Всичко за дърводелството
spk
Здравейте на всикчи,

Строя къща, като част от проекта са доста големи дървени ферми и дървена ламперия, която е видима.
Ще бъдат изложени на сериозна слънчева светлина, тъй като къщата е с изцяло южно изложение. Лятото има доста дни с температури над 35 градуса, а зимата минималните температури достигат около -15 градуса. Тези дни не са много, но все пак ги има. При валежи, фермите и ламперията ще са пряко изложени на водата. Материала, който използвам за фермите е смърч, а за ламперията е севeрен смърч. Влажността и при двете е около 12%, +-1%
Отделно имам дървена декорация на 2 от външните стени, като мисля да ползвам лиственица. Тези 2 стени също ще са пряко подложени на метерологичните условия по-горе.
Как да обработя дървения материал така, че поддръжката да е минимална в дългосрочен план - 10-15 години, ако е възможно?
По-важно в случая е да постигна максимален ефект на защита, не толкова най-евтината цена.
Последна промяна от spk на нед яну 31, 2021 5:46 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед яну 31, 2021 5:26 pmspk написа:

По-важно в случая е да постигна максимален ефект на защита, не толкова най-евтината цена.

Shou sugi ban
bisermonov - специалист
Смърча за външна употреба е най-подходящ, лиственицата също кедъра само че червения кедър, това са водоплътни материали. Смърча има доста качества за който го предпочитат дърводелците но не е най-подходящт за носещи конструкции той е лек и с по-ниска плътност поне нашия смърч той е лек говорим за сух, белия бор е по-добър избор но не е фатално ако е презастраховано. Една от най-добрите защити е импрегнирането но не да го намажеш с импрегнант това не е импрегниране. Материала се вкарва в камера тегли се въздуха и се пълни с импрегнант след което се вдига налягането и импрегнанта попива в дълбочина държи се определено време и се вади от камерата това е импрегниране. Дават 10-15г. гаранция и не е толкова скъпо след което може да го мажеш с допълнителни лакове. А съм имрегнирал доста дървесина за външна употреба ходил съм след 5-6г. да я вида дървото изглеждаше доста добре.
muhala - майстор
Аз бих минал с безир колкото поема.
nikolson - майстор
Тц, тц, тц. И откъде ще го вземе това карбонизирано дРъво?
spk
нед яну 31, 2021 7:18 pmbisermonov написа:
Смърча за външна употреба е най-подходящ, лиственицата също кедъра само че червения кедър, това са водоплътни материали. Смърча има доста качества за който го предпочитат дърводелците но не е най-подходящт за носещи конструкции той е лек и с по-ниска плътност поне нашия смърч той е лек говорим за сух, белия бор е по-добър избор но не е фатално ако е презастраховано. Една от най-добрите защити е импрегнирането но не да го намажеш с импрегнант това не е импрегниране. Материала се вкарва в камера тегли се въздуха и се пълни с импрегнант след което се вдига налягането и импрегнанта попива в дълбочина държи се определено време и се вади от камерата това е импрегниране. Дават 10-15г. гаранция и не е толкова скъпо след което може да го мажеш с допълнителни лакове. А съм имрегнирал доста дървесина за външна употреба ходил съм след 5-6г. да я вида дървото изглеждаше доста добре.
Благодаря за мнението!
За съжаление обекта се намира в централна България и едва ли ще мога, да ги импрегнирам по начина, който посочвате. Явно ще трябва да избера някой по-конвеционален начин, ако може да ме насочите към такъв.
Вторият ми въпрос е: -Какъв лак, боя или масло да използвам, който да издържи на тези условия?
Благодаря!
stridata - специалист
Леко несериозно е да търсиш мнение за такова нещо тук! Ако се замислиш всеки може да напише какво то си иска, без каквито и да било знания за това? Мацал два пъти с четката, казва ти да го намажеш с автомобилно масло и ти го правиш? Няма нищо като финиш, което да изкара 10-15 години без поддръжка! Най-важното е да си вземеш сух материал, не е ли сух.... ЗАБРАВИ! Съветвам те да потърсиш професионално мнение за подобен проект.Ювикс Импрегнейшън ЕООД, ето ти една първа крачка, звънни, задай си въпроса, виж какъв отговор ще получиш, събери си оферти и действай.
bisermonov - специалист
Точно за това ти препоръчах импрегнирането защото прочетох че търсиш по-дълготраен ефект 10-15г. и не толко ниска цена разбира се е допълнителен разход Аз съм от Враца и съм карал материалите по София за импрегниране умишлено не посочвам фирама. Обаждам се по телефона уговарям си удобен за тях ден и за мен карам материала импрегнират го и си го взимам същия ден едно ходене си пестя преди доста време беше човека се казва Юрий Бистрешки търсил съм го дори за съвети и съм си купувал от него други лакове консерванти или обаждаш се обясняваш му какво искаш и той ти оговаря.
Други лакове мазила каквито щеш има на когото и да се обадиш ще чуеш че по-добри от неговите мазила няма само и само да ти продаде нещо. Отделен въпрос е че слагат красиви момиченца който и понятие си нямат…. Но иска поддръжка дървото не се притеснява от слънцето дървото го убива влагата мухлясва започват гнилости процеси и ред работи. Ще си правя покрива на къщата и реших да си взема Bochemit срещу плесени и дървояди, мисля че дават 10г. трайност разреждаше се 1:10 разредих го 1:8-9 намазах всички греди, носещи но ги наредих плътно защото все нямам време материала ми бе суров. След месец и горница намерих време до ги наредя като хората, защото свежо бичен нареден плътно почернява за дни затова го наредих с междини летви и разстояние между тях за проветрение, и за моя добра изненада не беше плесенясал и мухлясал а всички кофражни дъски бяха почернели от мухъл защото не ги бях намазал а и не исках. Затова ти го препоръчвам защото върши работа от мой опит. След това третиране има и допълнително лак ако искаш. Споделям моя опит и не съжалявам че ползвах този продукт. Друг продукт с много добри отзиви но нямам опит с него но съм виждал външна врата намазан с него тя беше но 5-6г и изглеждаше прилично са продуктите на Sikkens. Успех!
в гореща нафта разтваряш черна смола и те така мажат дървените влакови траверси от време оно и тая смрад нищо не я доближава, а и има такава смес дето пръскат дупките преди да асфалтират - фокуса е да е гореща сместа когато мажеш и да не е гъста че да попие по-навътре

Тема "Максимална защита на дърво от атмосферните условия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: