• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
JustHappens - помощник
Здравейте, харесъл съм този модел интересува ме дали някой е запознат или има впечатления от циркуляра за тези пари 400 лева също какво бихте препоръчали. Като цяло това ще ми бъде първия ръчен циркуляр мисля да се използва на вилата ежеседмично модела е с мощен двигател и 210 мм диск.
Поздрави.
nikolson - майстор
Имам такъв. Отлична машина.
Kumay - майстор
Много добра машина!
Щом ти е първи и за вилата погледни и N5900B с 235 мм диск, 2 000 W. С дълбочина на рязане е до 85 мм.
В момента при нас е на промоция за 369,00 лв с ДДС.
aroot - специалист
Здравейте.
Да не отварям нова тема, бих искал да попитам, от къде да си купя хубав диск за 5008?
Ще си взимам първи циркуляр, покрай ремонта у дома, все нещо излиза за рязане. Харесва ми, в свободното си време мисля да правя разни неща за децата.
Фен съм на марката, имам няколко играчки но при избора на този модел, поне аз удрям на камък - ф210 с 25 мм отвор и голям брой зъби (48-60) качествени дискове не намирам - ламинат, пдч и други подобни, неща в домашна атмосфера. Греди, бичмета и т.н. не са ми в интереса.
Поръчка от чужбина ми е трудоемко занимание, макар че не е невъзможно, защото конкретно в момента ме чака гардероб (от ПДЧ), който трябва да му се редуцира височината с 10 см.
Ако не намеря подходящи дискове, ще се наложи да сменя марката с американците, защото при ф190 дискове, поне на хартия техния 575К е най-добрият избор. От там и избора на ф190 дискове е голям..
Благодаря предварително.
Kumay - майстор
ср окт 23, 2019 6:28 pmsevginsali написа:
... Фен съм на марката, имам няколко играчки но при избора на този модел, поне аз удрям на камък - ф210 с 25 мм отвор и голям брой зъби (48-60) качествени дискове не намирам - ламинат, пдч и други подобни, неща в домашна атмосфера. Греди, бичмета и т.н. не са ми в интереса.
...
5008MG е с диск 210/30, не на 25 мм. HS7601 е със 190/30. При Makita всички ръчни циркуляри на 220V са с отвор 30 мм.
aroot - специалист
Благодаря. Малко след като постнах видях че съм се объркал. Но се подведох по инфо на сайта, от където мисля да пазарувам.
И все пак, от къде да намеря хубав/и диск/ове на 210/30? Може и на ЛС, ако се води реклама.
Може би трябва да променя въпроса си, от гледна точка на консумативите и с оглед на "направи си сам" нуждите, дали не е по-правилно да избера ф190 пред ф210?

Прикачен файл

2019-10-24.jpg
Kumay - майстор
Виж дисковете на Бош - не са лоши. За теб е Optiline серията.
5008MG е хубава машина с по-големи възможности на рязане от тези с дискове 190 мм.
Изборът на циркуляр зависи най-вече от това колко дебела дървесина мислиш да режеш и какви пари си готов да дадеш. Дали ще си заслужава по-голяма инвестиция и по-голямо тегло решаваш ти.
пишман_майстор - майстор
Стана ми интересно защо все се предлагат големи ръчни циркуляри за работа. Имам няколко , от голям с 235 диск, среден със 190 , до по-малък със 165. Реално най-често и най-удобен е този със 165 диск. Него най-много го ползвам. Почти всичката дървения край мен, с него я режа. Средния го ползвам предимно за кофражни платна. Големия само се търкаля наоколо и не го пипвам. Тежък , масивен и умаря ръката яко , иначе да, мощен е и реже доста ( 1800в) .
В момента дори си търся пак малък, но с повече обороти ( от тоя който имам ) и мотора да е надлъжен . Въобще не искам голям.
aroot - специалист
Мога да обоснова моето решение с факта че имам слабости към марката, относително добрата цена на модела 5008 към момента и презумцията за запас. Все пак, ще ми е единствена, за хоби цели. По-малките модели на марката идват с по-малки мощности. Тежестта на 5008 е 5.1 кг по книжка. Зa 1-2 пъти работа на седмица (най-много събота неделя) си мисля, че няма да ме умори, но може и да греша. Аз пак добре, поне се отказах от n5009b - 7.2 kg ;)
Нe съм имал такава машина, че да правя сравнения, но се съгласявам, че при ежедневна работа има значение тежестта.
Вариант е да мина на hs7601, но имам чувството че евтините стоки на сериозни марки (без значение отрасъл на индустрията) не винаги са читав вариант.
Гледам руснаците много доволни от американския 575k,той е вариант, макар че съвсем субективно марката не съм и фен. Всичко ми е синьо и изведнъж това жълто..
Конкретно по-темата, multimaterial серията на бош с 64 зъба добре ли е за домашен диск за дървения или да гледам optiline? За 1ят вариант, най-много някой пластмасов перваз за режа от време на време като допълнение. С тази машина не смята да режа алуминий или метали.
Kumay - майстор
чет окт 24, 2019 11:15 amsevginsali написа:
... multimaterial серията на бош с 64 зъба добре ли е за домашен диск за дървения или да гледам optiline? ...
Multimaterial става и за тънка ламарина/режат се термопанели с него/, но няма да ти прави толкова чист сряз колкото Optiline.
  • 1
  • 2

Тема "Мнения за ръчен циркуляр Makita 5008mg" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: