Всичко за дърводелството
nick_stoinov - помощник
Здравейте, отварям тази тема първо защото имам нужда от съвети относно изграждането на тераса изцяло от дърво и второ, мисля че темата би могла да бъде доста полезна на хората, които тепърва се сблъскват с дървени конструкции. Надявам се е в правилният раздел, ако ли не, моля да бъде преместена. Не задължавам да се обсъжда само моят „проблем“, а напротив, добре ще бъде ако повече хора споделят своят опит, свързан с дървени конструкции.
Споделям какво искам да направя това лято, а вие ми кажете къде имам пропуски или някъде греша. Сдобих се с къща миналото лято в Странджа планина, на която искам да построя тераса от иглолистно дърво (бор) с размери 6,8 на 3 метра. Същата ще бъде захваната за стената на къщата и ще има едноскатен покрив с наклон около 26% (150), покрит с хидроизолация и битумни керемиди. Стената, за която ще се захваща е в основата си каменен зид с височина 130 см и ширина около 50 см и нагоре е цяла тухла единичка (вижда се по-надолу от снимките). Основата на която ще стъпва терасата е основно пръс с малка денивелация, която почти нивелирах, като до къщата има излят фундамент около метър широк, 13 см дълбок и дълъг почти до края на къщата. Излял съм 5 броя бетонови стъпки, като отпред са 4 броя и една отзад с размери 35х35 см и дълбоки 60 см и с цокъл 45х40 см на различна височина (заради терена). Две от стъпките станаха с 50 см дълбочина, тъй като ударих на скала. Използвал съм готова суха бетонова смес, запълвах и с камъни, армирах с гладка арматура около сантиметър дебела и винкели (каквото имах под ръка), които са забити в дълбочина около 20-30 см (с изключение там, където ударих на твърда основа). Крепежите за четирите колони отпред са бетонирани в колоните.
Терасата ще лежи на 8 бр. колони 15 х 15 см – 4 бр. отпред и 4 бр. отзад с височина 235 см, свързани с 6 бр. столици 15 х 10 см (три слепени греди 5х10 см), които ще бъдат съединени челно с Г-образно зарязване. Задните три броя ще бъдат захванати за стената посредством шпилки М12 през 1 м. Разстоянието между колоните ще е 250 см между крайните две и средните две колони и 180 см между средните две колони. Ще приложа чертеж малко по-надолу. Задните колони също ще са закрепени към стената (все още не съм решил как, но имам идеи) и ще стъпват върху крепеж, захванат с анкери към бетонната площадка и едната стъпка. Столиците ще бъдат свързани с ребра 5х10 см през 40см и между тях (ребрата) допълнително ще има връзка напречно с 5х10 греди шахматно. Върху ребрата ще има дъски с дебелина 2,5 см, ширина 25 см и дължина 4 м.
Отгоре конструкцията ще е идентична с тази разлика, че колоните и столиците ще са 10х10 см и може би няма да я има напречната шахматна връзка между ребрата. Височината на покрива ще е 260 см отзад и 180 см отпред. Предвидил съм сачак от около 50 см (или малко повече), зависи дали ще слагам улуци.
Ще има паянти между колоните и столиците, всички връзки ще бъдат с винтове с необходимата дължина и дебелина.
Към момента имам наличен дървен материал от 20 бр. колони 10х10см на 3м, 55 бр. ребра 5х10 см на 4м и 60 бр. дъски 2,5х25 см на 4м. В началото на другият месец ще се сдобия с 8бр. греди 15х15 см на 3м и материала за покрива (още не съм ги купил).
Извинявам се за дългият пост. Със сигурност изтървам нещо (като обработка на дървото), но ще допълвам, както с обяснения, така и със снимков материал развитието. Надявам се успях да поднеса на първо време какво ми предстои и как смятам да го изпълня. Държа да отбележа, че терасата ще я правя основно сам, но ще викам помощници за по-тежките дейности, както и че за първи път правя подобно нещо. Въпросът ми е – надеждна ли е конструкцията и има ли някъде пропуск, опасност от провисване или изкълчване? Благодаря предварително.
Прикачен файл:
Ляво диагонално.png
Прикачен файл:
Размери под и покрив.png
Прикачен файл:
Стена къща.jpg
Прикачен файл:
Стъпки 1.jpg
Прикачен файл:
Стъпки.jpg
PIP - специалист
Първо, задължително използвай цели колони отдолу до горе, 15х15см е добър размер. Ако ще ползваш греди за декинга с размер 10х5 столиците трябва да са ти по-близо една до друга от 2.5м (повече столици, най-много 1.8м една от друга) или да увеличиш сечението на ребрата (поне 12х6). Столиците по-добре 20х5, отколкото 15х10 и когато ги монтираш зарежи колоните поне 1.5см, за да не се носи конструкцията от винтвете. Ребрата за покрива също е добре да са с по-голямо сечение.
nick_stoinov - помощник
Благодаря за съветите, но не разбрах какво имаш в предвид под "цели колони отдолу до горе". Отдолу колоните са 8бр. 15х15 см, а отгоре 8бр. 10х10см. Столици 20х5 трудно ще ги съчетая с колони 15х15, а ребрата ми са 10х5 (вече съм си ги осигурил), но вариант ли е тази решетъчна конструкция на пода на терасата, която съм приложил в първият пост. Пода ще е дюшеме.
PIP - специалист
Имам предвид да не са колона върху колона, а една цяла. Нещо подобно на това, но тук колоните са 10х10, защото терасата е ниска и горния край на колоните се ползват за парапета, при теб поне 15х15см.

Прикачен файл

nsi samjpg.jpg
nick_stoinov - помощник
Разбрах те. Интересно изпълнение би се получило, дори и може би по-стабилно. Но както писах и по-горе материала почти съм го събрал, остават само долните колони и битумните керемиди и съм се насочил към този тип конструкция (с отделни горни и долни колони).
Прикачен файл:
Изглед от дясно.png
Прикачен файл:
Изглед от ляво.png
Прикачен файл:
Ляво диагонално1.png
ZEDYCUS - майстор
Мисля не е проблем да не са цели колоните. Да си останат като ги е замислил, просто под горните 10 см колони да положи по цялата дължина легнала греда 10х10 като на старите чардаци. На чертежа са върху едни къси парчета.
Все споменавам беседката ми, но там съм направил същото каквото и старите майстори по манастири и стари къщи. Само долната греда съм я прекъснал(последната снимка) , а не трябваше като се замисля.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
nick_stoinov - помощник
Благодаря за съвета ZEDYCUS, тази легнала греда само отпред ли трябва да я има или и на задните колони също (а между страничните). Предполагам нещо такова трябва да се получи
Прикачен файл:
1111.jpg
ZEDYCUS - майстор
Отзад може да ти пречат на праговете на вратите, може да сложиш до тях само. Демек да са прекъснати.
Като на този чардак, ще се получи. Може да го подчертаеш и с цвета на гредите.
Успех с проекта. Сигурен съм, че ще стане хубаво. Няма по голям кеф да седиш на открито през лятото на хубава гледка. :partyman:

Сетих се за още нещо, предния карай на навеса го направи поне 2 метра. 1,80 е прекалено ниско. Ако има и стреха напред ще дойде още по ниско.
nick_stoinov - помощник
Така ще го направя, както казваш. Колкото до покрива - страхувам се, че няма да мога да го направя с 2 метра височина отпред, поради ограничението във височината отзад и спазването на наклона за мин 15 градуса при битумните керемиди. Като се замислих може да намаля височината на долните колони и ще се получи (за сега са замислени около 230 см, но не пречи и да са 210). За гледката си много прав :partyman: .
Прикачен файл:
Gledka.jpg
Руди - специалист
Браво, браво за начинанието!

Като елемент най-критичен са столиците на отвор 2.50.
По-добре опитай да събереш три 15х5 вместо 10х5 см.
Гредореда и дъските са ти икономични, но стават, стига да
не товариш терасата с нещо (тежки саксии, съдове за вода...)
и сигурно ще вибрира, ако тропнете хоро отгоре.

Като детайл най-рисково е снаждането на колоните, т.е.
укрепването на колоните от горния етаж, тия които са отпред
и не са хванати в къщата. Допълнителните греди вече сте ги
коментирали. Ако можеш, сложи подкоси долу в двете посоки
поне в ъгловите колони, както е на снимките на
ZEDIKUS, можеш някак си да ги впишеш в парапета.

Успех!

Тема "Строеж на тераса от дърво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: