Всичко за дърводелството
brum - майстор
Събрах кухнята и последният шкаф не влезна с 4мм. До някъде беше предвидено и очаквах да има този ефект. Въпросите които имам са следните:

Кухнята е П образна. Да очаквам ли проблеми ако горната част на Пто е плътна и луфтовете са под милиметър или да оставя някакъв минимален луфт? Стените са сухо строителство - гипскартон, двуслоен. Горната част на Пто е 410см.

Ясно е, че единият шкаф от горният ред ще го скъсявам с евентуално 4мм. Това за да се случи трябва да му скъся хоризонталните плоскости (3 броя). Шкафа е от ламинирано ПДЧ. До тук ми дойдоха няколко идеи как да се случи това, но ми се ще да видя дали няма по-удачен начин.

Вариант 1 - с ръчен циркуляр и водач. Обаче има риск да "наръфа" среза от единият край. Отделно, че точно моят циркуляр не е много прецизен в рязането и 90те градуса никога не са 90 градуса. Та за момента отпада.

Вариант 2 - на CNC рутера. Ама там е страшна занимавка. Плюсовете са, че срезовете ще са перфектни и тия 2мм ще са прецизни до десета от милиметъра.

Вариант 3 - с оберфреза като използвам подравняващ фрезер с лагерче от долу. Има фрезери на 25мм които би трябвало да свършат работа. Прецизността тук зависи от това как ще сложа водача от долу.

Вариант 4 - с електрическо ренде. Тук не съм много сигурен дали ще се получи, но на един абрихт видях как с лекота беше извършена подобна задача. Електрическото ренде ми прилича на ръчният вариант за абрихта, та подозирам, че и с него ще стане. Но при все, че е ръчен подозирам, че точността ще избяга.

Вариант 5 - да го занеса до Практикер и да им дам инструкции какво да направят. Най-лесното е, но при тях съм имал разминавания спрямо зададените размери и не ми се рискува.

Та май най-клоня към вариант 3. Имам време до около краят на работният ден и после отивам да го "сделам". Иска ми се днес да упсея да събера скъсеният шкаф и да приключа с монтажа на горният ред.
wanderer - специалист
Имах подобен казус преди време, скъсявах късите страни на едно легло, бях дал грешни размери на разкроя....имам и стационарен и ръчен циркуляр, и абрихт, но единствено с оберфрезата стана като купешко. Аз ползвах линеал и фрезер без лагер, и работих на три паса в дълбочина.
Делян - специалист
И при мен се получи същото, заради кривия комин. Но шкафа ми вече беше събран с дибли и лепило и нямаше разглобяване. Затова го занесох в мазата там да се ползва, а с остатъците от разкроя - обратно във фирмата и нови плоскости...
ZEDYCUS - майстор
С оберфрезата ще се получат нещата без проблем. Вземи си кант за вратата щото и нея ще намаляваш.
shotik - майстор
Аз не разбрах по- широк или по- дълбок е шкафа ?
wanderer - специалист
Ся се сетих, че на страната от която излиза фрезера при завършване на подаването слагах паразитно парче от страх да не запърши пдч-то на излизане от него.
MamaMy - майстор
Аз бих махнал единия слой гипскартон покрай шкафа. Има начин да се подреже декоративно и да се прелее. И бих махнал картона ако има възможност от тази страна на шкафовете където се пада дръжка, а не панти. :?
brum - майстор
Широк беше и не влизаше. Оправен е още вчера. С подравняващ фрезер и водач. Стана идеално.

Тема "Скъсяване на шкаф" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: