• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Какви винтове (крепежни елементи) са подходящи за направата (зглобяването) на гардероб от шперплат !
Киррил - специалист
нед юли 14, 2024 3:14 pmIksh написа:
Какви винтове (крепежни елементи) са подходящи за направата (зглобяването) на гардероб от шперплат !
Шперплат има с дебелина : Дебелина плоча 9/ 12/ 15/ 18/ 21,24 mm. Какъв ще ползваш? :?
https://tashev-galving.com/cat/311226/mebelen-shperplat
Отиди в магазин за продажба на мебели и разгледай.
Тук са дадени какви крепежни елементи се ползват:
posting.php?mode=quote&f=35&p=1172054

Тук е нагледно показано:
miliad - майстор
Подходящо е предварителното разпробиване на отвор за винта.
nikolson - майстор
Не съм сигурен, че ъгловото свързване на шперплат с винтове е добро решение. Проникването между слоевете от едната страна няма да осигури устойчива сглобка.
MamaMy - майстор
Същото си мислех и аз. Може би ъглови планки или дори цялостна дървена рамка от масив ще реши проблема. На времето си направих тонколони от корабен шперплат. Те реално са направени от чамов перваз. Сглобих си конструкцията и я облякох със шперплата. Станаха чудесни, но вкарах и лепило и винтове и дибли. Реално си усложних живота супер много само заради избора на материал. Мерак, какво да се прави. Все още ги пазя и си свирят чудесно.
hidrazin - майстор
Тонколони не се правят от шперплат. :)
Поне не и читави.
:partyman:
MamaMy - майстор
Оказа се, че тонколони стават от всякакъв твърд материал. Друг е въпроса от какво се правят масовките. Всичко опира до бързина и цена на производството. Пазара в много редки случаи опира до качествата на звука. Почти винаги определяща е визията. За това могат да се видят извращения дори от пластмаса освен стандартните боклуци от талашит. Ако говорим за резонанса на материала, покажи ми една цигулка Страдивариус направена от различно дърво! Няма и да намериш. Всички са направени от едно и също дърво расло в точно определен регион през едни и същи години. Избира ли са дървесината с най-голяма плътност на годишните кръгове. Това означава дърво расло през сухи и студени години. Няма талашити, няма МДФ-и. Акустиката си е цяла наука. Употребата на мрамор не е случайна, но съм много къс да си позволя такива :wink:
нед юли 14, 2024 4:24 pmКиррил написа:
нед юли 14, 2024 3:14 pmIksh написа:
Шперплат има с дебелина : Дебелина плоча 9/ 12/ 15/ 18/ 21,24 mm. Какъв ще ползваш? :?
https://tashev-galving.com/cat/311226/mebelen-shperplat
Отиди в магазин за продажба на мебели и разгледай.
Тук са дадени какви крепежни елементи се ползват:
posting.php?mode=quote&f=35&p=1172054

Тук е нагледно показано:
щего направя с шперплат 18 мм.
нед юли 14, 2024 7:10 pmnikolson написа:
Не съм сигурен, че ъгловото свързване на шперплат с винтове е добро решение. Проникването между слоевете от едната страна няма да осигури устойчива сглобка.
а да ли ако се използва за сглобките минификс сглобка?
nikolson - майстор
С дървени дибли и минификс.
  • 1
  • 2

Тема "Винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: