• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте колеги,

Имам следното питане към по-знаещите. Разбичих с резачка този материал (орех) и разбира се стана грубо. С какво и как според вас трябва да се шлайфат и трябва ли да ги чакам да изсъхнат. Ето и снимка:
Прикачен файл:
20220710_141443.jpg
chapara - майстор
Май се казваше ,,абрихт" :?
MamaMy - майстор
Щтрайхмус също звучи добре. Някак си немски. Предполагам обаче, че е по добре да ги намаже сега с някакво масло и восък по краищата за да съхнат бавно и да ги пристегне в пакет с дистанционери между тях докато изсъхнат някъде на сенчесто, сухо и проветриво място.
yanush - специалист
И да обелиш кората и напръскай с нещо против дървояд (Бохемит примерно) Иначе прекрасна шарка ...
mavryt4o - майстор
Мажи челата първо с някаква плътна боя. Времето е много топло, от там съхне най-бързо и е добре да се запечатат че се пукат много. Нареждаш на сенчесто и проветриво място с по 2 приковки 25мм разположени перпендикулярно на десетина см от краищата. Слагаш накрая някаква голяма тежест и една ламарина отгоре. Сипваш си една ракия и след 3-4 години ще мислиш за следващи обработки. Сега са напълно излишни но ако си мераклия можеш да обелиш кората и да напръскаш на есен с някакъв препарат за превенция от буболечки.

Прикачен файл

Screenshot_20220715_215332_com.facebook.katana_copy_934x1999.jpg
lyubohar - майстор
чет юли 14, 2022 8:05 pmyanush написа:
Иначе прекрасна шарка ...
Каква прекрасна шарка?Само в средата нещо наподобява.
Прекрасните шарки са в корените и някои разклонения.
За сушенето Ви го казаха вече.
PIP - майстор
пет юли 15, 2022 10:20 pmlyubohar написа:
чет юли 14, 2022 8:05 pmyanush написа:
Иначе прекрасна шарка ...
Каква прекрасна шарка?Само в средата нещо наподобява.
Прекрасните шарки са в корените и някои разклонения.
като изсъхнат шарката ще е друга
lyubohar - майстор
Като навремето едни прави линии под таваните.Майстора казал-като изсъхнат ще се опънат!
PIP - майстор
съб юли 16, 2022 8:17 amlyubohar написа:
Като навремето едни прави линии под таваните.Майстора казал-като изсъхнат ще се опънат!
Иронизирай колкото искаш, но аз също съм сушил орех и след това съм си правил неща от него и шарката няма нищо общо след 6г сушене, тъмната сърцевина се беше размила по целите дъски, а след биченето бяха като на снимката по-горе.
mavryt4o - майстор
съб юли 16, 2022 8:53 amPIP написа:
съб юли 16, 2022 8:17 amlyubohar написа:
Иронизирай колкото искаш, но аз също съм сушил орех и след това съм си правил неща от него и шарката няма нищо общо след 6г сушене, тъмната сърцевина се беше размила по целите дъски, а след биченето бяха като на снимката по-горе.
След 3 години беловината по седалката изчезна.

Прикачен файл

FB_IMG_1655543014384.jpg
FB_IMG_1655543014384.jpg (43.08 KиБ) Видяна 1544 пъти

Прикачен файл

received_735276987707872.jpeg
  • 1
  • 2

Тема "Шлайфане на талпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: