDI - майстор
Всичко се рендосан, трябва ти и шлайф, екцентър най-добре.Ако можеш вземи си рендосан материал, но пак трябва шлайфане.Между другото, този проект е висока топка, не знам до сега работил ли си с дърво и какви проекти си направил.
Делян - специалист
Колегата може би има предвид не първата снимка от линка, а правоъгълната беседка малко по-надолу в статията с дадени размери.
А иначе, с хоби инструменти трудно би се постигнал ефекта от снимките. Особено при влажен материал, какъвто се продава основно.
kibora - напреднал
Благодаря за мненията. Ще разгледам по магазините шлайфовете.

Иначе до сега не съм работил с дърво и очаквам известни затруднения с реализирането на пода (в ъглите покрай гредите) и тавана. Но така или иначе все още съм на етап планиране и основният ми проблем е намиране на материали.
jgt - специалист
EDI написа:
Всичко се рендосан, трябва ти и шлайф, екцентър най-добре.Ако можеш вземи си рендосан материал, но пак трябва шлайфане.Между другото, този проект е висока топка, не знам до сега работил ли си с дърво и какви проекти си направил.
Ако я поръчам на стр.фирма, сигурен ли си, че ще рендосват и шлайфат?
EDI - майстор
Не знам, вероятно зависи от фирмата.Има търговци, които ти дават това, което поръчаш и си платиш, има и такива, които го карат през пръсти.Аз съм любител и рядко купувам дървен материал, не мога да те посъветвам от къде да си вземеш.Иначе на пазара има много търговци, продаващи и груб и рендосан материал, сещам се за ИАФ, ТЕХНОТОП, КИМИ 1.От КИМИ 1 съм купувал плотове и съм доволен от качеството, гледам, че продават и слепени греди, вероятно е да имат и възможност да ти прешлайфат това, което си поръчаш.
dbelev - специалист
EDI някъде беше писал, че поръчваш рендосан материал с доставка до врата. Тези фирми ли имаш предвид? Аз съм от София и само в Баухаус видях нещо свястно.
EDI - майстор
Да, от КИМИ си поръчвах.Тези всичките, дето ги писах, а и вероятно много други, имат складове в София, ще ти е лесно на място да видиш нещата.
pgplamen - специалист
Готов ли си за това :)
Прикачен файл:
IMG-65416f9b533e56c8ab9e520d4f8f49c5-V.jpg
Делян - специалист
Тъй като в апартамента нямаше как да рендосвам и шлайфам, наложи се да купувам готов материал от Алати. Заболя ме сърцето, но нямаше как. Почти същите са цените и в Практикер.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Тема "Беседка и дървени материали" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: