• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
aroot - специалист
Здравейте.
Планирам да се занимавам с дърводелско, в напълно аматьорски стил. Имам тук там някоя машинка, като основно ми липсват циркуляр настолен + такъв с герунг и настолна бормашина (последното не ми е належащо). Ще опитам да видя, дали може да има успех кучето да стане касапин с гледане на клипове, като целта е релакс, тъй като работата ми не е физическа, а работа с документи и взиране в монитор по 12 ч.
Избрал съм си makita и следните им два модела
  • Настолен циркуляр с герунг и напречно подаване Makita LS1018LN /1430 W, 4300 об./мин., ф 260х30 мм/
    Настолен циркуляр Makita MLT100 /1500 W, Ø 260 мм, /
Въпроса е, това разумен избор ли е? Ясно, че не е евтин, гонят а и че минават 2 к, но има ли нещо друго като тяхна алтернатива, т.е. да предлагат повече или да са по-добри, колкото и относително да звучи това. Като начинаещ, не мога да определя "класа" на тия машини, но марката а и цената ми говорят малко. Отделно по хиперпаркетите видях еквиваленти на "достъпните" марки и изработката леко ме разочарова. Инструмента не прави майстора, но моята цел е удоволствие, така че се притеснявам от евентуално вгорчаване, от там и избора е такъв.
Другото, което много ме тормози, че евентуалната работилница, ще се шири в не много голям гараж, в кооперация, ролетна врата, без прозорци. Мястото позволява обособяване на някакъв кът с работна маса, нещо като 400/150 cm max. Гаража едновременно е и нещо като склад с всчиките му балкански потребности - буркани, багажи и т.н. Проблемът е в аспирацията, т.е. в липсата. Вече няколко пъти пробвам на полуотворени врати и с вкл прахосмукачка - все DIY изпълнения; но всичко става прахоляк при рязане с циркуляр, че дори и зеге. Ако и когато взема горните две машини, ще стане по-лошо. Някакви опити с аспирация на такива тесни пространства? Лични опити или клипове в нета?
Да добавя, че работа отвън е много нежелателно, най-малкото защото ще привлича излишно внимание на съмнителни и не толкова съмнителни елементи..
Та тва е за сега, благодаря предварително на отзовалите се.
mavryt4o - майстор
Само ще вметна че с настолен циркуляр и добра каретка или шейна ще покрие всички възможности на герунга че и отгоре. Такъв с безчетков мотор шума му е наполовина от пендулата. За марки и модели акъл няма как да давам защото и аз още търся нещо подобно но по-тежко и трифазно.
bimbaeco - майстор
https://www.jettools.bg/mashini/rezhess ... 216ts.html
Съседите ще са по-малко сърдити заради асинхронния мотор. Ако си смел и пазаруваш на старо, за 2000 може да оборудваш сериозен "гараж."
Подкрепям маврудчо за герунга. Полезен е само заради мобилността си. С рестото си купи по-добре един щрайхмус.
aroot - специалист
Благодаря за включванията, информацията е много полезна.
Машинките на Axminster са ми в полезрението, но сега след като разбрах че мога да мина без герунг, ще ги гледам по-сериозно.
За употребявана техника, трябва познавач. Всичко в офиса съм избирал аз, все коорпоартивен клас употребявани машини, с ресур за години напред - но там разбирам. За гаражната работилница, ще ми е нужна сериозна помощ за избора и още по-голяма за да се види на място - все трудни неща за комбинация. Иначе , кой би отказал добра оферта? Не и аз..
Нямам големи амбиции да имам всичко, все трябва да се почне от някъде, с времето с натрупване на практически опит, явно ще мога да избирам по-умно, но на този етап ми трябва рамо.
Аспирацията е сериозен проблем..
bimbaeco - майстор
https://www.olx.bg/ad/bantsig-eder-CID1 ... a5d14ff8b1
Чугунен, запазен, с асинхронен мотор. Класически дизайн Рокуел/Делта от преди втората световна. Ако нямаш трифазен ток, моторът е отделен и лесно се подменя.
aroot - специалист
Нямам трифазен, но по големият проблем са височината (апартамента над мен е с вътрешни стъпала и аз падам в ниското) и място. А и не съм мислил за банциг, малко си имам страх към този род машини. Все пак благодаря..
bimbaeco - майстор
Този е не повече от 1.80 висок.
Обявата е по-скоро пример, че могат да се намерят много хубави машини за смешни пари, ако човек си отваря очите и не го е страх да купува на старо.
Освен това, съм почти сигурен, че някой колега от форума ще се възползва.
skobastudio - напреднал
чет юни 18, 2020 10:26 pmaroot написа:
не съм мислил за банциг, малко си имам страх към този род машини
доколкото чета и виждам какво казват големите гурута, банцигът е една от по-безопасните дърводелски машини
(освен ако нямаш предвид старите големи чугунени машини в изказването си, а не конкретно банциг)
aroot - специалист
Банцинг, като машина и действие не ми е много ясно какво прави, какво аз бих успял да направя и т.н..
Освен това, мястото не е много, и трябва да започна с абсолютният минимум.
Приложено може да видите схема на ситуацията при мен.
За коментарите на колегите мога да кажа, е и аз искам хубави машини на добра цена, н о има мноог фактори, които ме ограничават. Учудващо, парите не са ми най-големият проблем :-D , а мястото...

Прикачен файл

2.jpg
Фитилчо - майстор
Банцига позволява КРИВИ срязове, вълбнообразни + груби там където не гониш абсолютният паралел на сряза.
Освен това позволява по-грубо рязане за разни детайли във височина. В крайна сметка ако е хубав банцига пак реже право, но за абсолютна точност се ползва циркуляр и пендула за прави резове. Обаче как ще срежеш 250мм дъска освен на банцига :) Е, може и на циркуляра, зависи колко е голям диска . + циркуляра отнема повече материал
  • 1
  • 2

Тема "Циркуляри и гаражна аспирация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: