• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
punankov - напреднал
Здравейте, ще правя кухня на приятелката ми и търся някой който да може да изработи два плота и няколко рафта от масивна дъбова дървесина. По-големият плот е с дължина 3600мм. Искам да са изработени от по-големи ламели за да не прилича на паркет. Например широчина 90-120мм и дължина 900-2000мм или цели дължини, ако някой има налични и са ми в бюджета. Благодаря предварително. :)
yanko78 - специалист
Според мен и неудачно да се слага плот на кухня от естествена дървесина. При положение, че там се реже, може да се изтъве нож, тежка тенджера и т.н. Аз предпочтитам естествен камък като гранит например или, нормалните ламинирани плотове в съчетание с принт стъкло за гръб или същия гръб като плота. Успех!
punankov - напреднал
Благодаря за мнението, наясно съм със здравината на гранита, но пък му липсва толината на дървото. Защо те притеснява здравината, аз си мисля че при евентуален по-силен удар от твърд предмет с остър ръб, винаги може да се запълни с малко кит и да се омасли допълнително.
yanko78 - специалист
пет апр 24, 2020 4:09 pmpunankov написа:
Благодаря за мнението, наясно съм със здравината на гранита, но пък му липсва толината на дървото. Защо те притеснява здравината, аз си мисля че при евентуален по-силен удар от твърд предмет с остър ръб, винаги може да се запълни с малко кит и да се омасли допълнително.
Топлината, можеш да си е създадеш с единия ред челни вратички, дали горен или долен, въпрос на вкус. Проблема е, че и плотовете почти винаги са мокри, отделно, ако котлоните са вградени в плота (а и печка да е) винаги има пръски ако пържеш нещо. Ако държиш да е масив, има ламинирани и искуствено създадени дървени плотове, които са си обработени да са плотове. Мисля, че дъб, колкото и плътен и твърд да е, трудно би го подготвил, за да стане като готов, предназначен, за плот да ди е.
punankov - напреднал
Надявам се маслото, което съм избрал (то е специално за кухненски плотове) да го предпазва от мазните пръски от готвенето.
mastodonta - напреднал
Понеже аз наскоро слагах дървен плот макар и от бук да си кажа - аз ползвах плот от Баухаус и мисля, че качеството е супер. Има до колкото знам също и от дъб и от акация.
npace - специалист
Там дето ще се готви може да планираш една добавка от неръжд. :-D
lyubohar - майстор
Мисля,че ще е хубаво 2-3 години.
После ще се сваля всичко и ще се шлайфа наново.
Подобен дървен плот има около мифките на дъщеря ми(под наем).
Около тях напукано покритие и почерняла дървесина.
Поне да се предвиди лесно оголване.
parketmilanov - специалист
Привет , Правим плотове за кухни и бани
Имате Л.С.
punankov - напреднал
Благодаря mastodont, проверих наличните в Баухаус, има дъбов плот, но е от дребни ламели и прилича на паркет (ефекта който избягвам). Относно устойчивоста на плота, въпросното комерсиално масло, няма да му правя реклама но мисля всички сте го чували, се рекламира така- "повърхността е устойчива на всички домакински химикали, вкл. на вино, бира , газирани наптки, плодови сокове, вода и т.н". Преди няма и минута се чух с тях по телефона и ме уверяват,че нямам да имам проблеми с пръски мазнина, и всякакави хранителни продукти. Ще е проблем обаче ако е в големи количества и прогори дървото, аз си го представям ако ми кипне фритюрника например. Също ми обясниха че ще имам проблеми с обезмаслители и препарати с пчелен восък. Благодаря за включването parketmilanov, ипратил съм запитване.
  • 1
  • 2

Тема "Изработка на кухненски плот, дъб, масив...някой може ли?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: