• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
meleager - напреднал
Преди време, от случайна обява в OLX, си купих викингски стол - най-простият (и най-удобен, поне за мен) стол, който съм виждал (снимка 1, снимка 2, снимка 3, снимка 4).

Обявата отдавна я няма, а столът се счупи. Искам да го възстановя. Предполагам, че ми трябва по-здрав материал, за да издържи на напъна при сядане. Бук, дъб, друго (дайте съвет). Намирам обяви само за дървен материал наедро. Имате ли идея откъде мога да си купя парче здрава рендосана дъска (талпа не става, защото няма къде да я обработя), която вече с помощта на зеге, пила, шкурка, да докарам до завършен вид?
Последна промяна от meleager на вт юни 09, 2020 11:46 am, променено общо 2 пъти.
lyubohar - майстор
Така като гледам си има конструктивен дефект.Виждам,че е спукан от двете страни.
Струва ми се тесни тези места на спукване.Иначе може с дълги видии и лепило да го закърпите.
meleager - напреднал
вт юни 09, 2020 11:13 amlyubohar написа:
Така като гледам си има конструктивен дефект.Виждам,че е спукан от двете страни.
Струва ми се тесни тези места на спукване.Иначе може с дълги видии и лепило да го закърпите.
Да, вероятно е така, но в интерес на истината столът издържа няколко месеца преди да се счупи. Не съм познавач, но предполагам, че дървесината, от която е изработен е иглолистна. Затова предположих, че ако се изработи от широколистна, без да се променят параметрите му (може би само дебелината, която в случая е 2 см), ще стане достатъчно здрав.
naster - специалист
2 стяги и малко Titebond III. Но не е сигурно дали няма да се счупи на друго място.
mavryt4o - майстор
Лепило в цепките от страни разпробиваш с 3 мм бургия и с дълги винтове 4 мм стягаш. Колкото подминат линията на сцепване по-добре. След изсъхване вече лепителния шев е по-здрав от самата дървесина и на същото място няма да се сцепи. Може да направиш фрезенк с 10мм бургия и след това като се скрие вътре главата слагаш дървена тапа с лепилце и няма да си личи нищо. 5-6 винта на страна смята ще са достатъчни.
meleager - напреднал
Честно-казано не съм и помислял за закърпване на счупеното парче като вариант. Но щом казвате, че има шанс да стане, ще взема да пробвам. Благодаря за съветите и за марката лепило (вече е поръчано).
naster - специалист
Лепилото е топ: умишлено 3-ката е по-добре, ако ще се ползва и на открито, а и отвореното му време е повече.
radius - майстор
Моите краштестове потвърждават превъзходството на пва лепилата над пу. Поне откъм якост, за водоустойчивост вероятно не е така. Т. е. добър избор на лепило.
С винтовете е многл хитро, ще разпределят усилието на голям участък. Най много следващото сцепване да е на 90градуса спрямо това.
aroot - специалист
Колеги, я споделете от го взимате/поръчвате тва лепило.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на счупен викингски стол" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: