• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
dimovdid - специалист
Здравейте Колеги,
Изработвал съм много мебели и от масив и от ПДЧ.
Попаднаха ми много хубави вратички от масивен дъб и сега искам да си направя шкаф в трапезарията.
Не можах да намеря ПДЧ с подходящ цвят. И реших корпуса да го изработя от фурнирован МДФ. (Плоскостите с естествен фурнир са само от МДФ). След това да го байцвам и лакирам. Но никога не съм използвал такъв материал за направа на мебели. Имам някои опасения спрямо него:
-Стабилно ли хващат дюбелите в него и няма ли опасност да се пукне мястото.
-Измята ли се повече от ПДЧто при натоварване на рафтовете?
-Притеснява ме захващането на пантите с винтове към него. Стабилно ли става и няма ли опасност с времето да се компрометира винтовата връзка? Този материал ми изглежда ненадежден за винтови връзки.
Ще Ви помоля за професионални отговори и за всякакви мнения.
Благодаря!
ivanovbg - майстор
На мен вратичките на кухнята са от мдф. За 4г ползване не са мръднали, но се сещаш, че там пантата влиза в дупка и после се стяга с винтчета и основното натоварване е в дупката. Винтчета не държи добре. Мек материал е.

Вратите които съм виждал от мдф са с дървени вложки за пантите.Тоест пантите се навиват в дърво.

Толкова ми е опита с него. Не е добър материал според мен.
dimovdid - специалист
Вратичките ми са готови от масивен дъб.
Ще правя само корпуса от плоскости. И понеже този фурнирован материал е много скъп, ще има и последващи операции като байцване и лакиране съм в голяма чуденка.
Последна промяна от dimovdid на чет авг 29, 2024 2:25 am, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Пантите към плоскостите се държат само на винтчета. Там ще е проблема.
dimovdid - специалист
Да, точно това имах предвид. Вратичките на витринките са остъклени и са по-тежки.
kozl - майстор
И аз не съм мебелист, но вече втора кухня е в експлоатация изцяло от МДФ и всите основи на панти са навинтени в мъдиефа, при това с обикновени рапиди.
Писах обикновени, защото има и усилени винтове. А продават и основи за панти за монтаж с дюбели, но не съм запознат къде се ползват. Може би за камък или за кориан :?

Основния проблем при МДФ в кухнята е около аспиратора, където се забелязва деформация на плоскостите. Дали е от неплътно кантиране или пропуска от ламинираното покритие :? То и ПДЧ-то се подува от влагата, но МДФ е в пъти повече.
dimovdid - специалист
В Бургас фирмите, които разкрояват и кантират предлагат само МДФ. А Роси продават само цели плоскости.
miliad - майстор
Нищо му няма на МДФа. Напречно е достатъчно плътен за да задържи винт за панта. Нищо не пречи да ползваш и основа с дюбели.
Ако ще навиваш винт и искаш да потъне главата в плоскостта трябва да направиш фрезенк.
Трябва да се съобразява обаче, че надлъжно се цепи лесно, ако искаш да навиеш винт директно без предварителен отвор. Винт по близо от 5см от край на детайл не бих навил, или пък два близо един до друг . За дибли, рибки и т.н. няма проблеми. Рязовете са чисти, дори и на 45 градуса..
nikolson - майстор
Една подсилваща планка е лев и четир'сет.
  • 1
  • 2

Тема "Използване на МДФ за направа на шкаф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: