• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте.

Много ме интересува дърводелската сглобка DADO. Постоянно гледам по клипове в интернет, как я правят кой с обикновен циркуляр, кой със специално 'dado blade'.
Повече ме интересува, как се нарича тази сглобка на български език. Също и ако някой знае и е виждал къде се продават специализираните остриета за сглобката. Т.е. да отида в магазина и да попитам: "Имате ли 'еди си това нещо' с което се правят 'тия' сглобки". ( Не ми се занимава с поръчване по и-бей от на другия край на света и прочие)

За остриетата, някъде четох, че се слагат два обикновени циркуляра и .... такива ти ми глупости. Между циркулярните дискове има едни "отчупващи" дискове (Къде пластини с по два зъба ...), които няма от къде да се намерят, освен при закупуването на цял комплект.
За сега се мъча да я правя на циркуляра, ама става бавно, някъде хлабаво, другаде не влиза .... Майсторлъка ми е слаб.

Ако някой не ме е разбрал, да пише в Гугъл "dado blade", "dado stack", "dado joint". По картинките ще ме разберете.

Всяка информация по темата ще ми е от полза.
Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Длаб и зъб
Ама не мисля, по магазините да го знаят повече от DADO
npace - специалист
http://sparky.eu/bg/powertools/multifun ... -plus.html
И за Дядото става, и за много други работи също. :-D
mavryt4o - майстор
В Тека съм виждал на смт такъв сет но по спомен цената беше не реално висока . Ще ти дам един жокер за,, лъкатушещ циркуляр '' :wink: Нито за длаб и зъб ще знаят нито за дадо :cool: но по-вероятно е да знаят за шлиц и чеп, което е същото но така го пише в учебника. Това е една от най-здравите и отговорни сглобки в крайните рамкови съединения. Визирам крила на врати, прозорци и мн. други. За касите пък клиновидна сглобка. Ако искаш да правиш здрави неща този инструмент ще ти е от полза.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
чет окт 17, 2019 3:38 ammavryt4o написа:
В Тека съм виждал на смт такъв сет но по спомен цената беше не реално висока . Ще ти дам един жокер за,, лъкатушещ циркуляр '' :wink: Нито за длаб и зъб ще знаят нито за дадо :cool: но по-вероятно е да знаят за шлиц и чеп, което е същото но така го пише в учебника. Това е една от най-здравите и отговорни сглобки в крайните рамкови съединения. Визирам крила на врати, прозорци и мн. други. За касите пък клиновидна сглобка. Ако искаш да правиш здрави неща този инструмент ще ти е от полза.
Майсторът си е Майстор!
EDI - майстор
Може да пробваш с нут и перо, по-масово е.
Lisko - майстор
Дейдото е дума която се ползва в Северна Америка. В някои ако не и всички Европейски страни е забранена продажбата на дейдо сетове поради съображения че са опасни.
Името на сглобката, дейдо идва от самия канал който също се казва дейдо. По дефиниция - напречно на влакната. Когато имаме канал надлъжно на влакната, тогава се казва груув. (groove).

miliad - майстор
За да бъдем то4ни името на сглобката е: при рамки - 4еп и шлиц или 4еп и длаб/това са две разли4ни сглобки/; При кутиите ако 4еповете са пове4е от един, ве4е се казва:съединение на зъби, без зна4ение какъв е вида на зъбите.
Сглобка "нут и перо" се казва само когато имаме надлъжно съединение/по дължина на детайла/, ако е крайна връзката е нут и 4еп. Дори и 4епа да е вставен/допълнителен/, пак няма зна4ение вида на 4епа-прав,заоблен,гратов.
Общо взето няма то4но конкретно име за всеки тип сглобка в българската терминология, а е по скоро кратко описание на това което изпълняваме.
Благодаря на всички за страхотното инфо. Това, че са забранени, и хабер си нямах ...
Сега разбирам, колко много не знам...

Това с фрезата е добра идея, ще я пробвам ... Имам една Лидълска, ефтинджос... Ще трябва да си купя читави фрезери, обаче. Вероятно и една приставка за право рязане. Както казах, майсторлъка ми е слаб.

А това, че в магазина няма да знаят що е то Шлиц и Чеп, съм абсолютно сигурен. Влизам веднъж, една се лепва с "Да ви помогна с нещо", а аз: ' Ножовете за оберфреза каде са?' А тя ми показва ножове за плания. Добре че това, което търся е на отсрещния щанд, че го забелязвам и посочвам "Всъщност това търся, май не обясних правилно..." Да не засрамвам момичето поне .. Тъй тя.

Лъкатушещия циркуляр ... чувал съм, но не мерси. Определено няма да се справя с него. А и циркулярчето ми няма да го побере, МАЙ.

Тъкмо гледам в ибей едно 8 инчово 'стекче' з аоколо 150 кинта, барабар с доставката, ама май ще пропусна.

Отново благодаря. Ще се поупражнявам и с циркуляра и с фрезата. Все ще му храна цака.

Ако някой се сети още нещо да допълва темата. Аз ще си я следя, от време на време. Пък и друг да понаучи нещо няма да е зле.

Евала ви майстори, лека и спорна да ви върви.
skobastudio - напреднал
Темата и за мен беше полезна, научих българските термини за различните варианти :supz:

Нека да добавя и един "вариант" на дейдо-то.
Донякъде подобна, донякъде различна е сглобката sliding dovetail.

Има някои предимства като здравина и допълнително лимитиране на направленията в които може да се разглоби (ако не се ползва лепило например).
Също може да се ползва за стягане на дъската, в която е женската част така, че тя да не се измята много.

Аз съм опитвал да я правя с ръчни инструменти, ето вариант с машини:
https://www.woodmagazine.com/woodworkin ... gdovetails
  • 1
  • 2

Тема "Дърводелска сглобка "DADO" ? Какво е това и как се прави?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: