• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Globe - помощник
Здравейте,
Имам едно малко нестандартно питане:
В новата си баня предвиждам плот от бамбук, върху него мивка(тип купа)
Плота е закупен от ИКЕА и е за шкаф за баня. Как се обработват/импрегнират най-добре тези материяли ? Лак,масло, вакса или как да се грижа най-добре за него?. Наясно съм ,че ще го подсушавам редовно (душа няма да го "полива" с вода)
Поздрави :)
EDI - майстор
Масло или хибрид лак-масло.В зависимост дали ще го поддържаш добре, един лак на водна основа и дори лазур също ще свърши работа.
Globe - помощник
чет дек 12, 2019 1:34 pmEDI написа:
Малко инфо:
Плота е купен от ИКЕА. Преди 2 дни закупих едни бамбукови закачалки за банята. Взех кутия с масло за дърво също от там. Вече 2 дни опитавам тънко да намажа едната закачалка (2 леки мазания) и тя остава цял ден мокра.. След 2 дни вече остана само лепкава,защото явно маслото изсъхна върху нея (т.е вече е за хвърляне),а не попи в нея! Според мен бамбука - не попива ! Явно за това все пак правят сапунерки и подобни аксесоари за баня от бамбук.
ky-kyy - майстор
Едно време, съм правил въдици от бамбук. Обгарях го, после мажа с лак за дърво и издържаха, докато се счупят :lol: Скоро намерих една в гаража, сигурно на 35 години, ако не и на повече. Лака си стоеше добре, но за жалост не мога да кажа същото за здравината....Леко я поогънах и се спраска....
Та, пробвай да го поодухаш с пистолет за горещ въздух и после директно лакирай :)
Lutchezar - специалист
Тия всички експерименти защо не ги правите първо на малки парчета?
EDI - майстор
Маслото се полага и след време от няколко часа до ден, се обира с кърпа и се полира.Или се нагрява и се полага топло и после пак се обира с кърпа и полира.Няма как да изсъхне намазано, не е лак.А масла има много видове - ленени, парафинови и т.н.Затова се правят проби, както се каза горе.Идеята с пистолета е добра, нагрей и обери с парцал.
radius - майстор
Да не говорим, ако бамбука е минат с някой безцветен лак.
Lutchezar - специалист
Особеност на българската баня е че обикновено е вътрешно помещение без прозорци, с недобра вентилация и вследствие на това с постоянно висока влажност. Та дърво от всеки вид без сложни и непрекъснати грижи не се чувства добре.
Аз бих помислил за запечатване на дървесината, дали на база восък, парафин, дали с лакове, всичко е строго индивидуално, и най вероятно ще се разбере по опитен път по метода на пробите и грешките.
Globe - помощник
Всичко това е ясно... ,както казах взех една малка закачалка в повече ,за да експериментирам върху нея..
Маслото го намазах тънко и на другия ден го обрах с кърпа ,като той си стоеше все едно сега е намазан.... На 2-рия ден стана просто лепкаво.... Денонощната температура на която се намира теста е около 20 градуса. (днес е 3-ти ден). Маслото от ИКЕА е ленено + още нещо си..
Мерси за съветите ,но от цялата дискусия разбирам ,че всъщност никой не е работил буквално с бамбук? (освен въдиците мазани с лак)
Lutchezar - специалист
Ако е това
https://www.ikea.bg/products/bathroom/v ... t/40371273

Пише в описанието че е с безцветен акрилен лак.

Също така в Икеа има една работна маса, инокс и бамбук, там пише че е обработен с ленено масло.

Та това което сте закупили, също трябва да е описано как е обработено. И след това да се мисли как да се поддържа.
  • 1
  • 2

Тема "Плот от бамбук :)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: