Всичко за дърводелството
Elvis - специалист
Здравейте!
Искам да започна с очевидния факт, че не съм дърводелец и се надявам да бъдете снизходителни :)
Поех инициатива да обновя пейките пред блока, които са доста занемърени. В блока живеят само възрастни хора и няма кой друг да свърши тази работа.
Част от дъските на пейките са направо за подмяна, но голяма част могат да бъдат използвани отново след подходяща обработка. Смятам да ги почистя добре от старите слоеве боя и загнилата дървена повърхност, да ги импрегнирам, боядисам и монтирам.
Почистването смятам, че ще е най-ефективно с лентов шлайф или електрическо ренде. Не съм ползвал никой от двата инструмента и искам да питам кой от двата е по-ефективен за целта и с кой от двата е по-малко вероятно да се самоубия :)
Лично аз клоня към лентов шлайф (първо с P40 после с P150)

Поздрави!
ralev - специалист
Сам сте си отговорили на въпроса, шлайфа
miliad - майстор
Рендето ще е по-ефективно в пъти.
Ако ти се шлайфа, по-добре си купи приставка за ъглошлайф. По-малко пари, по-евтин консуматив, по-високи обороти.
С лентов шлайф ще "годинясаш" докато свалиш боята и гнилото.
Elvis - специалист
P40 върху чамови дъски няма ли да се справи приемливо? Притеснявам се, че рендете ще е малко по-агресивно и след това ще е нужна допълнителна обработка за финиш. Вярно, че са 20 двуметрови дъски по 4 страни всяка, но ако ми отнема по минута-две на страна, това са около 2 часа и половина шлайфане само с едрата шкурка, което е приемливо. Като сложа и ситната и пристягането на дъските... ден-два не ми мърда за тая работа.
Не знам дали са ми верни сметките?

ПП:
Нямам нито един от двата инструмента, но ще си купя или взема под наме един.
Имам орбитален шлайф, но той не е подходящ за толкова обемна работа.
cvetomir_77 - специалист
Моето мнение е, че лентовият шлайф ще ти свърши работа. Имайки предвид, че дървото е доста остаряло ще се свали доста бързо с шлайфа. А за да ти се даде по-точен отговор ще трябват най-малкото снимки на работата, която те очаква.
miliad - майстор
Боята затлачва шкурката. Дори и шкурка 24 да вземеш, 2мин време е фантастика.
Chefo77 - майстор
Моето мнение е, че нито един от двата инструмента няма да ти свърши работата, която очакваш.
Лентовият шлайф иска права и равна повърхност, за да работи оптимално. При пейките нямаш нито едното, нито другото. В добавка, машината е с доволно скъпи консумативи за това, което искаш да правиш.
Рендето ще отнеме повече от това, което ти се иска. Да не говорим ако някъде има пиронче или винт, как ще му хареса.
И двете машини няма да успеят да свършат работа по ъглите, защото са обемни и просто няма да достигнат до тях.

Аз бих го направил с ъглошлайф с пад за велкро шкурки И ексцентър или обикновен виброшлайф. С ъглошлайфа вземаш грубото БЕЗ ДА ЗАДЪЛБАВАШ, с другия правиш финиш.
Elvis - специалист
Благодарен съм за всяко мнение!
Нещата вървят към ъглошлайф, какъвто нямам, но и без друго все се каня да си закупя този Bosch GWS 15-125 Inox Professional, Ъглошлайф електрически 1500 W, 2200 - 7500 об./мин.. Разполагам с тази приставка Кaindl Rubber sander plate Ø125mm, предполагам с нещо подобно ще трябва да го ползвам? Не съм сигурен дали е така, но предполагам ъглошлайфа се препоръчва (не само в тази тема), като по-ефективно средство заради по-малката контактна площ по време на шлайфане? В този ред на мисли какво ви е мнението за прав шлайф - имам този Makita GD0810C, Шлайф прав 750 W, 1800 - 7000 об./мин, ф 6 мм и мога да си купя приставка, като на картинката, но не съм много сигурен, че ще е ефективно?
Chefo77 - майстор
Първо - шлайфа на Бош защо реши да е за обработка на INOX, имаш ли някакви по-специални изисквания? Максималните му обороти са ограничени на 7500, той е за обработка на неръждаеми материали, където 11 000 оборота са много високи. 17-125 стандартен е 150 лева надолу.
Второ - посочената приставка е за дрелка/винтоверт. Обикновен пад за ъглошлайф е 3-4 лева, не се мъчи да използваш тази, която имаш - с нея се работи много по-трудно. Но да, подобна е тази, за която аз съветвам. Само че е с вътрешна резба М14, вместо с ос за надяване на дрелката.
Трето - идеята на правия шлайф е съвсем различна, ще ти се отели вола докато изшкуриш пейка с него. И консумативите са много по-скъпи.

А аз лично предлагам ъглошлайфа като метод за грубо, е защото по-добре се контролира, ефектът е много добър при всякакви повърхности и велкро шкурките за пада са евтини.
Elvis - специалист
Благодаря за второ и трето! Тази информация ми спестява време и безмислени опити...
За ъглошлайфа нямам специални изисвквания, просто реших без някаква основателна причина, че е по-надежден..., а и 11 000 оборота ми се струват прекалено много (май единствено за рязане е подходяща).
Предполагам Вие говорите за този Bosch GWS 17-125 CIE Professional, Ъглошлайф електрически 1700 W, 2800 - 11 500 об./мин. има и някакъв друг Bosch GWS 17-125 CIEX Professional, Ъглошлайф електрически 1700 W, 2800 - 11 500 об./мин., който не разбрах по каква се различава, но ще разгледам и ще си избера нещо. В случая все ще ми свърши работа, просто ще гледам да мога да го ползвам и за в бъдеще, ако се наложи нещо друго.

Благодаря още веднъж!
Поздрави

Тема "Ренде или Лентов шлайф" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: