Всичко за дърводелството
brum - майстор
Да започна с размерите на редовете на "етажерката" - 180см х 110см. Всеки рафт има две дървени греди 4см х 9см които да го държат. Чудя се от какъв материал да направя самите рафтовете.

Един вариант е кофражен шперплат. Нещо от сорта на 20-22 милиметра. Има евтин (60лв/лист), има и скъп (към 120лв/лист). Вземам цели плочи и си ги нарязвам сам с ръчният циркуляр.

Втори вариант е крайно бюджетен - ламинирано ПДЧ 18мм. Идва на около 50лв за рафт, че даже може кант да му се сложи. Но това като го знам колко е кекаво ще трябва да се мисли за междинна греда между тези 2те, че ще провисне.

Друго бихте ли ме посъветвали да ползвам? И някой наясно с шперплата би ли споделил за разликите между евтиният и скъпият?
nikolson - майстор
Разликите в строителния шперплат са най-вече във филма и лепилото. Т.е. в издръжливостта на излагане на влага и абразия. Колкото до матр'яла, определено шперплата е за предпочитане пред ПДЧ и ОСБ. Не съм ровил за масива, да видя и посмятам характеристиките. Обаче там няма гарантирана равниност във времето. Но пък не съм смятал и ПДЧ+"междина", спрямо шперплата като цена.
resistbody - специалист
Евтиния шперплат е рецикиран.. ако говорим за кофражния.. за твоята дейност няма значение..
Рафта го прави от най-евтиния материал който ти харесва и му сложи царги и си гледай кефа... ем здрав ем евтин..
п.с.:Царга е перпендикулярно ребро/усилител... така го знам аз.. може да му е друго името иначе..
kozl - майстор
И аз се записвам по темата, щото размера м-у подпорите ми е 110, шрината може да е 70.
Товара не знам колко ще е, но си мисля за нещо по-здраво. ПДЧ и ОСБ отпадат, независимо от дебелината.
Масива скъп, поне в Баухаус гледах цени.
Може би талпи рендосани - цените растат. Бяха по към 800 лв.кубика :?
PIP - майстор
Каквото и да сложиш с подобна дебелина ще провисне, ако няма чело и оребряване по средата, две още по-добре. Какво ти пречи да сложиш чело и задна летва 2,5-3/9см на задната стена и челото и две дъски от същия размер по средата. По тоя начин можеш да ползваш каквото си искаш.
miliad - майстор
Мернах един рафт дето е пред мен. 150/85 размер. Рафта е 20мм гол мдф. Товарен е с до 200кг може и повече. Увиснал е но държи.
Lutchezar - майстор
Като чети избори на материали, става въпрос за работилница. В моя гараж някога са правени стелажите с арматурно желязо. Нищо не пречи и с винкели да се направят. 40 години нищо никъде не е провиснало. Ще надживее всички ни.
brum - майстор
Винкели няма да слагам. Хоризонталните греди вече са монтирани. Само материала на редовете дето ще се положи върху тях не беше ясен. Но ще е шперплат. От евтиният най-вероятно. Китайски бил. Напоследък балатума е доста модерен при мен, та ако не ми харесва повърхността ще сложа балатум над нея.

Ако провисне толкова, че да ме дразни си има лек. Ще сложа допълнителна опора по средата. Но не от долу, а от горе - шпилка която да мине през реда и гредата и да дръпне цялото нещо към тавана.

Гредите са така монтирани, че височината да е 4. На 9 височина теоретично щеше да е по-добре, но отнемат много място.

За стелажи от винкели помня още мазето от детството ми. Конструкция от Г образни винели боядисани в жълто и хванати за стената. Нямаше как да провисне това нещо. Сигурно още не е мръднало...
пишман_майстор - майстор
Моите на мазата , правени преди камара години, може би 27-8, са от дъски набичен на дърводелна салкъм, събрани на платна с кушаци. Дори не са и рендосани , дебели около 25мм + - и няма провисвания , подпряни през метър и двадесет мисля, с рамки от арматурно желязо . Рафтовете са дълбоки по около 75см . Здрава работа ви казвам .
Сега като се замисля май трябва се организирам за догодина и да си поръчам огрев дебел от салкъм, пък аз да си го набича . Но този път ще ги прекарам през шрайха , малко по-табиетлийски да станат. Направих си голям гараж и ще опъна по стените едни стелажи.
brum - майстор
Какво е "дърводелна салкъм" и "кашуци"?

Тема "Материал за рафтове на етажерка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: